Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaalta oli mennä kahvit väärään kurkkuun hänen lukiessaan uutista hallituksen aikeista leikata poliisin määrärahoja entisestään. Elomaa ihmettelee, miten voi olla mahdollista, että poliisin budjetti saattaa jäädä peräti 35–40 miljoonaa euroa vajaaksi.

Poliisin määrärahojen leikkaamisen seurauksena on pakko hakea säästöjä jo aiempien säästötoimien myötä tiukoille viritetystä toiminnasta. Näin ollen säästöt näkyvät väistämättä kenttätason lainvalvonnassa ja suomalaisten turvallisuudesta huolehtimisessa. Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on nostanut esille sen tosiseikan, etteivät budjettipäätökset kulje käsi kädessä poliisin toimintaan kohdistuvien odotusten kanssa.

– Mikä on turvallisuuden arvo Sanna Marinin hallituksen silmissä? Poliisi on ollut aivan liian usein budjettileikkurin tähtäimessä kuluvan vuosituhannen aikana. Mielestäni lisäleikkauksiin ei ole missään nimessä enää varaa, koska pidän poliisin työtä kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi äärimmäisen tärkeänä, sanoo Ritva ”Kike” Elomaa.

Leikkaukset johtavat työpaikkojen vähenemiseen

Lisäksi poliisilaitosten toiminta nojaa pitkälti miesvahvuuteen, ja leikkaukset johtavat väistämättä työpaikkojen vähenemiseen. Liialliset säästötoimet ovat myös suuri riski henkilöstön työssäjaksamiselle.

– Kun poliisin resurssit hupenevat, pystytään puuttumaan lähinnä vakaviin henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten torjumiseen. Esimerkiksi omaisuusrikosten selvittäminen ja liikennevalvonta jäävät väistämättä vähemmälle huomiolle. Automaattinen nopeusvalvonta ei pysty ikinä korvaamaan liikkuvan poliisin lakkauttamisen jättämää aukkoa. Pikkurikoksiin ei ole tarpeeksi resursseja puuttua nykyisinkään, Elomaa kertoo.

Suomessa eivät saa vallita villin lännen säännöt

Elomaa kysyy, halutaanko tosiaan antaa sellainen viesti, että pienempiä rötöksiä voi tehtailla ilman tuntuvaa pelotetta kiinnijäämisestä. Ihmisten omaisuudella on oltava sen verran suojaa, ettei sitä voi tuosta vain anastaa ilman seurauksia. Kun resurssit hupenevat, näkyy se ensin harvaan asutuilla seuduilla. Esimerkiksi kotihälytyksiin reagointi kestää usein aivan liian kauan, kun lähin poliisi on pitkän välimatkan takana.

– Huumeongelmat ja kansainvälinen rikollisuus haastavat poliisia ennennäkemättömällä tavalla. En halua, että Suomessa vallitsevat villin lännen säännöt, koska virkavallalle ei anneta tarpeeksi euroja valvoa järjestystä. Hallituksen tulee harkita poliisin budjettia uudemman kerran ja vähintäänkin perua säästöt. Määrärahoja tulisi ennemminkin kasvattaa, sillä turvallisuus on suunnattoman kallisarvoinen asia, Elomaa vaatii.

Suomen Uutiset