Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on järkyttynyt Euroopan komission esityksestä kieltää silakan kohdennettu kalastus Suomen lähivesillä.

Komissio antoi alkuviikolla esityksensä seuraavan vuoden kalastuskiintiöstä Itämerelle. Myös lohen kalastusta Ahvenanmaan ja Merenkurkun välillä ollaan lopettamassa, jos komission esitys menee läpi.

– Olen keskustellut komission esityksestä kalastajien kanssa. Esitystä pidetään kotimaisen kalastuselinkeinon kuoliniskuna. Kalakantojen seuranta ja säilyttäminen on tietysti tärkeää, mutta on huomattava, että Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) tutkijat ovat totaalisesti eri mieltä komission kanssa. Tutkijat eivät puolla totaalista kalastuskieltoa, vaan ehdottavat kalastuskiintiöön noin 30 prosentin vähennystä, Kike Elomaa muistuttaa.

Isku saaristoalueille

Petteri Orpon hallituksen ohjelma linjaa, että kotimaisen kalan kulutus on saatava kasvuun. Hallitusohjelman tahtotila on Elomaan mukaan täysin ristiriidassa komission esityksen kanssa.

– Kalastuskielto olisi suuri isku etenkin saaristoalueillemme. Kalastajien lisäksi kielto vaikuttaa niin pakkaajiin, pakastajiin, myyjiin, kalajauhotehtaisiin kuin tietysti kuluttajiinkin. Jo terveydellisetkin syyt edellyttävät kalan määrän lisäämistä ruokalautasella. Kotimaisen kalastuselinkeinon turvaamisessa on kyse myös huoltovarmuudesta.

Itämeren kalastuskiintiöt vuodelle 2024 päätetään Euroopan neuvoston kokouksessa lokakuun loppupuolella. Kansanedustaja Elomaa toivoo Suomelta ryhdikästä ja kansallista etua puolustavaa linjaa, jotta komission kohtuuton esitys saadaan muutettua.

SUOMEN UUTISET