Perussuomalaiset tiedustelivat kyselytunnilla hallitukselta sen toimista maatalouden vakavien ongelmien korjaamiseksi. Arvioiden mukaan suomalainen maatalous on ajautunut koko EU-ajan vakavimpaan kriisiin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvasi, kuinka maatalouden ja tuottajien ahdingon seuraukset tulevat pahimmillaan olemaan karmeita.

– Me kaikki tiedämme, että ihmisen on syötävä. Mikäli tästä maasta viedään käytännössä mahdollisuus tuottaa suomalaista ruokaa, sitä tuodaan vain ulkomailta.

Purran mukaan se ei olisi järkevää mistään näkökulmasta katsoen.

– Hyvä, turvallinen, kestävästi tuotettu ruoka, riittävän läheltä, se on etumme, Purra sanoi.

Ruokaa ei tuoteta, metsää ei kaadeta, autolla ei ajeta

Purran mukaan tämä ei kuitenkaan ole kaikkien mielestä näin yksinkertaista, sillä hallituksessakin on puolue, joka on enemmän huolissaan Suomen ilmastopolitiikasta ja hiilipäästöistä. Ministeri Jari Lepän (kesk) mielestä ilmastotoimet maa- ja metsätaloudessa ovat ”win-win”-tilanne.

– Kotimaisen maa- ja metsätalouden häviäminen kyllä vähentää päästöjä Suomessa. Ja se on tiettyjen tahojen tarkoituksenakin, Purra muistutti.

– He haluavat tehdä sellaista ilmastopolitiikkaa, että ruokaa ei tuoteta, metsää ei kaadeta, autolla ei ajeta, nimittäin Suomessa. Ja se ei minun mielestäni ole win-win-tilanne vaan lose-lose-tilanne! Purra sanoi salin vasemman laidan mylviessä.

Ilmastopaneeli vaatii aina lisää ilmastotoimia

Hallituksen ajama maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka nostaa kaiken hintaa, myös ruoan, kuten perussuomalaiset on pitkään muistuttanut.

– Hallituksesta on myös kuultu, että maatalouteen pitää kohdistaa uusia päästötavoitteita. Samoin Ilmastopaneeli vaatii aina vain lisää ilmastotoimia. Kysyn ympäristöministeriltä: millaisia ilmastotoimia tarvitaan maatalouteen?

Ympäristöministeri Emma Kari (vihr) oli närkästynyt Purran kysymyksestä ja sanoi toivovansa, että sellaisia puheenvuoroja ei eduskunnassa pidettäisi.

Vastausta tulossa oleviin ilmastotoimiin ei kuitenkaan saatu.

SUOMEN UUTISET