Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) väläytti viime viikolla Autoliiton Moottori-Lehdelle antamassaan haastattelussa kilometriveroa yhdeksi keinoksi hillitä polttoaineveron nostoa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vastustaa uusia autoveroja ja kommunistiset kyttäysvaltiot mieleen tuovia autoihin asennettavia seurantalaitteita.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan sähköistyvä liikenne ja sen myötä laskevat polttoaineiden verotuotot lisäisivät etenkin polttomoottoriautoja käyttävien pienituloisten verotaakkaa, mikäli verotus painottuu edelleen liikennepolttoaineisiin.

– Viime vuoden kesäkuussa ministeri Saarikko vakuutti, ettei hallitus aio korottaa polttoaineiden veroja, mutta esittää nyt uutta kilometriveroa, jotta autoilijoilta saadaan kynittyä viimeisetkin rahat auton käyttövoimasta riippumatta. Polttoaineveroa ei voida korottaa, joten keksitään uusi vero ja verotetaan lisää, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

– Suomessa on jo yksi OECD-maiden korkeimmista kokonaisveroasteista, mutta sosiaalidemokraattisen ideologian omaksunut Saarikko on silti tunkemassa näppejään yhä syvemmälle suomalaisten veronmaksajien taskuihin.

Suomi ei ole kommunistinen kyttäysvaltio

Satelliittipaikannukseen perustuva kilometrivero on noussut esiin useaan otteeseen tieliikenteen verotusta käsiteltäessä. Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen silloinen liikenneministeri Anne Berner (kesk.) esitti, että jokaiseen autoon tulisi asentaa seurantalaitteisto, jonka keräämien tietojen mukaan veroa perittäisiin.

– Seurantaan perustuva verotus heikentää radikaalisti suomalaisten yksityisyyden suojaa, eikä sitä missään nimessä tule ottaa käyttöön. Suomi ei ole kommunistinen kyttäysvaltio, jossa kansalaisten liikkumista voi kytätä Stasi-tyyliin.

– Ennätyskorkeiksi nousseet polttoaineiden hinnat rajoittavat jo nyt autosta riippuvaisten suomalaisten liikkumista, ja nyt keskusta haluaa vielä isoveljen valvomaan, että veronmaksajat varmasti pysyvät ruodussa. Toisin kuin keskusta ehdottaa, veroja pitää laskea, ei nostaa tai keksiä uusia vanhojen tilalle, Antikainen painottaa.

Piiri pieni pyörii

Kysymyksiä herättää myös keskustan motiivi ehdottaa tällaisen laitteiston asentamispakkoa.

– Kun veronmaksajille keksitään uusia pakollisia maksuja ja kustannuksia ympäristöpolitiikan varjolla, keskustalla ja sen lähipiirillä on usein oma etu mukana pelissä.

– Kaikki varmaankin muistavat, kuka teki tiliä ns. paskalain avulla pakkomyydyillä jätevesilaitteistoilla sekä minkä puolueen poliitikkojen lähipiiriä tuulivoimatuet hyödyttivät. Samalla tavalla seurantalaitebisneksestä hyötyisivät keskeisesti samaan puolueeseen kytköksissä olevat toimijat. Piiri pieni pyörii, Antikainen kuvailee tilannetta.

Suomen Uutiset