Iltalehti kertoi suomalaismiehen täysin epäoikeudenmukaisesta tilanteesta, jossa hänen ulkomaalainen vaimonsa ja lapsensa ovat jääneet Suomen Bangkokin lähetystön laintulkinnan vuoksi jumiin Thaimaahan. Kansanedustaja Jukka Mäkynen vaatii ulkoministeri Pekka Haavistoa puuttumaan perheen tilanteeseen, jota hän pitää räikeänä ihmisoikeusloukkauksena.

Suomalaismies ei tiedä, milloin hän näkee seuraavaksi perheensä. Kansanedustaja Jukka Mäkynen on jättämässä miehen perheen tilanteesta kirjallista kysymystä ulkoministeri Pekka Haaviston vastattavaksi. Mäkynen haluaa tietää, aikooko Haavisto tehdä asialle mitään ja noudattaako miehen perheen kohtelu Suomen lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia.

Suomalaismies on jo kahdesti yrittänyt anoa tilapäistä viisumia Thaimaassa asuvalle vaimolleen ja yhteiselle lapselleen täysin tuloksetta. Surun murtama mies kaipaa vaimoaan ja lastaan. Suomen Bangkokin suurlähetystö on evännyt vaimon ja lapsen viisumihakemukset Suomeen.

Mies ei ole aktiivisista tiedusteluistaan huolimatta saanut lähetystöltä vastausta siihen, miksi hänen perheenjäsentensä viisumit on evätty. Viisumit antaisivat hänen vaimolleen ja lapselleen mahdollisuuden viettää 90 päivää Suomessa, mutta ne on evätty kummallakin kerralla.

Ulkoministeri Haavistoa ei kiinnosta

Mäkynen on miehen perheen tilanteesta järkyttynyt.

– On todella vaikea uskoa, että Suomen niin sanotussa oikeusvaltiossa poljetaan näin törkeästi suomalaisen miehen oikeutta saada viisumi vaimolleen ja omalle lapselleen Suomeen. Pidän törkeänä, että ulkoministeri Haavisto ei ole edes vastannut perheenisän yhteydenottoon. Suomi on sitoutunut mm. kansainväliseen lapsen oikeuksien sopimukseen ja YK:n ihmisoikeussopimukseen. Suomen laki takaa jokaiselle Suomen kansalaiselle oikeuden solmia avioliiton Suomen kansalaisen tai ulkomaan kansalaisen kanssa.

– Ulkomaalaisuus ei siis lain mukaan ole este avioliiton solmimiselle. Mutta nyt näyttää siltä, että Suomen viranomaiset tekevät kaikkensa sen eteen, että suomalaista miestä rangaistaan kovalla kädellä siitä, että hän on mennyt ulkomaalaisen naisen kanssa naimisiin. Tätä on suomalainen niin sanottu tasa-arvo, jossa suomalaisten miesten lakisääteisiä oikeuksia rikotaan sumeilematta, Mäkynen toteaa.

Pakolaisten kohdalla asia on toinen

Uutisessa mainitulla suomalaismiehellä on oikeus saada vaimonsa ja lapsensa Suomeen. Mäkynen vaatii ulkoministeri Haavistoa puuttumaan asiaan välittömästi. Hänen mukaansa kyseessä on ihmisoikeusloukkaus, jossa rikotaan räikeästi suomalaisen isän oikeutta nähdä omaa vaimoaan ja lastaan.

Ulkoministeri Haavisto on lukuisia kertoja korostanut perheenyhdistämisen merkitystä tärkeänä perusoikeuskysymyksenä silloin kun kyse on pakolaisten ihmisoikeuksista.

– Kun kyseessä on töissä käyvän suomalaisen miehen ulkomaalainen vaimo ja lapsi, hänellä ei näytä olevan oikeutta perheenyhdistämiseen, toisin kuin Suomeen tulevien pakolaisten perheenyhdistämisten kohdalla. Kuinka paljon vastaavia oikeusmurhia on tapahtunut suomalaisille miehille? Mäkynen tivaa.

Suomen Uutiset