

SIsäministeri Maria Ohisalo. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Ministeri Ohisalo haluaa Suomeen Euroopan liberaaleimman ulkomaalaislain: ”Nyt eletään tämän hallituskauden politiikkaa”
Sisäministeri Maria Ohisalo vastasi perheenyhdistämismallia, poliisin rahoitusta sekä Elokapinaa koskeviin kysymyksiin. Häntä haastateltiin Alfa TV:n Sanna Ukkola Live -ohjelmassa.
Ulkomaalaislaki on muuttumassa ja perjantaina on loppulausuntojen aika. Tulossa on perheenyhdistämismalli, jota on luonnehdittu Euroopan liberaaleimmaksi. Toimittajaa kiinnosti, miksi tämmöinen halutaan Suomeen. Toimeentulovaatimus on poistumassa kansainvälistä suojelua saaneelta henkilöltä ja tämän seurauksena maahanmuuttajan ei välttämättä kannata hakeutua työelämään.
-Tämä ei pidä paikkaansa, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo.
-Edelleenkin niitä tulorajoja siellä säilyy. Mutta hallitusohjelmassa on sitouduttu siihen, että tuloja katsotaan kohtuullisemmiksi.
Ulkomaalaislaissa korostetaan jatkossa lapsen edun toteuttamista. Tämä saattaa johtaa siihen, että niin sanottuja ”ankkurilapsia” hyödynnetään aikuisten pääsyssä Suomen sosiaaliturvan piiriin.
-Nyt eletään tämän hallituskauden politiikkaa ja meillä on myös hallitusohjelmaan kirjattu hyvin vahvasti se, että ylipäätään turvapaikkapolitiikkaa pitää uudistaa niin, että siellä myös ihmisen perusoikeuksia kunnioitetaan.
”Poliisin rahoitusvaje ei korjaudu hallituskaudessa”
Poliisin tiistaina lanseeraamat yt-neuvottelut ovat ministeri Ohisalon mielestä seurausta siitä, että budjetointi laahaa arjen tarpeiden perässä. Ensi vuodeksi poliisi on saamassa ”enemmän kuin koskaan ennen Suomen historiassa”.
Toimittaja huomautti, että alijäämä on edelleen 30 miljoonaa euroa. Poliisi on Ohisalon mukaan saanut lisäbudjeteista lisärahaa mutta ne ovat huvenneet muun muassa pandemian aiheuttamin operaatioihin. Poliisissa on pitkän ajan myötä kasaantunut ”korjausvelka”, josta yt-neuvottelut nyt ovat seurausta.
-Tämä ei yhdessä hallituskaudessa korjaudu, sen olen sanonut avoimesti.
”Mielenosoittajat ja poliisi ovat keskusteluyhteydessä”
Elokapinan keskiviikkona alkava mielenosoitus on herättänyt suuria tunteita somessa ja yleensäkin poliittisessa keskustelussa. Elokapinan on tarkoitus sulkea Helsingin keskeinen väylä Mannerheimintie kymmeneksi päiväksi.
Sisäministeri Ohisaloa asia ei periaatteessa vaivaa sillä hän on ”ymmärtänyt, että mielenosoittajat ja poliisi ovat hyvässä keskusteluyhteydessä keskenään, joka on tavanomainen käytäntö siinä, että siellä kentällä jutellaan ihmisten kanssa ja yritetään löytää parhaat tavat sille, että ihmiset voivat demokratiassa – avoimessa sellaisessa – osoittaa mieltään”.
Ministeri Ohisalo kiistää, että hän tai hänen kabinettinsa olisivat ohjeistaneet viranomaisia siitä, miten mielenosoittajien kanssa pitäisi toimia. Se on puhtaasti poliisin toimintaa.
-Oikeusvaltiossa poliisi ja oikeusvaltio tekevät päätökset siitä, mikä on rikokseksi katsottavaa toimintaa tai mistä sanktioidaan. Siihen meillä on lainsäädäntö, jota viranomaiset valvovat.
”Mielenosoittajat ovat valmiita kantamaan seuraukset”
Ohisalo väisti toimittajan kysymyksen siitä, tuomitseeko hän poliisiministerinä Elokapinan tavan osoittaa mieltä. Ohisalo ei antanut suoraa vastausta kysymykseen, vaan sisäministeri siirsi vastuun mielenosoittajille itselleen:
-Jokainen näistä ihmisistä tietää kyllä varmasti, missä lain rajat menevät ja uskoisin, että he ovat valmiita kantamaan seuraukset.
-Tällaista väkivallatonta toimintaa on Suomessa nähty ennenkin.
Onko sitten olemassa ristiriitaa sisäministerin ja vihreiden puheenjohtajan roolien välillä. Vihreät kun suhtautuvat lempeästi muun muassa kansalaistottelemattomuuteen?
-Mielestäni tässä ei ole ollut ongelmaa. Puolueella on omat näkemyksensä ja tietysti yleinen kanta on se, että lakien rikkominen on väärin ja siitä oikeusvaltiossa annetaan tuomioita, jos oikeuslaitos tähän päätyy.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- väkivallaton toiminta poliisiministeri poliisin yt-neuvottelut Sanna Ukkola mielenosoittajat Elokapina Alfa-TV lain rikkominen sanktiot Oikeusvaltio Maria Ohisalo Ulkomaalaislaki Sisäinen turvallisuus Oikeuslaitos SIsäministeri Mielenosoitus vihreät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihreät eivät suostu kertomaan, kuinka paljon humanitaarinen maahanmuutto saa maksaa – Purra: ”Olen kysynyt monta kertaa, missä on raja”

Ruotsin vihreät haluavat päästä vaikuttamaan uutislähetysten sisältöihin – vartti ympäristön hätätilaa jokaiseen ajankohtaislähetykseen

Valko-Venäjä kerää siirtolaisilta passit ja sim-kortit – ohjaa sen jälkeen Puolan rajalle

Siirtolaisia ruutina käyttävä hybriditoiminta kiihtyy Suomen lähialueilla – Purra: Hallitus ei ole tekemässä mitään estääkseen laajamittaista maahantuloa

Haaviston mielestä perheenyhdistäminen on perusoikeuskysymys – suomalaismiehen vaimo ja lapsi jumissa ulkomailla, ulkoministeri ei ole edes vastannut yhteydenottoon
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää