

Vihreiden Inka Hopsu kantaa tällä kertaa harteillaan afganistanilaisten murheita. / LEHTIKUVA
Vihervasemmistosta jälleen järjetön vaatimus: Afganistanilaisten oleskelulupaprosesseja tulee helpottaa
Kansanedustajat Veronika Honkasalo (vas) ja Inka Hopsu (virh) ovat huolissaan afganistanilaisten oleskelulupahakemusten sujuvoittamisesta. Edustajat vertaavat afganistanilaisia Ukrainan sotaa pakeneviin naisiin ja lapsiin, jotka ovat saaneet tilapäistä suojelua Suomesta.
Aiheesta kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet Veronika Honkasalon ja Inka Hopsun lisäksi yhdeksän eduskunnan ihmisoikeusverkostoon kuuluvaa kansanedustajaa.
– Afganistanin ihmisoikeustilanne romahti syksyllä 2021 Talebanien valtaannousun myötä, hyvin heikko se on ollut jo pitkään esimerkiksi hazaroiden osalta. Tilanne on yksinkertaisesti kestämätön ja monet afganistanilaiset elävät jatkuvassa hengenvaarassa, yli 12-vuotiaiden tyttöjen kouluun pääsy ei onnistu ja moni ihmisoikeuksia puolustanut joutuu piilottelemaan. Toimivien ja sujuvien turvapaikka- ja oleskelulupaprosessien varmistaminen on vähintä, mitä voimme tehdä, Hopsu toteaa kaksikon tiedotteessa.
Haluavat avata turvallisia reittejä Eurooppaan
Kirjallisessa kysymyksessä todetaan, että turvapaikan hakeminen on afganistanilaisille käytännössä lähes mahdotonta.
– Ainoa laillinen maahantulokeino Suomeen on oleskelupa, jonka hakemista ja myöntämistä koskevat prosessit toimivat hankalasti ja epäselvästi.
– Olemme nähneet, miten hienosti ukrainalaiset on otettu Suomessa vastaan ja prosessit on saatu toimimaan. Tilanne on valitettavasti kuitenkin paljastanut sen, miten eri tavoin hätää kärsiviä kohdellaan ja miten eri tavoin heihin täällä suhtaudutaan kansallisuudesta riippuen. Ulkomaalaisasioissa meillä vallitsee räikeät kaksoisstandardit, kuuluu Honkasalon kommentti.
Vihervasemmiston edustajien mielstä afganistanilaisille on turvattava nykyistä paremmin laillisia ja turvallisia reittejä Eurooppaan.
”Härskiä pyrkiä haalimaan Suomeen”
Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen tyrmää Hopsun ja Honkasalon vaateet.
– Kirjallinen kysymys kauhistelee sitä, että Suomeen voi päästä vain oleskeluluvalla. Esittääkö vihervasemmisto, että oleskeluluvista tulisi luopua vai mikä koko kysymyksen ajatus on? Rantanen kysyy.
– Suomi ei voi haalia koko maailmaa tänne samalla kun oma kansa kärsii ja rahat ei riitä edes omien palveluihin. Pidän erityisen paheksuttavana sitä, että nyt Hopsu ja Honkasalo paheksuvat ulrainalaisten auttamista. Siis niitä naisia ja lapsia, jotka pakenevat pommeja lähialueelle. On suorastaan härskiä pyrkiä haalimaan afgaaneja Suomeen tällä varjolla.
Omat koululaiset hätää kärsimässä
Rantasen mielestä poliitikkojen tulisi keskittyä ulkomaalaisten koulunkäynnin sijaan suomalaisten lasten ja nuorten koulutukseen.
– Sen sijaan, että huolehditaan afganistanilaisten koulunkäynnistä, jota me emme voi ratkaista, olisi syytä näidenkin edustajien katsoa koti-Suomeen, jossa me voimme ja meillä on velvollisuus puuttua omiin ongelmiin. Meillä on omatkin koulut rauhattomia ja oppimistulokset laskemassa. Tämä johtuu erityisesti pääkaupunkiseudulla yhä paisuvasta maahanmuuttajamäärästä, Rantanen muistuttaa.
– Jo pelkkä ajatus maahanmuuttajien lisähaalimisesta Suomeen on suorastaan vastuuton. Pitäisi tehdä juuri toisinpäin eli kiristää maahanmuuttopolitiikkaa reilusti ja estää Ruotsin kehitys.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ukrainalaiset Inka Hopsu Ruotsin tie koulunkäynti vihervasemmisto oppimistulokset Veronika Honkasalo oleskelulupa Maahanmuuttopolitiikka Mari Rantanen Turvapaikanhakijat Afganistan Ihmisoikeudet perussuomalaiset Lapset ja nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihreät eivät suostu kertomaan, kuinka paljon humanitaarinen maahanmuutto saa maksaa – Purra: ”Olen kysynyt monta kertaa, missä on raja”

Perussuomalaiset: Kiintiöpakolaisuus nollaan ja elintasosiirtolaisuuden kanavat tukittava, jotta resurssit riittävät ukrainalaisten auttamiseen

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet poistettava Suomesta – ”Laittomasti maassa olevia ei tule palkita lain rikkomisesta”

Halla-aho: Maan johdon pitäisi näyttää, että se on omien kansalaistensa asialla eikä jollakin muulla asialla

Perussuomalaiset: Koko kotoutumisselonteko perustuu virheellisiin väittämiin – Suomen siirryttävä kotouttamisesta kotiuttamiseen

Tavio: Hallituksen esitys voimistaa ankkurilapsi-ilmiötä – ”Tämä on sitä haittamaahanmuuttoa, joka aiheuttaa eniten kustannuksia Suomelle”

Koponen ei niele Li Anderssonin selityksiä Suomen heikentyneistä oppimistuloksista: ”Meillä on Suomessa peruskouluja, joissa ulkomaalaistaustaisia oppilaita on jo 70 %”

Hallitukselta lisää helpotuksia maahanmuuttoon – Rantanen: ”Hallitus haalii maahan matalapalkkaista ja kouluttamatonta työvoimaa kaikin keinoin”

Maahanmuuton ongelmat näkyvät jo koko maassa – nuorisojengit terrorisoivat Ruotsin pikkupaikkakuntia
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää