Donald Trumpin voittokulun myötä pieni, mutta vaikutusvaltainen ryhmä republikaanipuolueen sisällä vaatii kolmannen puolueen ehdokkaan asettamista. Ryhmä ei halua äänestää Trumpia eikä demokraattien Hillary Clintonia.

Kaksi kärkirepublikaania, Nebraskan senaattori Ben Sasse ja Massaschusettsin kuvernööri Charlie Baker sanovat, etteivät he äänestä Donald Trumpia marraskuun presidentinvaaleissa.

Konservatiivisen Weekly Standard -lehden päätoimittaja William Kristol sanoo tukevansa ”itsenäisen republikaaniehdokkaan” asettamista, jos Trump on presidenttiehdokas. Amerikkalaismedia on aiemmin spekuloinut New Yorkin entisen pormestarin Michael Bloombergin ehdokkuudella, mutta Bloomberg ei ole lopulta lähtenyt mukaan kisaan.

Omat äänestävät vastaan

Trumpin vastaehdokkaan Marco Rubion ulkopoliittinen asiantuntija Max Boot sanoo äänestävänsä ensimmäistä kertaaa elämässään republikaaniehdokasta vastaan, jos Trump on presidenttiehdokas.

– Äänestäisin mieluummin Stalinia kuin Trumpia, Boot lataa.

Floridan esivaali pidetään 15. maaliskuuta. Kotiosavaltio on Rubiolle pakkovoitto. Trumpin vastaiset liikemiehet ovat rahoittaneet miljoonilla Trumpin vastaista mainoskampanjaa Floridassa.

”Luusereiden työtä”

CNN:n tällä viikolla teettämän tutkimuksen mukaan 48 prosenttia niistä republikaaneista, jotka eivät nyt kannata Trumpia, sanovat että eivät todennäköisesti tai missään tapauksessa äänestä häntä marraskuun presidentinvaaleissa.

Tiistai-iltana pitämässään lehdistötilaisuudessa Trump tyrmäsi ajatuksen kolmannesta ehdokkaasta.

– He vain häviäisivät kaiken, ja se olisi luuserin työtä, Trump totesi.

”Meidän on tuettava Trumpia”

Vuoden 2012 republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney pitää tänään puheen ”presidenttikisan tilanteesta” Utahin yliopistolla. Republikaanilähteen mukaan Romney näkee Trumpin vääränä ehdokkaana puolueelle. Romney ei asetu suoraan tukemaan yhtään ehdokasta, mutta tulee kehumaan Marco Rubiota, Ted Cruzia ja John Kasichia.

Vaikutusvaltainen republikaanien strategisti Alex Castellanos vaatii puoluetta asettumaan tukemaan ehdokastaan.

– Jos Trump on ehdokkaamme, kuten uskon että hän on, on meidän tehtävämme tukea Trumpia ja tehdä hänestä paras mahdollinen ehdokas ja presidentti, Castellanos vaatii.

Samaan aikaan neurokirurgi Ben Carson sanoo, ettei hän ”näe poliittisesti varteenotettavaa tietä eteenpäin”. Carson ei aio osallistua tänään Fox Newsin järjestämään televisioituun vaaliväittelyyn. Carsonin uskotaan jättäytyvän pois presidenttikisasta.

SIMON ELO