Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen arvioi sunnuntai-iltana että aluevaalien tuloksen perusteella näyttää siltä, että ”herrat” tulevat saamaan himoitsemansa monimutkaisen hallintohimmelin. – Sotesta tulee nyt pitkälti sellainen kuin kokoomus ja kepu haluavat: kokoomus tahtoo leikata, ja kepu haluaa varmistaa itselleen rahoituksen alueilla.

Perussuomalaisille Suomen ensimmäiset aluevaalit olivat vaikeat. Puoluesihteeri Arto Luukkasen mukaan näin on erityisesti siitä syystä, että kansalaisille piti laajasti perustella, miksi näissä vaaleissa piti mennä äänestämään.

– Moni ei uskonut vakuutteluja ja sen toki ymmärrän, sillä moni ei vielä tiedä mistä on kysymys, ja kukaan, erityisesti vanhoista puolueista, ei tiedä, mistä rahat tulevat eikä haluakaan tietää. Me olimme ainoa puolue, joka halusi tietää, mistä rahat tulevat, Luukkanen sanoo.

Koronarajoitukset näkyivät vaalityössä

Perussuomalaisten vaalityö kärsi myös koronarajoituksista, joiden vuoksi vaalitilaisuuksia, kuten toritapahtumia ei voitu järjestää suunnitellusti. Luukkasen mukaan tämäkin näkyy vaalituloksessa.

– Alueilla, joilla avi oli kieltänyt kampanjoinnin on nähtävissä, että perussuomalaisten osuus ennakkoäänistä on selvästi heikompi kuin oli ajateltu.

Kysymys sote-rahoista oli silti tärkeä ja on edelleen.

– Esimerkiksi palkkojen harmonisointi, miten se tehdään. Me tiesimme, että siihen menee rahaa 800 miljoonaa tai enemmän. Me kerroimme myös, että Suomen sotepalvelut on aliresursoitu, eli niihin on laitettu liian vähän rahaa.

Perussuomalaiset halusi luoda järjestelmän ihmisiä varten

Perussuomalaisten aluevaaliohjelmassa kantavana teemana ja kärkenä oli se, että halutaan toimia taloudellisesti, kuitenkin niin, että palvelut säilyvät ihmisten lähellä ja palvelut ovat laadukkaita. Perussuomalaiset myös haluavat, että palveluja voidaan tarvittaessa jopa viedä ihmisten luokse. Perussuomalaiset myös esitti omaishoidon tukea verovapaaksi.

– Lähtökohta oli se, että luodaan järjestelmä, joka on olemassa ihmistä varten eikä niin että ihminen on järjestelmää varten, Luukkanen sanoo.

Hän arvioi että aluevaalien tuloksen perusteella näyttää siltä, että ”herrat” tulevat saamaan himoitsemansa monimutkaisen hallintohimmelin, joka on ”susi jo syntyessään”.

– Vielä ei oikein tiedetä, miten järjestelmä toimii: ei ole minkäänlaisia johtosääntöjä, vanhat puolueet ovat vain tehneet leikkauslistoja, eli kirves alkaa heilumaan. Kun vaali-illan tunnelmat ovat haihtuneet pois, niin vanhat puolueet kertovat, että kaikki ”pannaan lihoiksi”. Kun rahoitusta ei ole mietitty, niin huonostihan siinä tulee käymään. Sotesta tulee nyt pitkälti sellainen kuin kokoomus ja kepu haluavat: kokoomus haluaa leikata ja kepu haluaa varmistaa itselleen rahoituksen eri alueille

– Perussuomalaiset tulee harjoittamaan alueilla rakentavaa, mutta hyvää ”oppositiopolitiikkaa” realistisesti” ja aina ihminen edellä. Perussuomalaiset tulee myös muistuttamaan vanhoja puolueita lupauksista, joita ei ole toteutettu.

Kiitokset kentälle ja puoluejohdolle

Luukkanen lähettää lopuksi kiitokset perussuomalaisten kenttäväelle tärkeästä työpanoksesta vaaleissa.

– Suuret kiitokset teille kaikille, te teitte valtavan työn. Vielä elokuussa meillä ei ollut mitään, mutta nyt äärimmäisen vaikeissa ja epäoikeudenmukaisissa olosuhteissa, te olette tehneet hienon tuloksen, joka tulee vielä paranemaan.

– Vielä kerran: kaikille piirien puheenjohtajille, vaalipäälliköille todella suuret ja lämpimät kiitokset. Kiitos myös puoluejohtajalle: Riikka oli todella hyvä, ja puolueen varapuheenjohtajat taistelivat myös kuin leijonat.

SUOMEN UUTISET