Afganistanin luhistuneen hallituksen viestiliikenne kiinnostaa talibaneja, koska sieltä löytyvät sekä aikaisemman virkakunnan että länsimaiden kanssa yhteistyötä tehneiden henkilöiden nimet. Myös biometriset tietokannat ja maksuliikennerekisterit vetävät puoleensa emiraatin kostokoneistoa. Google on jo sulkenut tuntemattoman määrän edesmenneen hallituksen sähköpostitilejä, kertoo tietotoimisto Reuters.

Google ilmoitti perjantaina ”seuraavansa tilannetta Afganistanissa ja ryhtyneensä väliaikaisiin toimiin turvatakseen merkittävät sähköpostitilit”. Suljettujen tilien määrää teknologiajätti ei ilmoittanut.

Googlen Gmail-pohjaista järjestelmää ovat käyttäneet ainakin Afganistanin valtiovarainministeriö, opetusministeriö, presidentin kanslia ja opetus- sekä kaivosministeriöt. Järjestelmä on ollut käytössä myös paikallishallinnossa. Microsofin yrityssähköposti Outlook 365 on ollut käytössä Afganistanin ulkoministeriössä ja osittain presidentin hallinnossa. Microsoft ei ole kommentoinut, onko yhtiö jo sulkenut hallituksen tilit.

Tieto lisää tuskaa

-Järjestelmien sisältämä tieto on kattavaa, toteaa tietoturva-asiantuntija Chad Anderson tietotoimisto Reutersille.

-Pelkästään Googlen pilvipohjaisen taulukkolaskentaohjelma Sheetin sisältämä tieto hallituksen palkollisista on jo erittäin ongelmallinen, Anderson jatkaa viitaten tietoihin Talibanin kostotoimista.

Aiemmin julkaistujen raporttien mukaan aseelliset islamistiryhmittymät ovat saaneet haltuunsa biometrisiä tunnisteita sisältäviä tietokantoja ja maksuliikenneraportteja. Andersonin mukaan on välttämätöntä seurata, miten Talibanin aikoo hyödyntää Yhdysvaltojen rakentamaa tietoinfrastruktuuria.

-Järjestelmistä saatu tieto voi olla uudelle hallinnolle paljon arvokkaampaa kuin vanhat amerikkalaiset helikopterit.

SUOMEN UUTISET