Sähkön seitsemän vuorokauden keskihinta oli 17,31 senttiä/kWh ja 28 vuorokauden 24,16 snt/kWh. Nämä luvut keskellä kesää kertovat kansanedustaja Ari Koposen mukaan karua kieltä tulevasta talvesta.

– Energian hinnan jyrkkä nousu, kaikkien muiden nousevien kustannusten lisäksi, huolettaa ja puhuttaa kansalaisia, vierailitpa missä päin Suomea tahansa, aloittaa Ari Koponen.

– Etenkin hallituspuolueiden suulla kuulee puhuttavan, että asiaan vaikuttaa vain ja ainoastaan Venäjän sota Ukrainaa vastaan. Omasta mielestäni Suomi olisi voinut ja voisi edelleen tehdä asioita toisin; pitää hintoja matalammalla ja omavaraisuutta korkeammalla laajempaa energiapalettia hyödyntäen, Koponen perustelee.

Ydinvoima kirosana monissa piireissä

EU:n ja Saksan pelleily ydinvoimaa vastaan on pahimmillaan kohtalokasta koko Euroopalle. Samaan aikaan turve ajettiin alas holtittomasti ja täysin turhaan. Turpeen hyöty lämmityksessä, eläinten kuivikkeena, kasvien kasvatuksessa ja työllistäjänä on vailla vertaa, eikä näistä moneenkaan löydy korvaavaa tuotetta.

– Myös hintojen nousun hillitsemiseksi ja huoltovarmuuden turvaamiseksi olisi turpeen säilyttäminen elintärkeää. Energiaomavaraisuuden, maailmanrauhan ja ilmastonmuutoksen kannalta olisi järkevämpää käyttää turvetta kuin venäläistä öljyä tai maakaasua, esittää Koponen.

Ei ideologia vaan järki edellä

Koposen mukaan tarvitaan Suomea ja suomalaisia auttavia energiapoliittisia ratkaisuja, jotka tehdään järki eikä ideologiat tai aatteet edellä.

– Aivan kuten muuallakin, myös Suomessa sähkön pörssissä määräytyvää hintaa pitäisi poikkeusoloissa pystyä rajoittamaan vähintään ensi talven ajaksi niin, että se todella näkyy kansalaisten sähkölaskuissa. Sähkön hintakatto olisi kaikkien ja etenkin hauraimmassa asemassa olevien suomalaisten etu. Meidän on ajateltava itseämme, sillä kukaan muu ei sitä tee. Yhdessä selviämme tästäkin, päättää Koponen.

Suomen Uutiset