Euroopan komissio aikoo vaatia tiukkoja ennallistamisvaatimuksia, jotka kohdistuisivat metsiin, maatalousalueisiin sekä turvepeltoihin. Ympäristövaliokunnan jäsen Petri Hurun mukaan vaatimukset iskevät erityisen kovasti Suomen maa- ja metsätalouteen.

– Suomalainen maatalous on ajautunut koko EU-ajan vakavimpaan kriisiin, kun maatalouden tuotantokustannukset ovat nousseet ennennäkemättömällä vauhdilla ja alan kannattavuus on nyt EU-historian alimmalla tasolla. Puskurit on nyt syöty ja kesän 2021 sato oli heikko, joten nyt kriisi uhkaa suomalaista maatalouselinkeinoa, ruuantuotantoa ja huoltovarmuutta, Petri Huru sanoo.

– Erityisesti komission vaatimus turvepeltojen ennallistamisesta vaarantaisi huoltovarmuuden ja lisäisi entisestään maatalouden ahdinkoa.

Viemässä viimeisetkin rippeet

Lisäksi Huru mainitsee kestävän rahoituksen taksonomiassa esillä olleen ehdotuksen, jonka mukaan talouskäytön ulkopuolelle tulisi jättää 20 prosenttia metsästä. Huru syyttää ehdotuksen vievän viimeisetkin elinvoiman rippeet maaseudulta.

– Aikooko hallitus todella hyväksyä komission ennallistamisvaatimukset ja taksonomian, vaikka ne vaikuttaisivatkin Suomen maatalouteen näin negatiivisesti ja kaventaisivat jäsenvaltioiden valtaa metsäpolitiikkaansa ja sivuuttavat omaisuudensuojan, Huru kysyy ministeriltä kirjallisessa kysymyksessään.

SUOMEN UUTISET