Tekoälyn sovellukset vaikuttavat ankarasti jo yhteiskunnan ytimen eli keskiluokan elämän ehtoihin. Kilometritehdas on edessä lukemattomilla, tähän asti hyvin toimeentuleviksi luokitelluillakin ihmisillä. Se kannattanee muistaa silloin, kun maahan aiotaan rahdata uutta väkeä kuin pilven syrjää turvaamaan yritysten omistajien lyhytaikaista etua.

Telejätti BT aikoo vähentää enintään 55 000 työpaikkaa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Suurimmat leikkaukset kohdistuvat yrityksen brittiläisiin työntekijöihin. Yrityksellä on tällä hetkellä palveluksessaan 130 000 henkilöä, alihankkijat mukaan luettuna.

Merkittävä syy ihmistyövoiman korvaamiseen on artificial intelligense (AI). Joka viidennen BT:n irtisanottavan työt vie tekoäly:

– Uudet teknologiat antavat aina mahdollisuuden suuriin muutoksiin, pohtii BT:n toimitusjohtaja Philip Jansen BBC:n artikkelissa.

– Uusi teknologia luo uusia töitä, paljon entistä pienemmällä työvoimalla.

Leikkaukset eivät tulleet yllätyksenä

Operaattorityöläisten liitolle (CWU) BT:n ilmoitus ei ollut ”mikään yllätys”. Kuituverkkojen rakentamisesta siirrytään johonkin uuteen vaiheeseen ja siellä ei ole sijaa kaikille.

– Uusien teknologioiden käyttöönotto kautta koko yrityksen sekä kuparikaapelit korvaavan kuituverkon valmistuminen ovat aina alentaneet yhtiön henkilökustannuksia, toteaa ammattiliiton tiedottaja lakonisesti.

Ammattiliitto vaatii kuitenkin, että yhtiö pitää kiinni ydintehtävissä työskentelevistä, eikä korvaa heitä alihankkijoilla.

Sama tahti on askelten

Operaattorijätti Vodafone ilmoitti toukokuun puolivälissä 11 000 työntekijän irtisanomisista seuraavan kolmen vuoden aikana. Yhtiöllä oli viime vuonna 104 000 työntekijää ympäri maailmaa.

– Yhtiön tulos ei ole ollut riittävä, perustelee yhtiössä 30 vuotta työskennellyt tuore toimitus- ja rahoitusjohtaja Margherita Della Valle CNN:n uutisissa.

– Yksinkertaistamme organisaatiotamme ja poistamme päällekkäisyydet palauttaaksemme kilpailukykymme.

SUOMEN UUTISET