Laura Huhtasaari oli sekä huojentunut että huolestunut, kun europarlamentti äänesti ydinvoiman ja maakaasun sisällyttämisestä kestävän rahoituksen luokitteluun.


Perussuomalaisten europarlamentaarikko on huojentunut siksi, että parlamentti ei tässä tapauksessa asettunut EU-komissiota vastaan ja että EU-parlamentti päätti tukea komission esitystä ydinvoiman ja maakaasun sisällyttämisestä kestävän rahoituksen luokitteluun eli taksonomiaan.

– On hienoa, että tämä parlamentissa puuhattu vastalause-esitys ei mennyt läpi. Se olisi ollut kohtalokasta suomalaiselle energiantuotannolle ja teollisuudelle, ehkä jopa kohtalokas isku. Kuten puheessani viittasin, vaihtoehtoja ydinvoimalle tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa on hyvin vähän, selostaa Laura Huhtasaari Strasbourgista parlamentin täysistuntoviikolta.

Nettomaksaja joutuu anelemaan

Huhtasaari esittää kuitenkin kriittisiä huomioita yleisellä tasolla, sillä hänen mielestään on erikoista, että nettomaksaja-Suomi joutuu anelemaan hattu kourassa ja neuvottelemaan muilta valtioilta ymmärrystä omalle energiantuotannolleen.

– EU-liittovaltiokehitys alkaa näyttää nyt todelliset karvansa. Jos vastalause olisi mennyt läpi, olisimme voineet havaita, että muut päättävät meille tärkeistä asioista, Huhtasaari sanoo.

– EU kuitenkin edellyttää, että ydinvoimalan luokitteleminen vihreäksi edellyttää suunnitelmaa ja rahoitusta ydinvoiman turvallisesta loppusijoittamisesta vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi lupa ydinvoimalan rakentamiselle tulee saada ennen vuotta 2045.

Äänestyskäyttäytyminen kummastuttaa

Myös muiden suomalaisten meppien äänestyskäyttäytyminen ihmetyttää Huhtasaarta.

– Saimme onneksi siirtymäaikaa ja hiukan lisää pelivaraa, joten sama taistelu lienee edessä myöhemmin. Minua myös kummastuttaa, että näin tärkeässä asiassa osa suomalaisista mepeistä eli Alviina Alametsä (vihr), Ville Niinistö (vihr), Heidi Hautala (vihr), Sirpa Pietikäinen (kok) ja Silvia Modig (vas) äänestivät vastalauseen puolesta ja siis Suomen etua vastaan.

SUOMEN UUTISET