Yhdysvalloissa äänestetään tänään – niin sanottuna supertiistaina – 12 osavaltiossa demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaasta. Yksi kilpailluimmista osavaltioista on Virginia. Suomen Uutiset oli paikalla demokraattien kärkiehdokkaan Hillary Clintonin vaalitilaisuudessa George Masonin yliopistolla Fairfaxissa.

Pyrin presidentiksi kaataakseni kaikki esteet, jotka ovat tiellämme, Hillary Clinton sanoi auditorioon ahtautuneille tuhannelle kuulijalle.

Pitkän, tuntien jonotuksen jälkeen sadat ihmiset jäivät myös tilaisuuden ulkopuolelle. Puolen tunnin perustason hengennostatuspuheen pitänyt Clinton käyttäytyi hillitysti.

– Jos äänestät minua, niin taistelen puolestanne tässä kampanjassa kenet tahansa republikaanit sitten asettavatkaan ehdokkaakseen.

”Pahoittelen republikaanien kielenkäyttöä”

Clinton syytti republikaaneja keskiluokan vahingoittamisesta ja kehui puolisonsa, presidentti Bill Clintonin ajan talouspolitiikkaa.

– Pahoittelen syvästi republikaanien kielenkäyttöä. Syntipukkien luomista, sormella osoittamista, syyllistämistä, Clinton sanoi.

– On olemassa toinen tie, jonka amerikkalaiset haluavat valita.

Varoi mainitsemasta kilpakumppaniaan

Clinton varoi mainitsemasta nimeltä kilpakumppaniaan, Vermontin senaattoria Bernie Sandersia. Hän kuitenkin kritisoi Sandersia tämän esityksestä maksuttomasta korkeakoulutuksesta kaikille.

– En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta, Clinton sivalsi yleisön nauraessa.

Clinton vaati aselainsäädännön tiukentamista ja kutsui asejärjestöjä kuten Kansallista kivääriyhdistystä NRA:ta ”Washingtonin vaikutusvaltaisimmiksi lobbaajiksi”.

Clinton ei kertonut tarkemmin maahanmuuttopoliittisesta linjastaan, vaikka kysymys on yksi republikaanileirin tärkeimmistä kiistakapuloista.

”Donald Trump on häpeä maallemme”

Nuori opiskelijapariskunta Hugo Lewis ja Lorrie Bermin kannattavat Clintonia erityisesti sosiaalikysymysten kuten liberaalin aborttikannan vuoksi.

– Donald Trump on häpeä maallemme ja en usko että hän voi voittaa Clintonia kun aletaan puhua faktoista, Bermin sanoo.

– Uskon, että Marco Rubio olisi paljon vahvempi ehdokas republikaaneille. En usko että demokraatit ovat erityisen innostuneita Clintonista, vaan Trumpin uhka innostaa demokraatteja tukemaan häntä, Lewis lisää.

Osa latinoistakin Trumpin takana

Latinotaustainen opiskelija Ismar Ventura kuvailee näkemystään Clintonista ”neutraaliksi”.

– Sekä republikaaneilla että demokraateilla on useita ajatuksia, joista pidän, hän sanoo.

Ventura todennäköisesti äänestäisi mieluummin Clintonia kuin Trumpia.

– Pohjois-Virginiassa on kyllä latinoita, jotka äänestävät Trumpia. Tunnen muutaman henkilökohtaisesti. He kokevat, että kaikkien maahanmuuttajien pitäisi tulla laillisen maahanmuuttojärjestelmän kautta, Ventura kertoo.

Sanders vaikuttaa kotikutoisemmalta

Clintonin kampanjakoneisto jyllää täydellä voimalla. Bernie Sanders vaikuttaa kotikutoisemmalta ja monen korviin aidommalta, ja ne ovat tärkeimpiä syitä, miksi Sandersin esitteitä metroasemalla jakava Maria äänestää häntä.

– Kampanjalla menee hyvin. Odotan suurien osavaltioiden kuten Kalifornian ja New Yorkin esivaaleja. Niissä on jaossa satoja valitsijamiehiä.

Demokraattien esivaalitaistosta voi tulla vielä pitkä.

SIMON ELO