Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on todennut tasavallan presidentin kanssa, että Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Kansalaisten mielestä hallitus toimi liian myöhään.

Sanna Marin esitteli tänään maanantaina hallituksen linjauksen, jonka mukaan perusopetuksen, ammatillisten oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen tilat suljetaan huhtikuun 13. päivään saakka.

Poikkeuksena kouluissa järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona.

Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Suomessa aloitetaan myös toimet rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla.

Ristiriitaista toimintaa

Viime viikon torstaina hallitus linjasi, että yli 500 ihmisen tilaisuudet on peruttu toukokuun loppuun saakka. Tuolloin suomalaisten suositeltiin tekevän etätöitä ja välttämään matkustamista.

Moni suomalainen on kysynyt, että miksei korona uhkaan herätty jo aikaisemmin ja tehty nopeammin vaikuttavampia rajoituksia.

Jyväskylässä tehdyssä katugallupissa hallituksen toimiin suhtauduttiin kriittisesti.

– Isot joukkotapahtumat kiellettiin, mutta peruskoulussa ja päiväkodeissa on saanut olla jatkuvasti satoja ihmisiä. Se on ollut ristiriitainen tilanne epidemian leviämisen hidastamisessa, Kati Honkonen sanoi.

Suomi tuli jälkijunassa

Esimerkiksi Tanska päätti Suomea aikaisemmin, että se panee koulut ja päiväkodit kiinni koronavirustilanteen takia.

– Muualla on tehty voimakkaampia toimenpiteitä koronaviruksen takia. Meillä on odoteltu ennen kuin tapahtuu jotain isompaa. Pitäisi tehdä ajoissa tekoja, eikä vain puhua, Rauni Kuntsi totesi.

– Koulut olisi pitänyt jo laittaa kiinni ja tarkkailla maahantulijoiden rajojen ylittämistä. Nyt myöhemmin on myöhäistä sanoa, että olisi pitänyt toimia toisin. Hallitus on laahannut tekemisissään pahasti muiden maiden perässä, Antti Cato tuumi.

MIKA RINNE