Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on tehnyt kirjallisen kysymyksen huoltovarmuuden ylläpitoon liittyvien varmuusvarastojen tarkastamisesta. Hän kysyy hallituksen suunnitelmista varmistaa huoltovarmuusvarastojen tarkastustoiminnan riittävyys ja toimivuus.

Huoltovarmuusvarastoissa säilytetään muun muassa fossiilisia polttoaineita, viljaa ja siemeniä sekä lääkkeitä ja ampumatarvikkeita. Lisäksi varastot pitävät sisällään suojavarusteita kuten esimerkiksi maskeja.

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan mielestä on välttämätöntä, että varastoja tarkastetaan järjestelmällisesti.

– Koronakriisin räjähtäessä saimme tylyn oppitunnin huoltovarmuuden ylläpidosta. Esimerkiksi suojamaskeista olivat päiväykset menneet, Elomaa muistuttaa.

Varmuusvarastojen kokonaisuus on pirstaleinen

Suomen huoltovarmuusvarastot muodostuvat maahantuojien velvoitevarastoista, voima- ja lämpölaitosten velvoitevarastoista, lääketehtaiden, maahantuojien ja terveydenhuollon toimipaikoista, huoltovarmuuskeskuksen ja puolustusvoimien varastoista sekä valtion varmuusvarastosta.

– Varmuusvarastojen kokonaisuus on varsin pirstaleinen. Tämä on haaste huoltovarmuusvarastojen hallinnan kannalta. On olennaista varmistaa, että varmuusvarastojen tuotteet ovat käyttökelpoisia ja päiväykset kunnossa. Esimerkiksi viljan tai siementen kohdalla on äärimmäisen tärkeää, etteivät tuotteet ole päässeet pilaantumaan käyttökelvottomiksi, Elomaa painottaa.

Huoltovarmuudesta huolehdittava myös käytännön tasolla

Huoltovarmuusvarastojen kokonaisuuden hallinnointi vaatii Elomaan mukaan suunnitelmallisuutta, huolellisuutta ja ennakointia.

– Riittävän tarkastus- ja valvontatoiminnan toteuttaminen edellyttää puolestaan riittäviä resursseja sekä jatkuvaa koordinointia. Maskitapaus osoitti, etteivät tarkastukset pelaa aukottomasti, joten parannettavaa on. Tässä maailmantilanteessa huoltovarmuudesta on huolehdittava entistä paremmin myös käytännön tasolla, Elomaa päättää.

Suomen Uutiset