Hallitus suunnittelee nyt laittomasti Suomessa olemisen laillistamista. Kansanedustaja Minna Reijonen on hallituksen uusista suunnitelmista todella huolissaan.

Rikosperusteinen karkottamispäätös voidaan tehdä, jos henkilö on syyllistynyt vakaviin rikoksiin tai rikoksiin on syyllistytty toistuvasti. Käytännössä vakavat rikokset ovat sellaisia, joista on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta. Sellaisia rikoksia ovat esimerkiksi murha, tappo, raiskaus, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, sotarikos, ryöstö, varkaus tai huumausainerikos.

Nyt hallitus aikoo muuttaa järjestelmää siten, että laittomasti maassamme olosta tehtäisiin laillista. Minna Reijonen on hämillään myös siitä, että hallitus kaavailee opiskelupaikkoja ja jopa terveydenhuollon laajentamista laittomasti maassa oleville ja karkotuspäätöksen saaneille.

– Onko hallitus oikeasti ajatellut, mitä tästä voi seurata? Reijonen kysyy ja muistuttaa, että jos turvapaikanhakija saa kielteisen turvapaikkapäätöksen tai karkotuspäätöksen, niin siihen on aina jokin syy.

Päätös romuttaisi koko turvapaikkajärjestelmän

Reijonen toivoo, että hallitus tulisi tässä asiassa perussuomalaisten linjoille. Hänen mielestään ei voi olla niin, että Suomessa laittomasti oleskelu muutetaan lailliseksi. Hallituksen päätös romuttaisi toteutuessaan koko turvapaikanhakujärjestelmän.

– Jos kaikki saavat jäädä Suomeen, myös kovan luokan ulkomaalaiset rikolliset, mitä merkitystä on koko turvapaikkajärjestelmällä? Mitä tästä voi seurata, ja millainen houkutus se on tulla laittomasti Suomeen? Millaisessa tilanteessa ollaan viiden tai kymmenen vuoden kuluttua? Onko hallituksella visiota tästä? kysyy Reijonen.

Reijonen kehottaa hallitusta miettimään ennemmin vaikka maamme omaishoidon tilaa.

– Omaishoidontuki ei vieläkään ole verotonta, ja nyt suunnitellaan tällaisia päätöksiä!

Suomen Uutiset