Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Rein-joen sulkeminen rahtiliikenteeltä tietää Saksan teollisuudelle toimitusvaikeuksia ja lisää inflaation riskiä

25.08.2022 |17:41

Saksan halki virtaava Rein-joki on jouduttu pääosin sulkemaan rahtiliikenteeltä vedenpinnan laskiessa. Tämä tarkoittaa toimitusvaikeuksia Saksan teollisuudelle ja lisää inflaatiopainetta.

Viime aikoina lehdissä on kerrottu, miten Euroopan suurten jokien pintojen laskeminen on paljastanut aiemmin veden alla olleita kohteita, kuten kivikautisia rakennelmia, roomalaisten sotilasleirin ja Reinin ”nälkäkivet”, joihin jokivarren asukkaat ovat kaivertaneet varoituksia kuivuuden aiheuttamasta nälästä satoja vuosia sitten veden ollessa yhtä matalalla.

Vakavin seuraus Reinin alhaisesta vesimäärästä on kuitenkin se, että suurin osa joesta jouduttiin sulkemaan proomuliikenteeltä elokuun puolivälissä. Tuolloin veden pinta laski alle 41 senttimetrin tason, jonka proomut vaativat. Jo aiemmin rahtiproomuja oli ajettu vajailla lasteilla.

Logistiikkayhteydet ruuhkautuvat entisestään

Reinin sulkeminen pahentaa entisestään Euroopan logistiikkayhteyksien tilaa, joka on jo aiemmin kärsinyt satamien ruuhkautumisesta ja Ukrainassa käytävän sodan vaikutuksista. Kuljetuskapasiteetin puutetta on vaikea korvata rautatie- ja maantiekuljetuksilla, koska nämäkin kärsivät kapasiteettipulasta ja energian hinnannoususta. Rahtikustannukset tulevat siis nousemaan.

Jokiliikenteen loppuminen vaikuttaa muun muassa kemikaali-, öljynjalostus- ja terästeollisuuteen. Noin 80 prosenttia kaikista Saksaan vesiteitse tuoduista tuotteista kulkee Reinin kautta, joten se on äärimmäisen tärkeä kulkuväylä koko Euroopan kannalta.

Uniperin kivihiilivoimalan sähköntuotanto vaarassa

Reinin kautta kuljetetaan muun muassa öljyä ja kivihiiltä. Fortumin surullisenkuuluisa tytäryhtiö Uniper onkin varoittanut, että Reinin sulkeminen voi vaikuttaa Frankfurtin lähettyvillä sijaitsevan kivihiilikäyttöisen 510:n megawatin sähkövoimalan toimintaan. Tuotantokatkot tietenkin nostaisivat sähkön hintaa Saksassa entisestään.

Edellisen kuivan kauden aikana vuonna 2018 viranomaiset joutuivat sulkemaan joen 132 päiväksi, mikä oli vähällä johtaa talouskriisiin. Tuolloin kuiva kausi aiheutti noin 0,4 prosentin loven Saksan teollisuuden kokonaistuotantoon.

Armstrong Economics -talousblogi arvioi, että tällä kertaa taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan paljon pahemmat kuin vuonna 2018, koska nyt koko maailman kattava toimitusketjujen ruuhkautuminen pahentaa inflaation riskiä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”

03.07.2025 |12:36
6.
Suomen uutiset logo

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle

28.06.2025 |09:10
8.
Suomen uutiset logo

Demarit vaatii nyt lisää rahaa maahanmuuttajien kotoutumispalveluihin – sisäministeri Mari Rantanen torppaa: Raha ei ole järkevä mittari – ”Tulijoille pitää olla velvoitteita”

27.06.2025 |19:09
9.
Suomen uutiset logo

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä

04.07.2025 |15:21

Uusimmat

Perussuomalainen 2/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää