Hallitus on piittaamattomuudellaan ajanut Suomen tilanteeseen, jossa sähköä ei välttämättä riitä normaaliin kulutukseen. Jos perussuomalaisia olisi kuunneltu, ei oltaisi tässä. Eduskunta väitteli energiapulasta torstain kyselytunnilla.

Katso ryhmänjohtaja Ville Tavion haastattelu (juttu jatkuu alempana):

Suomessa on kahden kerroksen väkeä. Yksillä on edullinen määräaikainen sähkösopimus, toisilla taas pörssisähkö tai kallis kiinteähintainen sopimus. Vaihtoehtoja ei ole. Tilanne on kansalaisille täysin sattumanvarainen. Yhdenvertaisuudesta ei voida puhua.

Mikäpäs siinä siis nostaessa omakotitalon lämpötilaa säiden viilentyessä, jos sinulla sattuu olemaan halpa sopimus. Sen sijaan pörssisähkön varassa olevan on mietittävä, raaskiiko laittaa kiukaan päälle tai lihapadan uuniin.

– Suomi on tehnyt jäätävän virheen tukeutumalla venäläiseen kaasuun. Suomi on energiapoliittisilla päätöksillään sitonut meidät tuulivoiman armoille, totesi kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo eduskunnan kyselytunnilla.

Ville Tavio Suomen Uutisten haastattelussa. Youtube.

Tuulimyllyjä jäätyy pikkupakkasilla nyt jo

Sähkön pörssihinnan lukittuminen korkealle ei nyt johdu siitä, ettei tuulisi, vaan siitä, että tuulimyllyt uutistietojen mukaan jäätyvät ”yllättäen”.

– Täällä eteläisessä Suomessa ei ole vielä nähty edes kunnon pakkasia, ja silti saamme kuulla, kuinka lähellä on se hetki, kun sähköä ei enää riitäkään kaikille, Slunga-Poutsalo muistutti.

– Mutta oletteko tehneet mitään sille, että sähköä riittäisi kaikille? Onko hallitus mielestänne tehnyt kaikkensa?

Pääministeriä sijaistanut valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ei kommentoinut kysymykseen sähkön riittävyydestä tai sen tilapäisestä loppumisesta, vaan keskittyi luettelemaan hallituksen toimia sähkön hinnan suhteen.

Työssäkäyvä on pulassa, rahat eivät riitä

Toki hallitus onkin tehnyt toimia, joilla osa kalliiden laskujen kanssa painivista kotitalouksista voi saada pientä rahallista apua. Esimerkiksi sähkön arvonlisäveroa alennettiin ja kaikista pienituloisimmat saavat sähkötuen Kelasta.

Moni keskituloinen jää kuitenkin tukien ulkopuolelle. Työssäkäyville kansalaisille tuleva talvi voi olla katastrofaalinen nyt, kun myös liikkuminen on kallista, ruuan hinta nousee ja talvi kylmenee.

Yhä suurempi joukko keskituloisiakin ajautuu tilanteeseen, missä joutuu pohtimaan päivittäistä selviämistä. Jotkut voivat joutua tinkimään asuinmukavuudesta niin, että omakotitalon rakenteet kärsivät, ja jopa oman terveyden kustannuksella.

Perussuomalaiset ovat esittäneet listan toimista, joilla voidaan vaikuttaa sekä energiatuotannon turvaamiseen että sähkölaskujen kohtuullisuuteen. Perussuomalaiset esimerkiksi vastustivat turvetuotannon alasajoa, jota punaviherhallitus edisti aktiivisesti.

Perussuomalaisten mukaan energiatuotannossa on tehty vakavia virheitä. Kaikki ongelmat eivät selity Ukrainassa käytävällä sodalla, vaikka hallituspuolueet esittävätkin tätä asiaa kaiken selityksenä.

MARIA ASUNTA