

LEHTIKUVA
Singapore oli virusstrategian mallimaa – epidemia levisi siirtotyöläisten keskuudessa ja maassa on nyt Aasian kolmanneksi eniten tartuntoja
Singaporessa todettiin ensimmäinen koronatartunta 23.1. Maassa oli luotu valmis strategia epidemioiden varalle. Se laadittiin vuoden 2003 SARS-epidemian aikana. Testausjärjestelmä käynnistettiin jo joulukuussa, kun Wuhanista raportoitiin ensimmäiset tartunnat. Toinen virusaalto riehuu nyt ennen kaikkea siirtotyöläisten asuntoloissa.
Singaporessa on nyt tilastoituja tartuntoja kolmanneksi eniten Aasiassa heti Kiinan ja Intian jälkeen. Kahden viime viikon aikana tartuntamäärät ovat viisinkertaistuneet. Tartuntoja on tilastoitu nyt yli 14 000.
Ennakointi oli avainasemassa
Singaporen virusstrategia oli tehokas ensimmäisten tartuntojen ilmettyä. Maan varautuminen oli ennakkoon laadittuna ja se saatiin valmiin suunnitelman vuoksi heti käyttöön.
Maassa testattiin, jäljitettiin tartuntaketjut ja eristettiin altistuneet. Ulkomailta tulleiden lämpötila mitattiin järjestelmällisesti ja tartuntamäärät pysyivät kurissa. Kuume mitattiin myös esimerkiksi koulujen ulkopuolella.
Helmikuun puolivälin tietämillä maassa oli satoja erillisiä terveysasemia, jotka keskittyivät juuri hengitystieoireileviin potilaihin. Asemilla saatiin oireista selkeämpi kuva. Sen avulla potilaita osattiin ohjata oikeisiin hoitomuotoihin. Näin esimerkiksi flunssaoireilevat potilaat eivät hakeutuneet sairaaloihin levittämään tautia. Taudin varmentuneet kantajat ohjattiin erillisiin sairaaloihin saamaan hoitoa.
Singaporen strategiassa tartunnan saaneiden liikkeet selvitettiin. Altistuneet määrättiin kotikaranteeniin. Karanteenimääräysten rikkomisista saattoi saada jopa vankeusrangaistuksia.
Tiukoilla määräyksillä tartuntaketjut pysyivät maltillisina ja ketjut saatiin katkottua.
Virus leviää siirtotyöläisten asuntoloissa
Nyt riehuvan koronaviruksen inha piirre on, että tauti voi levitä ennen kantajan oireita. Maassa asuu noin miljoona siirtotyöläistä, jotka asuvat ahtaasti asuntoloissa. Noin 75 prosenttia tartunnan saaneista asuu siirtotyöläisten asuntoloissa.
Singaporen hallitus määräsi poikkeustilan ja lähes täyden eristyksen huhtikuuksi. Eristystoimia on jatkettu kesäkuun alkuun.
Siirtotyöläisten keskuudessa tartunnat ovat niin yleisiä, ettei hengitystieoireilevia enää edes testata viruksen varalta, vaan heidät ohjataan suoraan karanteeniin.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lähtikö koronapandemia sittenkin laboratoriosta – uusia teorioita

Uusi-Seelanti tukahdutti koronan leviämisen – mutta taistelu jatkuu

Rantanen tyrmistyi HUS:in infektiolääkärin koronapuheista: Lausunto on käsittämätön ja hyvin ristiriitainen – ”Emme kai me ehdoin tahdoin halua teho-osastoille potilaita?”

Wihonen: Miten kausityöntekijöiden tartuntariskit on huomioitu?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.