

LEHTIKUVA
Juuso vaatii tukea Utsjoen kunnalle – Tenojoen kalastuskielto on romuttanut kunnan talouden
Utsjoen kunta hakeutui keväällä 2021 äkillisen rakennemuutoksen kunnaksi koronapandemian ja Tenon lohenkalastuskiellon tuomien odottamattomien haasteiden vuoksi. Asiasta kirjallisen kysymyksen jättänyt kansanedustaja Kaisa Juuso vaatii hallitukselta tukea Utsjoelle kunnan vaikeassa taloudellisessa ahdingossa.
Lohenkalastuksen rajoitukset Tenojoella jatkuivat kesäkaudella 2022 jo toista kautta peräkkäin, ja lohikantojen elpymisen tulevaisuus on vielä epäselvä. Utsjoen kunnan arvion mukaan lohenkalastuskiellon vaikutukset ovat aluetaloudelle jopa 5 miljoonaa euroa vuodessa.
– Utsjoen matkailu ja kuntalaisten lisäansiot ovat jo vuosikymmeniä perustuneet Tenojoen lohenkalastukseen. Se on kuntatalouden kannalta merkittävä ja aivan keskeinen elinkeino ja kuntalaisille hyvin tärkeä tulonlähde. Lohenkalastuksen rajoittaminen jo toista kautta peräkkäin on vienyt kunnan taloudelliseen ahdinkoon, Kaisa Juuso kertoo.
– Utsjoen kunnan arvion mukaan lohenkalastuskiellon vaikutukset ovat aluetaloudelle jopa 5 miljoonaa euroa vuodessa. Taloudellisten menetysten ohessa Tenojoen kaksi vuotta jatkuneella lohestuskiellolla on ollut myös muita seurannaisvaikutuksia, jotka Utsjoen kunnanjohdon mukaan ovat näkyneet kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveydentilan laskuna.
Koronaepidemia pysäytti matkailun
Utsjoella myös koronaepidemian vaikutukset ovat olleet suuret. Koronaepidemia rajoituksineen hiljensi alueella voimakkaassa kasvuvaiheessa olleen matkailun. Rajasulut pysäyttivät lähes kahdeksi vuodeksi rajan yli tulevan asiakasvirran. Utsjoen kunta on joutunut nykyiseen tilanteeseen aivan ulkopuolisten tekijöiden seurauksena. Vallitsevien haasteiden vuoksi Utsjoen kunta tarvitsee alueen elinkeinoelämän elvyttämistä ja uudistamista.
– Kunnassa on ollut Lapin liiton vetämä äkillisen rakennemuutoksen käynnistyshanke, joka on päättynyt tämän vuoden helmikuussa. Erilaisten elinkeinoja kehittävien hankeaihioiden toteuttaminen käytäntöön asti ja uusien elinkeinojen synnyttäminen vaatii kuitenkin enemmän aikaa, ja se vaatii myös rahaa. Olen jättänyt ministerille kirjallisen kysymyksen Utsjoen kunnan tukemisesta sen rakennemuutoksessa ja elinkeinojen kehittämisessä, Juuso kertoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lohenkalastuskielto Tenojoki Utsjoki rakennemuutos elinkeinoelämä koronapandemia matkailu kirjallinen kysymys Kaisa Juuso
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juuso: Yritysten määräaikaista kustannustukea jatkettava – ”Lapin matkailu pelastettava täystuholta”

Juuso kysyy THL:n toimitusten tasapuolisuudesta: ”Mitään aluetta ei saa syrjiä”

Juuso esittää elintarvikkeiden tarkastuspistettä myös Sallan rajanylityspaikan Suomen puoleiselle raja-asemalle: ”Kasvumahdollisuuksia elintarviketeollisuudelle ja elintarvikkeiden tuottajille”

Juuso estäisi Länsi-Pohjan keskussairaalan lakkauttamisen sote-uudistuksen yhteydessä: ”Kyky varautua tuleviin pandemioihin ja suuronnettomuuksiin heikkenisi huomattavasti”

Junnila vaatii silakan rysäkalastajien toimijakohtaisen kiintiöjärjestelmän säilyttämistä: Hallituksen esitys asettaisi rysäkalastajat epätasa-arvoiseen asemaan troolikalastajiin verrattuna

Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset EU:n yhteisestä kalastuspolitiikasta: Rysäkalastuksen uusi järjestelmä vetää maton alta rysäkalastajilta

Ruohonen-Lerneriltä kirjallinen kysymys kalastuskielloista – haittaisi vakavasti Suomen merikalastusta ja elinkeinomahdollisuuksia

Elomaa: EU ei saa lakkauttaa kotimaista kalastusta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.