Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on yhdessä perussuomalaisten eduskuntaryhmän kanssa jättänyt keskustelualoitteen huoltovarmuuden parantamiseksi Suomessa. Aloitteelle on kertynyt allekirjoittajia yli puoluerajojen. Huoltovarmuus pitää sisällään muun muassa elintarvikehuollon, energiahuollon, finanssialan, logistiikan, teollisuuden, tietoyhteiskunnan ja terveydenhuollon toimintakyvyn turvaamisen poikkeustilanteessa.

– Huoltovarmuuskysymysten poliittinen painoarvo on kasvanut räjähdysmäisesti koronakriisin ja Ukrainan sotatilan myötä. Aloitteen tavoitteena on saada aikaan eduskunnassa perusteellinen keskustelu huoltovarmuuden kehittämisestä, jotta Suomi olisi jatkossa paremmin varautunut mahdollisiin kriisitilanteisiin. Jo korona toi alkaessaan esiin puutteita huoltovarmuudessa ja nyt turvallisuustilanteen kriisiytyessä maataloutemme on hätätilassa, Ritva ”Kike” Elomaa huomauttaa.

Turvetuotannon alasajo oli virhe

Perussuomalaiset korostavat valtion vastuuta huolehtia kansalaisistaan. Koronakriisin alussa nähty kilpavarustelu toimi varoittavana esimerkkinä siitä, että valtiot ajavat ensisijaisesti omaa etuaan kriisin koittaessa. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Elomaa toteaa, ettei muiden maiden solidaarisuuteen sovi luottaa yksisilmäisesti.

– Historia on moneen kertaan osoittanut, ettei vara venettä kaada. Vallitseva energiakriisi on esimerkiksi osoittanut suureksi virheeksi hallituksen päätöksen ajaa turvetuotanto alas. Siinä ei paljoa energiantuotannon omavaraisuutta tai huoltovarmuutta mietitty, Elomaa sanoo.

Ruuantuotanto pelastettava

Elintarvikehuolto on keskeinen osa huoltovarmuuden kokonaisuutta ja ruuantuotannon riittävä omavaraisuus on elintarvikehuollon kivijalka. Liian kunnianhimoiset ilmastovaatimukset sekä energian, rehujen ja lannoitteiden nopea hinnannousu ovat ajaneet kotimaiset tuottajat entistä pahemmin ahdinkoon.

Perussuomalaisten mielestä Ukrainan kriisin seurauksena epävakaat maailman ruokamarkkinat pakottavat Suomen vahvistamaan nopeasti ruuantuotannon omavaraisuutta.

– Suomalaiset tilat ovat taistelleet jo pitkään kannattavuuden kanssa. Nyt käsillä oleva kustannuskriisi on tehnyt mahdottomaksi pyörittää toimintaa nykyisillä tuottajahinnoilla. Jos tilojen annetaan mennä nurin, romuttaa se yhden huoltovarmuuden peruspilareista.

– Aloitteessa ehdotettu keskustelu toimisi lähtölaukauksena puolueiden väliselle yhteistyölle koko Suomelle kriittisen huoltovarmuuden vahvistamiseksi. Tässä on kyse niin tärkeästä asiakokonaisuudesta, ettei se saa kaatua perinteiseen puoluepolitikointiin.

SUOMEN UUTISET