Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on ollut kesän ja 10 viikkoa poissa median parrasvaloista. Hänen perinteinen kesäpuheensa herätti siten runsaasti kiinnostusta. Maahanmuuttopolitiikan kritiikki sekä seuraavat vaalit ja hallitus olivat keskeisestä puheen sanomassa. Rikkinäistä valtiota ei korjata hetkessä.

Medialle Jimmie Åkesson lähetti terveisiä jo puheensa alussa ilmoittamalla, että 10 viikon tauko mediasta oli hänen oma valintansa. Puheenjohtaja työskentelee hänen mukaansa joka päivä ja joidenkin mielestä mediassakin pitäisi olla päivittäin, mutta ”se ei ole minun valintani”.

Nopeasti Åkesson siirtyi käsittelemään vakavaa kansainvälistä tilannetta ja oli huolissaan siitä, ymmärtävätköhän kaikki tai haluavatko edes nähdä, miten syvällä kriisissä oikeastaan olemme. Näin siitä huolimatta, että viestintäkonsulttien mukaan ”puheessa pitäisi aina olla jotakin positiivista”.

– Meidän periaatteemme perustuvat todellisuuteen.

Zelenskyi teki vaikutuksen

Ruotsidemokraattien keulakuva oli edellisellä viikolla tavannut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin, joten vakavat sanat ehkä kumpusivat tuosta vahvan vaikutuksen tehneestä keskustelusta.

Ruotsidemokraatit toki suhtautuvat kriittisesti maansa perinteisesti harjoittamaan maahanmuuttopolitiikkaan ja erityisesti pakolaispolitiikkaan. Ukrainalaisten hätä suurvallan hyökkäyksen alla on kuitenkin kaikkien ruotsalaisten asia.

– Puhuimme kaikesta mahdollisesta lähtien maan kyvystä sotia ja tämän vaatimista tarpeista aina taistelutahtoon, kansalliseen ylpeyteen, eikä vähiten rikotun maan jälleenrakennuksen tarpeisiin asti.

Tahto puuttuu liian monilta

Åkessonin puhe sisälsi perinteisen paljon maahanmuuttopolitiikkaan liittyvää kriittistä viestiä. Kesällä Järvan alueella tapahtunut etiopialaisryhmien keskinäinen yhteenotto nousi erityisesti esille.

Eritrealaisten keskinäiset erimielisyydet johtivat väkivaltaiseen kaaokseen kulttuurifestivaaleilla Järvafältet-luonnonsuojelualueella Tukholman luoteisosassa. Sekasortoisissa yhteenotoissa oli mukana satoja, jopa tuhat ihmistä. Poliisi otti kiinni 200 mellakoitsijaa ja kymmenet tappelijat sekä poliisit loukkaantuivat.

– Ihmisestä ei tule ruotsalaista pelkästään muuttamalla tänne. Toki sekin on mahdollista. Mutta se vaatii tahtoa. Ja tämä tahto puuttuu aivan liian monilta, jotka ovat tehneet valinnan ja muuttaneet tänne.

Kaikki tai ei mitään

Valtiopäivävaaleista alkaa olla vuosi ja Åkesson sanoi ymmärtävänsä heitä, joita mielestä ”mitään ei ole tapahtunut”.

– Tämä turhauttaa minuakin ja se on jatkuvasti mielessä. Kaikki se, mitä on revitty alas vuosikymmenten aikana pitää nyt rakentaa uusiksi, Åkesson sanoi muistattaen kuitenkin siitä, että ruotsidemokraattien koneisto työskentelee ”yötä päivää” täyttääkseen äänestäjille antamansa lupaukset.

– Jokaista ruotsidemokraattia ajaa tahto rakentaa parempaa Ruotsia. Se on syy siihen, miksi jaksamme nousta aamulla.

Vuoden 2026 valtiopäivävaalien tavoitteeksi ruotsidemokraatit ottavat sosialidemokraattien lyömisen ja nousun Ruotsin suurimmaksi puolueeksi. Vaihtoehdot ovat vähissä: joko hallituspuolueeksi tai oppositioon.

Tukipuolueen asema ei riitä

Tidö-sopimus ja tukipuolueen asema ei enää kelpaa ja Åkesson vertasikin kyseistä sopimusta roudarinteippiin (silvertejp) ja tämän perinteinen media nostikin esille lähes joka jutussaan.

– Se toimii loistavasti ratkaisuksi tilapäisiin ongelmiin. Mutta rikkinäisen kanootin, fillarin tai aurinkovarjon ratkaisuksi se ei ole optimaalinen. Eikä se todellakaan kelpaa pelastamaan ja avuksi rakentamaan uusiksi rikkinäistä valtiota.

SUOMEN UUTISET