Hallituksen toimet sähkön hinnan kompensoimiseksi ovat täysin riittämättömiä. Kansalaiset ovat kauhuissaan tulevien talvikuukausien sähkölaskuista. Tilanne on akuutti.

– Vaadin hallitukselta nopeaa puuttumista tilanteeseen asettamalla sähkölle hintakatto. Olen saanut useita yhteydenottoja erityisesti lappilaisilta hätää kärsiviltä kotitalouksilta ja pienyrityksiltä. Pakkanen paukkuu ja energiankulutus kasvaa pakostakin, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso.

– EU:n ratkaisuja sähkön markkinamekanismin järkevöittämiseen on turha odottaa täksi talveksi. Tilanne pitää hoitaa kansallisesti ja asettaa ainakin väliaikainen hintakatto tulevan talven ajaksi.

Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että sähkön käyttäjiltä saisi laskuttaa esimerkiksi enintään 15 snt/kWh ja loppuosa sähkölaskusta laskutettaisiin valtiolta suoraan. Juuson mukaan vain siten voidaan pelastaa, mitä pelastettavissa on.

Missä on hallituksen toimintakyky?

Viro ja Puola ovat jo asiaan tarttuneet, mutta Suomen hallitus hidastelee ja tarjoaa täysin alimitoitettuja ratkaisuja. Arvonlisäveron pudotus 10 prosenttiin on tässä tilanteessa hifistelyä. Oikeampaa olisi ollut pudottaa se nollaan väliaikaisesti. Kotitalousvähennyksen sähkölaskutuet ovat vaikeaselkoisia, ja tuet tulevat viiveellä. Sitten kun on jo liian myöhäistä.

– Sähkön hinta näkyy myös asuntokaupoissa. Suorasähkölämmitteisten omakotitalojen kysyntä on pysähtynyt, joten pinteestä ei pääse enää edes myymällä talonsa. Ei voi olla niin, että kansalaiset jätetään oman onnensa nojaan tällaisessa tilanteessa, puuskahtaa Juuso.

– Hallitus on koronan aikana näyttänyt, että pystyy tukalassa tilanteessa toimimaan nopeasti. Missä se toimintakyky on nyt? Onko hallitus jo sisäisesti hajonnut ja täysin toimintakyvytön? kysyy Juuso.

Suomen Uutiset