Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet, kansanedustajat Ritva ”Kike” Elomaa, Mikko Lundén sekä Jenna Simula ovat koko kuluneen hallituskauden olleet huolissaan suomalaisen maatalouden kannattavuudesta ja ruokahuoltovarmuudesta.

Perussuomalaiset syyttää maatalouden ahdingosta hallituksen toimia, kuten energiahintojen nostoa sekä EU:ssa harjoitettua politiikkaa. MTK:n julkaisemien laskelmien mukaan lannoitteet ovat nyt tuplasti kalliimpia vuoden 2020 kesään verrattuna ja energian sekä kotieläinten rehujen hinnat ovat nousseet yli 30 prosenttia. Samaan aikaan kotieläintuotteiden tuottajahinnat ovat polkeneet paikallaan.

– Tiedostamme sen, että Suomessa alkutuottajille maksetaan tuotteistaan liian vähän. Tilanteen helpottamiseksi hintoihin tulisi tehdä tarkastuksia kesken sopimuskauden niin, että alkutuottajille maksetaan tuotteistaan korkeampi hinta, toteaa kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa.

Ruuantuotanto kriisissä

Huoltovarmuuskeskus totesi tiedotteessaan 11. helmikuuta, että maataloudessa on käynnissä akuutti kannattavuuskriisi, jolla on tuotannollisia vaikutuksia niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä.

– Hallituksen kiilusilmäiset ilmastotavoitteet eivät näytä joustavan, vaikka suomalainen ruokatuotanto on kriisissä ja tuottaja toisensa jälkeen joutuu lopettamaan tilansa.

– Istuvan hallituksen politiikka nostettuine bensaveroineen on aiheuttanut kriisin syvenemisen, kun tuotantokustannukset ovat muutoinkin korkeat ja maatalouden kannattavuus erittäin huonolla tasolla. Käytännössä kaikki niin sanotut suojapuskurit esimerkiksi viljelijöillä on jo käytetty, huomauttaa kansanedustaja Mikko Lundén.

– Kun työssäkäyvällä ei ole varaa maksaa sähkölaskua, ministerit neuvovat kääntymään sossun luukulle, ja kun maataloustuottajat ovat ahdingossa, hallitus kehottaa hakemaan lisää lainaa – missä ovat hallituksen toimet tilanteen helpottamiseksi? tivaa kansanedustaja Jenna Simula.

Euroopan unionilta tulossa lisää haitallista sääntelyä

Lisää harmaita pilviä alan ylle nostaa se mahdollisuus, että Euroopan unioni aikoo edelleen lisätä viljelijöiden hallinnollista taakkaa tulevalla rahoituskaudella. Jos komission esitys toteutuu, se tarkoittaa monella kotimaisella maatilalla myös jatkossa tiukkoja aikoja.

– Tämä näkyy välittömästi ruokahuollossa ja ruoan tuotannossa sekä huoltovarmuudessa. Kuka ottaa vastuun kokonaisen elinkeinoalan alas ajamisesta maassamme? Me perussuomalaiset ainakin teemme hartiavoimin töitä sen eteen, että suomalaiset saavat syödä kotimaista puhdasta ruokaa jatkossakin, Elomaa toteaa.

Perussuomalaiset vaatii, että hallitus ryhtyy pikaisiin toimiin alkutuotannon turvaamiseksi ja torjuu lisäbyrokratian. Perussuomalaiset ovat esittäneet lukuisia toimia polttoaine- ja energiahintojen alentamiseksi.

Suomen Uutiset