Ruotsidemokraatit tähtää Dagens Nyheterin mukaan syksyn vaaleihin kansallisilla teemoilla. Puolueen pääideologi haluaa herätellä eliitin unohtaman kansan äänestämään oman etunsa puolesta.

Valtiopäiväedustaja ja ruotsidemokraattien ulkoasiansihteeri Mattias Karlsson vetää myös puolueen ajatuspajaa. Takavuosina hän tuurasi puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkessonia, kun tämä jäi ajallisesti määrittelemättömälle sairauslomalle.

Aikoinaan Karlsson luotsasi ruotsidemokraatit demokratian raitille yhdessä Åkessonin ja muiden Lundin yliopiston opiskelijakavereittensa kanssa.

Karlsson on ajattelija ja siksi hänet on mediassa usein nimetty ruotsidemokraattien pääideologiksi. Edessä ovat syksyn valtiopäivävaalit ja Karlsson on valmisteluissa mukana kyynärpäitään myöten.

Trump herätti paikalliset ihmiset

Karlsson on tutkinut politiikan trendejä muualla maailmassa ja haluaa herätellä maaseudulla asuvien tunteita ja ehkä antipatiaakin Tukholman eliittiä kohtaan. Syksyllä ollaan unohdetun kansan asialla:

– Trump herätteli tietyn äänestäjäkunnan ja nyt republikaaninen puolue välittää entistä enemmän paikallisista sekä maaseudun asioista. Siinä Trump onnistui.

– Valtaeliitin kuva maaseudusta on kuin suoraan mustavalkoisesta elokuvasta. Tunne unohduksiin ja hyljätyksi jäämisestä on maaseudulla todellinen. Aika harva maalla asuva tuntee kuuluvansa Tukholman höpöttäjiin.

Maalta sinä olet kotoisin

Karlsson kuvaa itseään ”neljännen polven” maalaiseksi. Hänen mielestään on tärkeätä, että ihminen tuntee kuuluvansa jonnekin ja on ”kotoisin jostakin”. Se lienee suora vastakohta punavihreille maailmankansalaisille, jotka painavat ykkösluokassa ympäri maapallon ilmatilaa norsunkokoisella hiilijalanjäljellä.

– Kannan identiteettiäni aina mukanani ja olen sille myös lojaali. Tämä erottaa meidät jostainkotoisin-porukat muusta eimistäänkotoisin-väestä.

Ruotsidemokraatit on maataloustuottajien lehden tekemän mielipidetutkimuksen mukaan suosituin puolue maanviljelijöiden keskuudessa. ”Heijastaa kansainvälisiä kehityskulkuja”, tuumaa Karlsson. Toki kepulaisia ja demareita riittää maallakin vielä päihitettäviksi.

Bensaa suonissa

Karlsson löytää puolueelle potentiaalisia kannattajia myös 584 000 jäsenen polttoaineiden hintakriittisessä Facebook-ryhmässä. Ruotsidemokraatit haluavat alentaa polttoaineiden hintaa ja tässä on nyt kyse suuremmasta symboliikasta.

– Kyse on äänestäjistä, jotka asettavat yhteisön ja kansakunnan edun utopististen ihanteiden edelle.

– Bensan hintaa ja verotusta pitää laskea tuntuvasti. Maaseudulla on kyse myös turvallisuudesta, nyt kun rikollisjengit ovat pesiytymässä yhä pohjoisemmaksi.

– Maaseudulla on harvinaisempaa olla radikaali feministi tai äärimmäisen ilmastopolitiikan kannattaja, myöskään trans-kysymykset eivät huoleta ensisijaisesti. Suuri ero on myös suhteutumisessa maahanmuuttoon. Josko meidän pitäisi mukautua tulijoiden tavoille, vai voisiko kyseessä olla molemminpuolinen prosessi.

SUOMEN UUTISET