Kansanedustajat Veronika Honkasalo (vas) ja Inka Hopsu (virh) ovat huolissaan afganistanilaisten oleskelulupahakemusten sujuvoittamisesta. Edustajat vertaavat afganistanilaisia Ukrainan sotaa pakeneviin naisiin ja lapsiin, jotka ovat saaneet tilapäistä suojelua Suomesta.

Aiheesta kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet Veronika Honkasalon ja Inka Hopsun lisäksi yhdeksän eduskunnan ihmisoikeusverkostoon kuuluvaa kansanedustajaa.

– Afganistanin ihmisoikeustilanne romahti syksyllä 2021 Talebanien valtaannousun myötä, hyvin heikko se on ollut jo pitkään esimerkiksi hazaroiden osalta. Tilanne on yksinkertaisesti kestämätön ja monet afganistanilaiset elävät jatkuvassa hengenvaarassa, yli 12-vuotiaiden tyttöjen kouluun pääsy ei onnistu ja moni ihmisoikeuksia puolustanut joutuu piilottelemaan. Toimivien ja sujuvien turvapaikka- ja oleskelulupaprosessien varmistaminen on vähintä, mitä voimme tehdä, Hopsu toteaa kaksikon tiedotteessa.

Haluavat avata turvallisia reittejä Eurooppaan

Kirjallisessa kysymyksessä todetaan, että turvapaikan hakeminen on afganistanilaisille käytännössä lähes mahdotonta.

– Ainoa laillinen maahantulokeino Suomeen on oleskelupa, jonka hakemista ja myöntämistä koskevat prosessit toimivat hankalasti ja epäselvästi.

– Olemme nähneet, miten hienosti ukrainalaiset on otettu Suomessa vastaan ja prosessit on saatu toimimaan. Tilanne on valitettavasti kuitenkin paljastanut sen, miten eri tavoin hätää kärsiviä kohdellaan ja miten eri tavoin heihin täällä suhtaudutaan kansallisuudesta riippuen. Ulkomaalaisasioissa meillä vallitsee räikeät kaksoisstandardit, kuuluu Honkasalon kommentti.

Vihervasemmiston edustajien mielstä afganistanilaisille on turvattava nykyistä paremmin laillisia ja turvallisia reittejä Eurooppaan.

”Härskiä pyrkiä haalimaan Suomeen”

Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen tyrmää Hopsun ja Honkasalon vaateet.

– Kirjallinen kysymys kauhistelee sitä, että Suomeen voi päästä vain oleskeluluvalla. Esittääkö vihervasemmisto, että oleskeluluvista tulisi luopua vai mikä koko kysymyksen ajatus on? Rantanen kysyy.

– Suomi ei voi haalia koko maailmaa tänne samalla kun oma kansa kärsii ja rahat ei riitä edes omien palveluihin. Pidän erityisen paheksuttavana sitä, että nyt Hopsu ja Honkasalo paheksuvat ulrainalaisten auttamista. Siis niitä naisia ja lapsia, jotka pakenevat pommeja lähialueelle. On suorastaan härskiä pyrkiä haalimaan afgaaneja Suomeen tällä varjolla.

Omat koululaiset hätää kärsimässä

Rantasen mielestä poliitikkojen tulisi keskittyä ulkomaalaisten koulunkäynnin sijaan suomalaisten lasten ja nuorten koulutukseen.

– Sen sijaan, että huolehditaan afganistanilaisten koulunkäynnistä, jota me emme voi ratkaista, olisi syytä näidenkin edustajien katsoa koti-Suomeen, jossa me voimme ja meillä on velvollisuus puuttua omiin ongelmiin. Meillä on omatkin koulut rauhattomia ja oppimistulokset laskemassa. Tämä johtuu erityisesti pääkaupunkiseudulla yhä paisuvasta maahanmuuttajamäärästä, Rantanen muistuttaa.

– Jo pelkkä ajatus maahanmuuttajien lisähaalimisesta Suomeen on suorastaan vastuuton. Pitäisi tehdä juuri toisinpäin eli kiristää maahanmuuttopolitiikkaa reilusti ja estää Ruotsin kehitys.

SUOMEN UUTISET