Aluevaalien äänestysprosentti on 47,5. Varsinaisena vaalipäivänä äänestysprosentti oli 21, eli Suomen kaikkien aikojen ensimmäiset aluevaalit eivät juurikaan kiinnostaneet kansaa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää matalaa äänestysaktiivisuutta huolestuttavana demokratian kannalta.

Riikka Purra katsoo, että näiden vaalien äänestysaktiivisuus on lähes demokratian irvikuva.

– Liian moni kansalainen näkee, että äänestämisestä ei ole hyötyä tai politiikasta ei ole hyötyä, joten monet protestoivat olemalla äänestämättä. Toiset, ehkä itse sotepalveluiden suurkäyttäjiä, eivät jaksa uskoa asioiden parantuvan.

– Enkä voi syyttää heitä. Vaaleissa ei juuri puhuttu oleellisimmista asioista. Puolueet keskittyivät lupailemaan ja luettelemaan hyviä kohteita eikä media ottanut heitä siitä kiinni. Kaikki eivät kuitenkaan ole huolissaan matalasta äänestysaktiivisuudesta, koska moni puolue hyötyy siitä, Purra sanoi eilisessä kiitospuheessaan.

Kiinnostamattomuuden ongelmaa korjaamaan perussuomalaiset on esittänyt kunta, alue- ja eduskuntavaalien yhdistämistä jatkossa.

– Toivon, että nekin puolueet, joita matala äänestysaktiivisuus suosi, voisivat harkita esitystä demokratian toteutumisen ja kansalaisten osallisuuden edistämisen takia.

Uudistuksen varjolla puolueille tukirahoja

Myös koronaepidemia haittasi vaalityötä, erityisesti perussuomalaisten kohdalla.

– Olemme aina olleet ykköstoripuolue, mutta nyt emme voineet lainkaan tehdä tärkeää vaalityötä monellakaan alueella. Kuulemme ehkä myöhemmin lisää siitä, onko omikronin nopea leviäminen itsessään vaikuttanut äänestystulokseen.

Perussuomalaiset vastusti alusta saakka soteuudistusta ja aluevaaleja.

– Uudistus ei mielestämme vastaa niihin ongelmiin, jotka vaativat ratkaisua. Sen varjolla on kuitenkin edistetty montaa muuta asiaa, kuten poliittisten puolueiden omia tukirahoja.

Koska hallitus kuitenkin vei uudistuksen kiireellä maaliin, vaalit tulivat.

– Vaikka taloudellisten realiteettien valossa alueilla joudutaan leikkauspuuhiin, mikäli hallitus ei tarjoa lisää rahaa, on äärimmäisen tärkeää, mitkä puolueet alueilla ovat asioista päättämässä. Siksi tietenkin lähdimme näihin vaaleihin täysillä mukaan, Purra sanoo.

Menot on laitettava tärkeysjärjestykseen

Perussuomalaiset toi näissä vaaleissa korostetun usein esille puutteita soten rahoituksessa ja resursoinnissa. Purra huomauttaa, että uusilla perussuomalaisilla aluevaltuutetuilla koittaa pian vaikeat tehtävät.

– Hyvinvointialueet pitää saada toimimaan ja kuntoon – ja käyntiin ensi vuoden alussa, liian vähällä rahalla. Poliittinen johtamisjärjestelmä, virkamiehet, hallintosääntö, strategia ja budjetti. Työtä on järjettömän paljon, eikä se aina ole kiitollista, varsinkaan sen jälkeen, kun muutkin huomaavat, ettei tällä himmelillä mikään parane.

– Mikäli sotesektorimme ja pelastustoimen kroonista rahoitusvajetta ei korjata maamme menokohteita tärkeysjärjestykseen laittamalla, uudet aluevaltuutetut jakavat puutetta ja ei oota: yhä enemmän palveluita, joista pitää taistella. Enemmän ongelmia lakiin kirjattujen oikeuksien täyttämisessä. Enemmän hoitajapulaa ja lääkärivajetta. Enemmän palveluja, joita ei saa omalla äidinkielellä. Mutta perussuomalaiset tekevät parhaansa. Onnittelut siis kaikille valituille, ja voimia ja viisautta tehtäviin!

Kenttä teki kovan työn

Purra jakaa kiitoksia puolueen kentälle, ehdokkaille, puoluetoimistolle ja puoluejohdolle.

– Omilleni haluan sanoa, että teitte todella hienon työn. Vain muutamia kuukausia kentästä mehut imeneiden kuntavaalien jälkeen, tällainen uudistus ja tällaiset vaalit, ja te teitte, jaksoitte ja venyitte taas.

– Kiitos sydämestäni perussuomalainen kenttä ja aktiivit sekä kaikki 1500 ehdokastamme koko maassa. Kiitos koko puoluetoimisto, kiitos Arto, Leena, Mauri ja Sebastian puoluejohdossa.

Lue Riikka Purran kattavampi analyysi vaaleista täältä.

SUOMEN UUTISET