Euroopan parlamentti keskusteli eilen ympäristötaksonomiasta eli ydinvoiman ja kaasun luokiteltavuudesta kestäväksi energiamuodoksi. Parlamentti äänestää asiasta tänään.

Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari otti puheenvuorossaan voimakkaasti kantaa sen puolesta, että ydinvoima hyväksytään osaksi kestäviä energiamuotoja.

– Valtion perimmäinen tavoite on tarjota ihmisille turvallisuutta, johon kuuluu myös energian saanti.

– EU-parlamentilla ja yleisesti vihervasemmistolla on kummallinen tarve toimia kansalaistensa etua vastaan. Saksassa omakotitalon lämmityslasku voi nousta jopa 4 000 euroa vuodessa. Tosiasia on, että ydinvoima on tässä maailmantilanteessa varmin ja edullisin keino tuottaa energiaa. Saksa saa nyt maksaa vihreiden poliitikkojen hölmöydestä kun ydinvoimaa ei ole ja kaasua ei ehkä tule. Saksan on pakko ottaa käyttöön hiilivoimaa, ja sehän on ”ympäristöystävällistä”, Huhtasaari huomautti.

Ydinvoima Suomelle erityisen tärkeä

Suomelle ydinvoiman hyväksyminen osaksi kestäviä energiamuotoja on Huhtasaaren mielestä erityisen tärkeää.

– Ei Suomi voi jatkossa kuulua klubiin, joka tekee idioottimaisia päätöksiä!

– Vastustan jyrkästi tämän vastalauseen hyväksymistä ja katson, että se tulee hylätä, Huhtasaari painotti.

Pelleilyyn ei ole varaa

Vasemmiston europarlamentaarikko Silvia Modig pyysi kommenttipuheenvuoron heti Huhtasaaren puheenvuoron perään, ja toi mielipiteenään esille, että mikäli käsittelyssä olevaa vastalausetta ei hyväksytä, on Suomen ja Viron jatkossa vaikeampaa päästä eroon venäläisestä maakaasusta.

Huhtasaari totesi Modigille asiassa olevan olemassa ristiriitaa, mutta korosti ydinvoiman olevan Suomelle niin tärkeä asia, että Suomi ei voi ottaa sitä riskiä, ettei ydinvoima saisi ”vihreää rahaa”.

Huhtasaari myös pahoitteli ja paheksui Saksan päätöstä luopua jäljellä olevista ydinvoimaloistaan.

– Meille on tulossa energiakriisi, ruokakriisi ja sitä kautta monet muut kriisit. Siksi meillä ei ole varaa lähetä tässä asiassa pelleilemään.

SUOMEN UUTISET