Eilisessä hallituksen budjettiriihen tiedotustilaisuudessa sisäministeri Maria Ohisalo kertoi, että ”vuoden 2022 talousarviossa poliisin toimintamenot ovat korkeammalla tasolla kuin tänä vuonna”. Kuitenkin määrärahaa lisättiin vain 10,6 miljoonalla eurolla poliisin tarvitsemien noin 35-40 miljoonan euron sijasta. Poliisikoulutuksen saanut perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen pitää hallituksen toimintaa sumutuksena.

– Ministeri Maria Ohisalo sai asian kuulostamaan siltä kuin poliisin rahoitus olisi nyt turvattu. Kuitenkin lähes 30 miljoonan euron määrärahavaje voisi tarkoittaa, että säästöjä pitää etsiä jopa 300 poliisin henkilötyövuoden edestä. Pitääkö ministeri Ohisalo poliiseja pilkkanaan? kysyy Mari Rantanen.

Ohisalon fokus maahanmuutossa

Budjettiriihen kirjauksien mukaan osa poliisille myönnettävästä lisärahasta on korvamerkitty viime vuonna 4,1 miljoonan euron lisärahoituksen turvin perustetulle ihmiskaupan vastaiselle erikoisryhmälle. Poliisin tilastojen mukaan ihmiskaupparikoksia tulee ilmi alle sata tapausta vuosittain.

– Vaikka ihmiskaupan vastainen työ onkin arvokasta, ei muuta poliisitoimintaa sovi unohtaa. Ministeri Ohisalon kaikki energia näyttää menevän maahanmuuttoon ja siihen liittyvien asioiden hoitamiseen niin, että sisäministeriön perustehtävät tulevat laiminlyödyiksi, Rantanen perustelee.

Kyse on arvovalinnasta

Hallitus perui budjettiriihessä valtiovarainministeriön kaavailemat leikkaukset Suomen Akatemian toimintaan ja palautti budjettiin 40 miljoonaa euroa tutkimusrahoitusta. Summa on likimain poliisin tarvitseman määrärahan suuruinen ja vastaa yhden suuren poliisilaitoksen toimintamenoja. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen vuotuiset kulut ovat noin 39 miljoonaa euroa.

– Kysymys on puhtaasta arvovalinnasta, kun puhutaan lisärahoituksen osoittamisesta samassa budjetissa. Hallitus ja ministeri Ohisalo ovat valmiita romuttamaan yhden yhteiskunnan tukipilareista eli sisäisen turvallisuuden, Rantanen puuskahtaa.

Suomen Uutiset