Suomen Uutiset oli paikalla kun republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Ohion kuvernööri John Kasich puhui äänestäjille George Masonin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Muun puheen lomasta vilahti mielenkiintoinen Suomi-yhteys.

John Kasich laahaa pahasti jäljessä kilpakumppaneitaan kyselyissä, mutta katse on tiukasti Ohion osavaltion esivaaleissa muutaman viikon päässä, jossa jaetaan runsaasti valitsijamiehiä voittajalle ja vain voittajalle.

Kasich siis käytännössä katsoo Naton viidennen artiklan koskevan myös Suomea ja Ruotsia, jotka ovat sotilasliittoihin kuulumattomia maita. Herää kysymys, onko Kasichin näkemys laajemminkin hyväksytty amerikkalaisissa poliittisissa piireissä.

– Ihmettelen, mitä maassamme tapahtuu. En voi kuin vain pyöritellä päätäni, Kasich sanoo viitaten viime kuukausien kiihkeään presidenttikisaan.

Kasichin mukaan perusduunarit ovat kiukkuisia koska Wall Streetin yritykset pelastetaan tukipaketilla jos ne meinaavat kaatua ja taivaanrannanmaalarit saavat sosiaalitukea. Ihmiset kokevat että on olemassa eduista nauttiva sisäpiiri ja sitten kaikki muut sen ulkopuolella.

Kasich pitääkin tärkeimpänä talouden pelastamista.

– Jos saamme valtionbudjetin kuntoon niin työpaikkojen luojat voivat luoda työpaikkoja, Kasich linjaa.

– Ihmiset ovat kyllästyneitä kun eivät saa palkankorotuksia ja vapaakauppasopimukset siirtävät työpaikat Kiinaan, hän luonnehtii.

Suomi-yhteys syntyy, kun ukrainalaistaustainen opiskelija kysyy Kasichin linjasta suhteessa Vladimir Putinin johtaman Venäjän harjoittamaan politiikkaan.

– Aseistan Ukrainan puolustamaan itseään ensimmäisen sadan päivän aikana kun olen virassa, Kasich lupaa raikuvien aplodien saattelemana.

Kasich toistaa jo aiemmin esittämänsä näkemyksen, että jos Venäjä hyökkää Suomeen, Ruotsiin tai Nato-maahan, niin se on myös hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan.

Kasich siis käytännössä katsoo Naton viidennen artiklan koskevan myös Suomea ja Ruotsia, jotka ovat sotilasliittoihin kuulumattomia maita. Herää kysymys, onko Kasichin näkemys laajemminkin hyväksytty amerikkalaisissa poliittisissa piireissä.

ISIS-järjestöä Kasich luonnehtii ”uskontoa vääristeleväksi kuoleman kultiksi,” jota vastaan tarvitaan Persianlahden sodan ajan kaltainen laaja liittouma länsimaista ja arabimaista.

– Ei pidä raahata laittomasti maahan tulleita ihmisiä kodeistaan ja lähettää heitä pois maasta, Kasich sanoo tiukasti ja ottaa näin kantaa Donald Trumpin esittämiin maahanmuuttopolitiikan linjauksiin.

Tuoreen CNN:n teettämän tutkimuksen mukaan Donald Trump häviäisi presidentinvaaleissa sekä Hillary Clintonille että Bernie Sandersille. Clinton voittaisi Trumpin prosentein 52-44. Clinton sen sijaan häviäisi niukasti sekä Marco Rubiolle että Ted Cruzille.

Kasichin Suomi-kommentista uutisoi ensimmäisenä Verkkouutiset.

Simon Elo