Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen sähkön hinnannousuun varautumisesta. Hän kysyy hallitukselta, miten se aikoo tukea suomalaisia sähkön hinnan nostaessa jyrkästi asumisen ja elämisen kustannuksia. Hintataso on jo nyt todella korkea, ja tulevan talven sähkömarkkinatilanne vaikuttaa äärimmäisen haastavalta.

– Sähkön hinta aiheuttaa laajalti huolta suomalaisten keskuudessa. Tulevat sähkölaskut hirvittävät, sillä jostain niihinkin on rahat raavittava kasaan. Kaikilla ei ole yksinkertaisesti varaa kallistuviin sähkölaskuihin. Meneekö kämppä pimeäksi ja kylmäksi, kun virrat laitetaan poikki maksamattomien laskujen takia? Kike Elomaa kysyy.

Keskituloisetkin joutuvat tiukoille

Pörssisähkön hinta uhkaa nousta tulevana talvena ennätystasolle, ja monet sähkösopimusten myyjät ovat keskeyttäneet määräaikaisten sopimusten tekemisen kasvaneen riskitason seurauksena.

– Vakiohintaisen määräaikaisen sähkösopimuksen saaminen voi olla vaikeaa, ja niissäkin ovat hinnat sitä luokkaa, että pahaa tekee. Hyviä vaihtoehtoja ei ole olemassa. Pienituloisilta loppuvat rahat ja keskituloisetkin ovat tiukoilla, jos asuminen kuluttaa paljon sähköä, Elomaa pohtii.

Aikaa ei ole hukattavaksi

Hallituspuolueista on väläytelty esimerkiksi sähkön hintakattoa tai verotuksen keventämistä, mutta nyt tarvitaan konkreettinen suunnitelma tiskiin eikä vain yksittäisiä heittoja.

– Sähkön hinnannousun yhteiskunnallisiin vaikutuksiin voidaan puuttua muun muassa verotusta keventämällä, energiapolitiikan avulla sekä sosiaalipolitiikan keinoin. Esimerkiksi sähköveron alentaminen olisi yksi keino alentaa sähkön hintaa. Lisäksi energian hintaan vaikuttavia ympäristötavoitteita tulisi viivästyttää reilusti.

– Myös turpeen käyttö tulisi elvyttää palauttamalla turve uusiutuvien energiamuotojen joukkoon. Toimiin on alettava välittömästi, eikä aikaa ole hukattavaksi, Elomaa vaatii.

Parin kuukauden kuluttua on jo liian myöhäistä

Elomaan mielestä hallituksen on laadittava pikaisesti toimintasuunnitelma sähkön hinnannoususta kärsivien suomalaisten tukemiseksi.

– Sähkön hinnannousun lisäksi suomalaisten taloutta koettelee kovaa tahtia nouseva yleinen hintataso. Kasvavat kustannukset vaarantavat myös yritystoimintaa. Hallituksen on nähtävä monien suomalaisten todellinen hätä ja saatava tilanne hallintaan. Parin kuukauden kuluttua on jo liian myöhäistä, Elomaa päättää.

Suomen Uutiset