Ympäristövaliokunnan perussuomalaiset vastustavat EU-komission ehdottamia toimenpiteitä globaalin metsäkadon pysäyttämiseksi. Esityksen ehdottamista toimenpiteistä kärsisi erityisesti suomalainen metsäteollisuus. Perussuomalaiset vaativat, että metsäpolitiikka tulee jättää kokonaan kansallisiin käsiin.

Euroopan komissio ehdotti marraskuussa 2021 toimia EU-kulutuksen aiheuttaman globaalin metsäkadon vähentämiseksi. Asetusehdotuksen mukaan EU:n markkinoilla ei saisi myydä tuotteita, joiden tuotanto on aiheuttanut metsäkatoa tai metsien tilan heikentymistä. Metsäkato nostettiin vahvasti esiin myös YK:n ilmastokokouksessa Glasgow’ssa.

Nyt lähiviikkojen aikana komission esitystä on käsitelty useissa eri valiokunnissa eduskunnassa. Komission ehdotuksessa kaakaota, kahvia, naudanlihaa, palmuöljyä, soijaa ja puutavaraa sekä niiden jalosteita tuottavat maat jaoteltaisiin metsäkatoa ja metsien tilan heikentymistä koskevan riskin osalta matalan, keskitason ja korkean riskin luokkiin.

Vaarallinen esitys

Komissio tekisi tämän jaottelun delegoiduin säädöksin. Ympäristövaliokunnan perussuomalaiset pitävät esitystä varsin vaarallisena Suomen metsäteollisuudelle.

– Komissio esittää, että globaaleja metsäsertifiointijärjestelmiä voisi käyttää vain täydentävänä työkaluna riskinarvioinnissa. Tämä tarkoittaisi sitä, että yritysten olisi luotava aivan uusia, yksityiskohtaisia järjestelmiä osoittaakseen metsäkatovapaa ja kestävä puun hankinta. Tämä vaikeuttaisi huomattavasti puunsaantia, jolloin etenkin metsäteollisuus kärsisi esityksestä, sanoo kansanedustaja, valiokuntavastaava Mauri Peltokangas.

Esitys vain kasvattaisi hallinnollista taakkaa

Perussuomalaiset näkevät, että esitys veisi pohjaa pois globaalien metsäsertifiointijärjestelmien yli 20 vuotta kestäneeltä kehitystyöltä.

– Tulee muistaa, että Suomessa metsäteollisuus hankkii jo nyt puunsa sertifioiduista metsistä. Näin ollen tämä uusi esitys vain kasvattaisi toimijoiden hallinnollista taakkaa ja vieläpä merkittävästi, toteaa kansanedustaja Petri Huru.

EU:n ei pidä kajota Suomen metsäpolitiikkaan

Perussuomalaisten valiokuntaryhmä vaatii Suomea pitämään kantansa kriittisenä metsätaloutta koskevien vaateiden osalta. Esitys luo todennäköisesti myös lisää sääntelyä.

– Tässä yhteydessä muistutamme edelleen siitä, että metsäpolitiikka tulee jättää kokonaan kansallisen päätäntävallan piiriin. Siihen ei Euroopan unionin tai komission tule kajota nyt eikä tulevaisuudessa, vaatii kansanedustaja Jouni Kotiaho.

Suomen Uutiset