Dilbert-sarjakuvahahmon piirtäjänä tunnettu Scott Adams kertoo blogissaan suosittelevansa jatkossa Donald Trumpin äänestämistä Yhdysvaltain tulevissa presidentinvaaleissa. Hän on aikaisemmin suositellut Hillary Clintonia.

Työpaikan byrokratian ja pöljien pomojen typeristä päätöksistä loputtomasti hupia ammentaneen Dilbert-sarjakuvan isä Scott Adams listaa syitä kelkkansa kääntämiseen:

”1. Asiat, joita en tiedä. En osaa sanoa, mikä olisi paras tapa ISIS:in kukistamiseksi. En myöskään tiedä, miten kauppasopimuksista neuvotellaan. En tunne verotuksen yksityiskohtia. En tiedä näistä asioista tarpeeksi voidakseni esittää niihin ratkaisua. Saatat itse luulla, että sinä tiedät, mutta tämä ei pidä paikkaansa. En tunne näitä asioita, enkä kykene valitsemaan presidenttiä näillä perusteilla.

Mutta sen verran ymmärrän, etten kannata hallituksen harjoittamaa varkautta.

2. Omaisuuden haltuunotto. Clinton on esittänyt uutta kiinteistöveroa, joka iskisi erittäin rajusti varakkaisiin. Miksi valtion pitäisi voida ottaa omaisuuteni noin vain? Olen oman onneni seppä, ja tehnyt seitsenpäiväisiä työviikkoja iät ja ajat. En halua luovuttaa omaisuudestani 75 prosenttia pois.

3. Bileet vai muistotilaisuus? Näyttää siltä, että Trumpin kannattajat suunnittelevat vaali-illaksi maapallon suurimpia kemuja. Clintonin kannattajat näyttävät valmistautuvan hautajaisiin. Haluan osallistua tilaisuuteen, jossa ei itketä eikä suunnitella muuttoa Kanadaan.

4. Clintonin terveydentila: Vaikka ei Trumpinkaan kunto aina hääppöiseltä näytä, Clintonin sairauskohtauksen jälkeen julkaistut haastattelut eivät ole varsinaisesti haihduttaneet epäilyksiä tämän terveysongelmista.

5. ”Rytmitä ja johda”: Moni kokee Trumpin ulostulot äärimmäisinä ja pitää miestä vaarallisena tämän takia. Suostuttelualan ammattilaisena ymmärrän, että kyse on erityisestä tekniikasta, jota kutsutaan nimellä pacing and leading (suom: rytmittäminen ja johtaminen). Trump esittää rajuja mielipiteitä, synkronoi itsensä yleisön kanssa samaan mielentilaan ja esiintyy kukkulan kuninkaana. Koska hän on tämän jälkeen yleisön silmissä bad-ass, he antavat hänen johtaa. Mielipiteiden pehmentäminen myöhemmin ei haittaa, koska ihmiset luottavat häneen. Kun tajuaa tämän tekniikan, Trump ei enää vaikuta pelottavalta.

Trumpia on moitittu siitä, että hän on hyvissä väleissä Putinin kanssa. Mielestäni Putinia solvaava Clinton on paljon vaarallisempi Yhdysvalloille kuin Trump.

6. Suostuttelu. Talous on psykologiaa. Jos luotat siihen, että asiat sujuvat tulevaisuudessa hyvin, teet investointipäätöksiä. Niiden päätösten vuoksi asiat sujuvat tulevaisuudessa. Logiikka pätee, jos kaikki muutkin toimivat samalla tavalla. Tästä lähtökohdasta katsottuna paras mahdollinen presidentti on sellainen, joka kykenee hallitsemaan ihmisten psykologiaa ja odotuksia. Tällaisille ihmisille on rumia pilkkanimiä, kuten käärmeöljykauppias tai huijari. Mutta yksi lysti, suostuttelusta on silti kyse, ja siinä Trump on paras.”

Adamsin mukaan johtajien ei tarvitse olla selvillä kaikista pienistä yksityiskohdista.

– Avustajat ovat tätä varten. Minä itse en ymmärrä Trumpin tai Clintonin vaaliteemojen vaikutuksia, mutta eivät ymmärrä äänestäjätkään. Mutta jos suuri osa varallisuudestani yritetään ottaa minulta pois, ymmärrän sen. Ymmärrän senkin, onko ehdokas terve vai ei. Niin ymmärrät sinäkin, hän toteaa.

SUOMEN UUTISET