Joulukuussa 2019 Kiinan Wuhanissa löydetty uusi koronavirus uhkaa muuttua maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tartuntoja on Kiinan lisäksi löytynyt kymmenistä maista ja virus on lähiviikkojen aikana levinnyt myös Eurooppaan.

Italiassa sairastuneita on tämän hetken tiedon mukaan toistasataa ja monet kaupungit määrätty eristykseen paikallisten viranomaisten toimesta. Tautitapauksia on myös paljastunut suomalaisten suosimalta Teneriffan lomasaarelta, jonne virus on tämän hetken tiedon mukaan kulkeutunut italialaisten turistien mukana.

Viranomaisten varauduttava

Teneriffa on suosittu lomakohde ja saarella käy vuosittain miljoonia matkailijoita kymmenistä eri maista. Ylen tietojen mukaan hotelli, jossa sairastunut italialaisturisti asui, on asetettu karanteeniin. Hotellissa on lähes tuhat ihmistä, joista eri matkanjärjestäjien tietojen mukaan suomalaisia turisteja olisi 20.

– Suomalaisia matkustaa lomalle ja työmatkoille joka päivä ympäri maailmaa. Kun virus leviää turistikohteissa, on vain ajan kysymys, milloin epidemia leviää myös Suomeen. Vaarassa ovat erityisesti vanhukset ja muut sellaiset henkilöt, joiden perusterveys on muita heikompi. Se, kuinka laajalle virus leviää Suomessa ja moniko sairastuu, riippuu pitkälti siitä, kuinka hyvin suomalaisviranomaiset ovat varautuneita ja miten nopeasti tartuntatapauksiin pystytään reagoimaan, kun niitä havaitaan, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen muistuttaa.

EU-komissio huolissaan rajojen sulkemisesta

Eri maiden suhtautuminen koronavirukseen on vaihdellut suuresti. Japanissa virus on päässyt leviämään karanteenitoimenpiteistä huolimatta ja viranomaiset keskittyvät tällä hetkellä lähinnä hidastamaan sen etenemistä sekä kehottavat paikallisia tekemään etätöitä mahdollisuuksien mukaan. Kiinalaisten turistien matkustamista maahan ei tästä huolimatta ole rajoitettu. Venäjä on sulkenut Kiinan vastaisen rajansa.

Helsingin Sanomien mukaan EU-komissio on lähinnä huolissaan Schengen-alueen rajojen sulkemisesta koronaviruksen takia eikä niinkään itse epidemiasta. Vaikka epidemian torjuntaan osoitettaisiinkin resursseja, toimenpiteiden tehokkuus kärsii merkittävästi, ellei poliittista tahtoa ole tartuntojen leviämistä tehokkaasti ehkäiseviin toimenpiteisiin, kuten rajojen sulkemiseen ja karanteeneihin. Nimettömän lähteen mukaan epäilykset rajan sulkemisesta kohdistuvat etenkin Itävaltaan, jolla on pitkä maaraja Italian kanssa.

Mitä tekee Suomen hallitus?

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tiistaina perustaneensa työryhmän, jonka tehtävänä on ohjata sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista koronavirukseen.

– Uusi koronavirus on leviämässä ympäri maailmaa ja EU:n suurimpana huolenaiheena näyttää olevan vapaa liikkuvuus. Virus on jo saapunut Eurooppaan ja vaikuttaa siltä, että Suomen varautuminen sen leviämiseen on olematonta. Onko hallitus valmis sulkemaan rajat suomalaisten hengen ja terveyden turvaamiseksi? Onko Suomella riittävästi resursseja ja lääkintähenkilökuntaa rajanylittäjien terveystarkastuksille ja sairastuneiden asettamiseksi karanteeniin? Kuinka nopeasti pystymme reagoimaan tositilanteessa? Antikainen kysyy.

Toimintasuunnitelma kaikkien tietoon

THL:n mukaan epidemia-alueeksi määritellään tällä hetkellä Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä Italiasta Veneton, Lombardian ja Piemonten ja Emilio-Romagnan alueet. Alueille ei kuitenkaan ole asetettu matkustusrajoituksia, vaikka ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustusta Kiinaan sekä noudattamaan erityistä varovaisuutta Italiaan matkustettaessa.

Suomen toistaiseksi ainoa tartunta todettiin kiinalaisella turistilla Lapin sairaanhoitopiirissä.

– On vastuutonta asettaa vapaa liikkuvuus ihmisten terveyden edelle. Tilanteen seuraaminen työryhmän avulla ei enää auta siinä vaiheessa, kun epidemia saavuttaa Suomen. Hallituksen tulee esittää selkeä strategia koronaviruksen leviämisen estämiseksi eikä valmistella asioita piilossa julkisuudelta, Antikainen vaatii.

SUOMEN UUTISET