

SIMON ELO
Hillary Clinton: ”En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta”
Yhdysvalloissa äänestetään tänään – niin sanottuna supertiistaina – 12 osavaltiossa demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaasta. Yksi kilpailluimmista osavaltioista on Virginia. Suomen Uutiset oli paikalla demokraattien kärkiehdokkaan Hillary Clintonin vaalitilaisuudessa George Masonin yliopistolla Fairfaxissa.
Pyrin presidentiksi kaataakseni kaikki esteet, jotka ovat tiellämme, Hillary Clinton sanoi auditorioon ahtautuneille tuhannelle kuulijalle.
Pitkän, tuntien jonotuksen jälkeen sadat ihmiset jäivät myös tilaisuuden ulkopuolelle. Puolen tunnin perustason hengennostatuspuheen pitänyt Clinton käyttäytyi hillitysti.
– Jos äänestät minua, niin taistelen puolestanne tässä kampanjassa kenet tahansa republikaanit sitten asettavatkaan ehdokkaakseen.
”Pahoittelen republikaanien kielenkäyttöä”
Clinton syytti republikaaneja keskiluokan vahingoittamisesta ja kehui puolisonsa, presidentti Bill Clintonin ajan talouspolitiikkaa.
– Pahoittelen syvästi republikaanien kielenkäyttöä. Syntipukkien luomista, sormella osoittamista, syyllistämistä, Clinton sanoi.
– On olemassa toinen tie, jonka amerikkalaiset haluavat valita.
Varoi mainitsemasta kilpakumppaniaan
Clinton varoi mainitsemasta nimeltä kilpakumppaniaan, Vermontin senaattoria Bernie Sandersia. Hän kuitenkin kritisoi Sandersia tämän esityksestä maksuttomasta korkeakoulutuksesta kaikille.
– En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta, Clinton sivalsi yleisön nauraessa.
Clinton vaati aselainsäädännön tiukentamista ja kutsui asejärjestöjä kuten Kansallista kivääriyhdistystä NRA:ta ”Washingtonin vaikutusvaltaisimmiksi lobbaajiksi”.
Clinton ei kertonut tarkemmin maahanmuuttopoliittisesta linjastaan, vaikka kysymys on yksi republikaanileirin tärkeimmistä kiistakapuloista.
”Donald Trump on häpeä maallemme”
Nuori opiskelijapariskunta Hugo Lewis ja Lorrie Bermin kannattavat Clintonia erityisesti sosiaalikysymysten kuten liberaalin aborttikannan vuoksi.
– Donald Trump on häpeä maallemme ja en usko että hän voi voittaa Clintonia kun aletaan puhua faktoista, Bermin sanoo.
– Uskon, että Marco Rubio olisi paljon vahvempi ehdokas republikaaneille. En usko että demokraatit ovat erityisen innostuneita Clintonista, vaan Trumpin uhka innostaa demokraatteja tukemaan häntä, Lewis lisää.
Osa latinoistakin Trumpin takana
Latinotaustainen opiskelija Ismar Ventura kuvailee näkemystään Clintonista ”neutraaliksi”.
– Sekä republikaaneilla että demokraateilla on useita ajatuksia, joista pidän, hän sanoo.
Ventura todennäköisesti äänestäisi mieluummin Clintonia kuin Trumpia.
– Pohjois-Virginiassa on kyllä latinoita, jotka äänestävät Trumpia. Tunnen muutaman henkilökohtaisesti. He kokevat, että kaikkien maahanmuuttajien pitäisi tulla laillisen maahanmuuttojärjestelmän kautta, Ventura kertoo.
Sanders vaikuttaa kotikutoisemmalta
Clintonin kampanjakoneisto jyllää täydellä voimalla. Bernie Sanders vaikuttaa kotikutoisemmalta ja monen korviin aidommalta, ja ne ovat tärkeimpiä syitä, miksi Sandersin esitteitä metroasemalla jakava Maria äänestää häntä.
– Kampanjalla menee hyvin. Odotan suurien osavaltioiden kuten Kalifornian ja New Yorkin esivaaleja. Niissä on jaossa satoja valitsijamiehiä.
Demokraattien esivaalitaistosta voi tulla vielä pitkä.
SIMON ELO
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yhdysvaltain presidenttikisa kuumenee supertiistaina

Yllättävä tutkimustulos – Trumpin kannattajat ovatkin varakkaita ja koulutettuja
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.