Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmä esitti eilen kaupunginvaltuustossa vuoden 2023 budjettia uudelleen valmisteltavaksi. Perussuomalaisten mielestä budjetti ei holtittomasta rahankäytöstään huolimatta korjaa kaupungin lukuisia ongelmia.

– Helsingin kaupungin rahankäyttö on holtitonta. Kaupunki lisää ensi vuonna menoja peräti 6 % eli lähes kolminkertaisesti sen, mitä strategiassa on sovittu. Valtavasta ylityksestä huolimatta budjetti ei korjaa niitä ongelmia, joita kaupungissa on esimerkiksi lääkäriin ja hammaslääkäriin pääsyn, varhaiskasvatuksen, vammaispalveluiden tai koulujen osalta, valtuustoryhmän puheenjohtaja Mari Rantanen painottaa.

Taloudellinen yhtälö on kestämätön

Perussuomalaiset olisivat maltillistaneet investointeja ja käyttäneet säästyneitä rahoja muun muassa lapsiperheiden hyväksi.

– Katsoimme, että ylisuuria investointeja ja asuntorakentamista olisi tullut vähentää johtuen sekä talouden epävarmuuksista että siksi, ettei Helsingin talous kestä nykyisen kaltaista muuttoliikettä. Helsingistä muuttaa pois nettoveronmaksajia ja tilalle muuttaa ulkomaalaisia, jotka käyttävät enemmän palveluita kuin maksavat veroja.

– Taloudellinen yhtälö on kestämätön ja on johtanut myös kouluissa tilanteeseen, jota ei ratkaista minkäänlaisella rahasummalla. Olisimme helpottaneet varhaiskasvatuksen kriisiä palauttamalla Helsinki-lisän kolmeen ikävuoteen asti. Haluamme perheille mahdollisuuden itse päättää, missä kohtaa taaperot laitetaan varhaiskasvatuksen piiriin, Rantanen kertoo.

Palkanmaksuongelmien pitkittyminen kohtuutonta

Perussuomalaiset esittivät valtuustossa myös toimenpiteitä Sarastian palkanmaksuongelmien pikaiseksi ratkaisemiseksi.

– Tilanne, jossa kaupungin työntekijät saavat palkkana mitä sattuu, on kohtuuton. Palkanmaksun ongelmien pitkittyminen kuukausikaupalla pilaa Helsingin maineen työnantajana. Työntekijät ansaitsevat korvauksia palkanmaksun viivästymisistä ja virheistä. Samoin kaupungin on selvitettävä Sarastian korvausvastuu tilanteessa, jossa kaupungille on myyty järjestelmä, joka ei toimi sovitulla tavalla, valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Nuutti Hyttinen vaatii.

– Lisäksi edellytimme kaupunginvaltuustolle esitettäväksi selvitystä tilanteen ratkaisusta maaliskuun loppuun mennessä. Tämä kuitenkaan ei käynyt valtuuston enemmistölle, mikä viittaa siihen, että muissa ryhmissä palkanmaksun ongelmiin ei suhtauduta samalla vakavuudella.

Suomen Uutiset