Eduskunnan välikysymyskeskustelussa tänään sisäministeri Maria Ohisalo mainitsi nimeltä useita Suomea velvoittavia ihmisoikeusasiakirjoja, kuten Euroopan ihmisoikeussopimus, kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus ja YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus. Ohisalo vihjasi, että maahanmuuttopolitiikan kiristäminen edellyttäisi sopimuksista irtautumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri joutui korjaamaan.

Perussuomalaiset ja Liike Nyt jättivät välikysymyksen hallituksen maahanmuuttopolitiikasta, sen suunnitelluista lievennyksistä ja taloudesta. Välikysymyskeskustelussa tänään sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sivuutti täysin maahanmuuton taloudelliset kustannukset, vaikka ne olivat välikysymyksen oleellinen osa.

Ikävistä numeroista puhumisen sijaan Ohisalo muistutti, että hallitus on sitoutunut huolehtimaan perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumisesta, ja että hallituksen tavoitteena on edistää myönteistä perhepolitiikkaa ja lapsen oikeuksien toteutumista.

– Meitä velvoittavat kansainväliset velvoitteet. Mistä kansainvälisistä sopimuksista perussuomalaisten mielestä pitäisi luopua? Ohisalo sanoi.

Sisäministerin yritys jäi heikoksi

Seuraavaksi Ohisalo luetteli ministeriaitiosta Suomea velvoittavia ihmisoikeusasiakirjoja, kuten Euroopan ihmisoikeussopimus, kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus ja YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus.

– Mistä näistä perussuomalaiset haluaa Suomen irtautuvan, haluaisin tietää, Ohisalo yritti, ikään kuin Suomella ei olisi mahdollisuuksia kiristää kalliiksi käyvää maahanmuuttopolitiikkaansa.

Tanska täysin eri linjalla kuin Suomi

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri huomautti Ohisalolle, että Suomea velvoittavat kansainväliset sopimukset eivät edellytä Suomen maahanmuuttopolitiikan löysentämistä.

– Mainitsemanne kansainväliset sopimukset eivät edellytä ollenkaan tällaisia löysennyksiä, mitä te haluatte tehdä. Vai väitättekö muka, että Tanska ei toimi kansainvälisen oikeuden mukaisesti? Meri kysyi.

Tanskan, joka on mukana samassa sopimusjärjestelmässä kuin Suomikin on, maahanmuuttopolitiikka on kääntynyt täysin toiseen suuntaan. Tanskan sosiaalidemokraattinen pääministeri Mette Frederiksen linjasi tammikuussa, että hallituksen tulevaisuuden tavoitteena on nolla turvapaikkahakemusta.

Huonoihin päätöksiin ei tarvitse takertua

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sisäministeriö lähetti lausuntokierrokselle perheenyhdistämistä edistävän ja helpottavan lakiesityksen ilman ennakkoon käytyjä neuvotteluja. Ministeri Ohisalon esitys meni selvästi pidemmälle kuin hallitusohjelmaan tehty kirjaus.

Loppukesästä asti perussuomalaiset ovat ihmetelleet, miksi muut hallituspuolueet eivät puutu asiaan ja miten ylipäänsä tällainen esitys on voitu lähettää lausuntokierrokselle tällaisessa tilanteessa.

Meri huomautti hallitukselle, että huonoista päätöksistä ei tarvitse pitää väkisin kiinni.

– Haluaisin hallituspuolueilta vastauksen kysymykseen: lopetatteko te tämän esityksen valmistelun? Jos esitys ei mielestänne ole hyvä, niin tehän voitte jo täällä ilmoittaa, että te ette kannata tätä, Meri sanoi.

Suomen Uutiset