ANALYYSI | Donald Trump on modernin ajan eniten mielipiteitä jakava presidenttiehdokas Yhdysvalloissa. Useiden mielipidetiedustelujen mukaan Hillary Clinton voittaisi Trumpin lähes kaikissa osavaltioissa ja tulisi valituksi presidentiksi selvällä valitsijamiesten erolla, mutta toisaalta Trump on yllättänyt kerta toisensa jälkeen. Mistä galluppien ja äänestystulosten ero johtuu? Ketkä Trumpia äänestävät? 

CBS-uutiskanavalla julkaistiin 6.5.2016 Toimittaja Will Rahnin analyysi, jonka johtopäätös oli että mielipidetiedusteluissa ja valtamediassa edelleen aliarvioidaan sekä Donald Trumpin kannatuksen vahvuus että Trumpin kannattajien älykkyys ja ymmärrys yhteiskunnallisista asioista.

Kevään esivaaleissa arviot Trumpin kannatuksesta ovat menneet säännönmukaisesti pieleen. Vain muutama päivä ennen New Yorkin osavaltion esivaaleja Trumpille ennustettiin 53 % äänisaaliista ja tulos oli 60 %. Samoin Pennsylvaniassa, Marylandissa ja Indianassa mielipidetiedustelujen tulokset ylittyivät varsinaisissa vaaleissa 10 %:lla. Vaikuttaa siltä, että huomattava osa Trumpin äänestäjistä ei uskalla kertoa todellista äänestyskäyttäytymistään mielipidetiedustelun kyselyissä, julkisilla paikoilla vielä harvempi.

Mielipidetiedusteluja tekevä Morning Consulting teki mielenkiintoisen havainnon. Kun mielipidetiedustelu tehtiin puhelimitse, niin Trump sai 10 % alhaisemmat kannatusluvut kuin anonyymisti Internetissä tehtävissä kyselyissä. Vielä suurempi ero oli korkeakoulututkinnon suorittaneiden keskuudessa.

Miksi juuri korkeakoulutetut ihmiset kieltävät olevansa Trumpin kannattajia? Johtuisiko siitä, että amerikkalaisessa mediassa Trump on leimattu rasistiksi ja naisvihaajaksi, sekä hänen äänestämisensä siksi moraalisesti tuomittavaksi. Julkisissa viroissa toimivat Trumpin kannattajat ovat kertoneet että heidän syrjimisestään on tullut hyväksyttyä käyttäytymistä.

Pitkin kevättä on Suomen Yleisradiossa ja Helsingin Sanomissa kummasteltu Trumpin suosiota. Trumpia on esitetty mahdollisimman huonoista kuvakulmista ja hänen kannattajiensa on arvioitu olevan Jari Tervon (YLE blogi 28.9.2015) suomalaisista käyttämää termiä lainatakseni ”huonosti koulutettua, epäterveellisesti syövää ja kulttuuria inhoavaa valkoista roskaväkeä”. Onko asiasta tilastollista näyttöä?

Äänestäjien tulo- ja koulutustasoa tutkittiin Edison Researchin toimesta kevään esivaalien aikana 23:ssa osavaltioissa. Näiden osavaltioiden kaikista kansalaisista keskimäärin 29 % on suorittanut vähintään alemman korkeakoulututkinnon, mutta Trumpin kannattajista peräti 44 %.  Samoissa osavaltioissa kaikkien kotitalouksien tulot olivat keskimäärin 56 000 dollaria. Trumpia äänestäneiden kotitalouksien tulot sen sijaan olivat keskimäärin 72 000 dollaria. Ei siis kovinkaan köyhää, saati kouluttamatonta porukkaa. Vertailun vuoksi mainittakoon että Hillary Clintonia, samoin kuin Bernie Sandersia, demokraattien esivaaleissa äänestäneiden kotitalouksien tulot olivat keskimäärin 61 000 dollaria. Keskimäärin suurituloisimmat äänestäjät olivat silti kaikissa osavaltioissa republikaanien John Kasichilla, 91 000 dollaria per kotitalous.

Trumpin, kuten muidenkaan esivaaliehdokkaiden, kannattajien ajatusmaailmaa ei voi yleistää. Usea tuntemani keskiluokkainen amerikkalainen on todennut muistavansa hyvin kuinka Barack Obama lupasi 8 vuotta sitten kauniilla puheillaan parantaa keskiluokan asemaa. Silti tuloerot ovat kasvaneet entisestään, ja keskiluokan asema – ainakin verotaakalla ja palkkatasolla mitattuna – on huonompi kuin koskaan ennen toisen maailmansodan jälkeen, ”miksi siis Trump ei saisi vuorollaan yrittää”?

Ehkä yllämainittu esimerkki amerikkalaisen keskivertoäänestäjän mielipiteestä kertoo olennaisen syyn siihen, miksi Trump voittanee republikaanien esivaalit.

matti_hukariMatti Hukari

Kirjoittaja toimii yhteiskuntavastuuseen ja kestävään kehitykseen liittyvissä asiantuntijatehtävissä. Tässä artikkelissa esitetyt näkemykset ovat henkilökohtaisia.