

MATTI MATIKAINEN
Purra: Hyvinvointialueet pitää ensi vuoden alussa saada toimimaan, kuntoon ja käyntiin liian vähällä rahalla – ”Perussuomalaisilla aluevaltuutetuilla koittaa vaikeat tehtävät”
Aluevaalien äänestysprosentti on 47,5. Varsinaisena vaalipäivänä äänestysprosentti oli 21, eli Suomen kaikkien aikojen ensimmäiset aluevaalit eivät juurikaan kiinnostaneet kansaa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää matalaa äänestysaktiivisuutta huolestuttavana demokratian kannalta.
Riikka Purra katsoo, että näiden vaalien äänestysaktiivisuus on lähes demokratian irvikuva.
– Liian moni kansalainen näkee, että äänestämisestä ei ole hyötyä tai politiikasta ei ole hyötyä, joten monet protestoivat olemalla äänestämättä. Toiset, ehkä itse sotepalveluiden suurkäyttäjiä, eivät jaksa uskoa asioiden parantuvan.
– Enkä voi syyttää heitä. Vaaleissa ei juuri puhuttu oleellisimmista asioista. Puolueet keskittyivät lupailemaan ja luettelemaan hyviä kohteita eikä media ottanut heitä siitä kiinni. Kaikki eivät kuitenkaan ole huolissaan matalasta äänestysaktiivisuudesta, koska moni puolue hyötyy siitä, Purra sanoi eilisessä kiitospuheessaan.
Kiinnostamattomuuden ongelmaa korjaamaan perussuomalaiset on esittänyt kunta, alue- ja eduskuntavaalien yhdistämistä jatkossa.
– Toivon, että nekin puolueet, joita matala äänestysaktiivisuus suosi, voisivat harkita esitystä demokratian toteutumisen ja kansalaisten osallisuuden edistämisen takia.
Uudistuksen varjolla puolueille tukirahoja
Myös koronaepidemia haittasi vaalityötä, erityisesti perussuomalaisten kohdalla.
– Olemme aina olleet ykköstoripuolue, mutta nyt emme voineet lainkaan tehdä tärkeää vaalityötä monellakaan alueella. Kuulemme ehkä myöhemmin lisää siitä, onko omikronin nopea leviäminen itsessään vaikuttanut äänestystulokseen.
Perussuomalaiset vastusti alusta saakka soteuudistusta ja aluevaaleja.
– Uudistus ei mielestämme vastaa niihin ongelmiin, jotka vaativat ratkaisua. Sen varjolla on kuitenkin edistetty montaa muuta asiaa, kuten poliittisten puolueiden omia tukirahoja.
Koska hallitus kuitenkin vei uudistuksen kiireellä maaliin, vaalit tulivat.
– Vaikka taloudellisten realiteettien valossa alueilla joudutaan leikkauspuuhiin, mikäli hallitus ei tarjoa lisää rahaa, on äärimmäisen tärkeää, mitkä puolueet alueilla ovat asioista päättämässä. Siksi tietenkin lähdimme näihin vaaleihin täysillä mukaan, Purra sanoo.
Menot on laitettava tärkeysjärjestykseen
Perussuomalaiset toi näissä vaaleissa korostetun usein esille puutteita soten rahoituksessa ja resursoinnissa. Purra huomauttaa, että uusilla perussuomalaisilla aluevaltuutetuilla koittaa pian vaikeat tehtävät.
– Hyvinvointialueet pitää saada toimimaan ja kuntoon – ja käyntiin ensi vuoden alussa, liian vähällä rahalla. Poliittinen johtamisjärjestelmä, virkamiehet, hallintosääntö, strategia ja budjetti. Työtä on järjettömän paljon, eikä se aina ole kiitollista, varsinkaan sen jälkeen, kun muutkin huomaavat, ettei tällä himmelillä mikään parane.
– Mikäli sotesektorimme ja pelastustoimen kroonista rahoitusvajetta ei korjata maamme menokohteita tärkeysjärjestykseen laittamalla, uudet aluevaltuutetut jakavat puutetta ja ei oota: yhä enemmän palveluita, joista pitää taistella. Enemmän ongelmia lakiin kirjattujen oikeuksien täyttämisessä. Enemmän hoitajapulaa ja lääkärivajetta. Enemmän palveluja, joita ei saa omalla äidinkielellä. Mutta perussuomalaiset tekevät parhaansa. Onnittelut siis kaikille valituille, ja voimia ja viisautta tehtäviin!
Kenttä teki kovan työn
Purra jakaa kiitoksia puolueen kentälle, ehdokkaille, puoluetoimistolle ja puoluejohdolle.
– Omilleni haluan sanoa, että teitte todella hienon työn. Vain muutamia kuukausia kentästä mehut imeneiden kuntavaalien jälkeen, tällainen uudistus ja tällaiset vaalit, ja te teitte, jaksoitte ja venyitte taas.
– Kiitos sydämestäni perussuomalainen kenttä ja aktiivit sekä kaikki 1500 ehdokastamme koko maassa. Kiitos koko puoluetoimisto, kiitos Arto, Leena, Mauri ja Sebastian puoluejohdossa.
Lue Riikka Purran kattavampi analyysi vaaleista täältä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aluevaalit äänestysaktiivisuus rahoitusvaje valtion varat äänestäjät kustannukset sosiaali- ja terveyspalvelut Riikka Purra PS-kenttä perussuomalaiset hallitus talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tynkkynen: Perussuomalaiset arvot eivät ole kadonneet mihinkään

Alhainen äänisaalis ennakkoäänien laskemisen jälkeen ei tullut suurena yllätyksenä – Ranne: ”Vaalit eivät kiinnostaneet äänestäjiä”

Luukkanen: Näissä vaaleissa perussuomalaiset oli ainoa puolue, joka halusi tietää, mistä sote-rahat tulevat

Maakuntamalli ajautuu rahoituksen osalta umpikujaan

Peltokangas: Varojen käyttö on priorisoitava niin, että suomalainen tulee ensin

Hallituksen järjestettävä riittävän pitkä siirtymäaika soten hyvinvointialueiden ruokahuoltoon

Luukkanen Helsingin Sanomien gallupista: Kannatuksen ”romahdus” on katsojan silmissä – ”Nyt on kaikki temput käytössä”

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Kuntien ruokapalveluita koskeva sote-uudistuksen ”valuvika” ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää