Perussuomalaisten hallintojohtaja, kauppatieteiden tohtori Kai Järvikare analysoi aluevaalien tulosta Ylen ennusteen julkistamisen jälkeen. Aluevaalien äänestysprosentti oli aika lailla se, mitä puoluetoimistossa ennakoitiinkin, mutta perussuomalaisten kannatusprosentti jäi odotettua alhaisemmaksi.

– 13 prosenttia oli arviomme perussuomalaisten kannatusprosentista. Sillä perusteella näyttäisi siltä, että perussuomalaisten kannattajat olivat hieman vähemmän liikkeellä kuin mitä ennakoitiin, Kai Järvikare sanoo.

Ilman uutta rahaa on pakko leikata jostain

Järvikare on pessimistinen sen suhteen, millaisia käytännön parannuksia maakuntauudistus on oikeasti tuomassa sote-palveluihin. Kun rahaa ei ole tulossa yhtään lisää mutta hallintoon on tulossa yksi ylimääräinen kerros, on Järvikareen mielestä vaikea nähdä, miten sote-palvelut uudistuksen myötä paranisivat.

– Ilman uutta rahaa on pakko leikata jostain. Tämä malli ajautuu ennemmin tai myöhemmin umpikujaan rahoituksen osalta. Kysymys on vain siitä, missä vaiheessa niin tapahtuu ja mitä sitten tehdään.

Asiat laitettava tärkeysjärjestykseen

Soten perusongelma on siinä, että rahat eivät riitä, jolloin on joko hankittava lisää rahaa jostain tai ryhdyttävä saneeraamaan. Yhteiskunnan toiminnot on pakko laittaa tärkeysjärjestykseen, ja mitä kauemmin sitä lykätään, sen kivuliaammaksi se käy.

Järvikare ei usko, että maakunnat edes verojen avulla pystyisivät rahoittamaan itseään.

– Tulosluvut kertovat, että äänestämässä ovat käyneet ne, jotka normaalistikin äänestävät. Ennusteista on selkeästi nähtävissä, että ne alueet, joissa perussuomalaiset ovat eniten jäljessä tavoitteistaan ovat niitä, joissa ei ole saanut kampanjoida ulkona. Kun toreilla ei ole saanut kampanjoida, eivät ihmiset ole lähteneet liikkeelle.

Suomen Uutiset