

LEHTIKUVA
Republikaaneissa viriää Donald Trumpin vastainen oppositio – “Äänestäisin mieluummin Stalinia”
Donald Trumpin voittokulun myötä pieni, mutta vaikutusvaltainen ryhmä republikaanipuolueen sisällä vaatii kolmannen puolueen ehdokkaan asettamista. Ryhmä ei halua äänestää Trumpia eikä demokraattien Hillary Clintonia.
Kaksi kärkirepublikaania, Nebraskan senaattori Ben Sasse ja Massaschusettsin kuvernööri Charlie Baker sanovat, etteivät he äänestä Donald Trumpia marraskuun presidentinvaaleissa.
Konservatiivisen Weekly Standard -lehden päätoimittaja William Kristol sanoo tukevansa “itsenäisen republikaaniehdokkaan” asettamista, jos Trump on presidenttiehdokas. Amerikkalaismedia on aiemmin spekuloinut New Yorkin entisen pormestarin Michael Bloombergin ehdokkuudella, mutta Bloomberg ei ole lopulta lähtenyt mukaan kisaan.
Omat äänestävät vastaan
Trumpin vastaehdokkaan Marco Rubion ulkopoliittinen asiantuntija Max Boot sanoo äänestävänsä ensimmäistä kertaaa elämässään republikaaniehdokasta vastaan, jos Trump on presidenttiehdokas.
– Äänestäisin mieluummin Stalinia kuin Trumpia, Boot lataa.
Floridan esivaali pidetään 15. maaliskuuta. Kotiosavaltio on Rubiolle pakkovoitto. Trumpin vastaiset liikemiehet ovat rahoittaneet miljoonilla Trumpin vastaista mainoskampanjaa Floridassa.
“Luusereiden työtä”
CNN:n tällä viikolla teettämän tutkimuksen mukaan 48 prosenttia niistä republikaaneista, jotka eivät nyt kannata Trumpia, sanovat että eivät todennäköisesti tai missään tapauksessa äänestä häntä marraskuun presidentinvaaleissa.
Tiistai-iltana pitämässään lehdistötilaisuudessa Trump tyrmäsi ajatuksen kolmannesta ehdokkaasta.
– He vain häviäisivät kaiken, ja se olisi luuserin työtä, Trump totesi.
“Meidän on tuettava Trumpia”
Vuoden 2012 republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney pitää tänään puheen “presidenttikisan tilanteesta” Utahin yliopistolla. Republikaanilähteen mukaan Romney näkee Trumpin vääränä ehdokkaana puolueelle. Romney ei asetu suoraan tukemaan yhtään ehdokasta, mutta tulee kehumaan Marco Rubiota, Ted Cruzia ja John Kasichia.
Vaikutusvaltainen republikaanien strategisti Alex Castellanos vaatii puoluetta asettumaan tukemaan ehdokastaan.
– Jos Trump on ehdokkaamme, kuten uskon että hän on, on meidän tehtävämme tukea Trumpia ja tehdä hänestä paras mahdollinen ehdokas ja presidentti, Castellanos vaatii.
Samaan aikaan neurokirurgi Ben Carson sanoo, ettei hän “näe poliittisesti varteenotettavaa tietä eteenpäin”. Carson ei aio osallistua tänään Fox Newsin järjestämään televisioituun vaaliväittelyyn. Carsonin uskotaan jättäytyvän pois presidenttikisasta.
SIMON ELO
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Supertiistai lähestyy, sättiminen kiihtyy – “Tiedättekö, mitä sanotaan miehistä, joilla on pienet kädet?”

Hillary Clinton: “En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta”

John Kasich: Hyökkäys Suomea vastaan on hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan

Yllättävä tutkimustulos – Trumpin kannattajat ovatkin varakkaita ja koulutettuja
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.