Supisuomalaisen rivitoimittajan ja erityisesti uutisankkurin on syytä pitää kaksin käsin työpaikastaan kiinni, sillä median maailma muuttuu taas kerran henkeäsalpaavaa vauhtia. Globaali Channel1-uutispalvelu aloittaa lähetykset näillä näppäimillä ja lähetystä voi seurata millä kielellä ja missä päin maailmaa tahansa.

Erikoista kanavassa on se, että se väittää pystyvänsä tuottamaan yksittäiselle katsojalle räätälöidyn uutislähetyksen tämän asuin- tai olinpaikasta riippumatta. Ja mahdollisesti vielä paikallisilla uutisilla tai ainakin katsojan haluamalla kielellä toteutettuna.

Jokainen yksittäinen asiakas voi saada omien mieltymystensä perusteella koostetun täyden palvelun lähetyksen itse valitsemine ankkureineen, visuaalisine ilmeineen ja aiheineen.

Periaatteessa myös ilman ylhäältä ohjattua näkökulmaa ja kiilusilmäisen median portinvartijan valitsemia asiantuntijoita.

Ai ei tuota sisältöjä

Kanava ei käytä tekoälyä omien tarinoidensa tuottamiseen. Automatiikka kerää New Atlasin mukaan ihmistoimittajien raportteja ”luotettavista lähteistä” ympäri maailman ja paketoi ne katsojan kiinnostuksen kohteiden mukaiseksi uutislähetykseksi.

Tekoälyä voidaan sen sijaan käyttää uutislähetyksessä haastateltavien henkilöiden sanomisten kääntämiseen katsojan haluamalle kielelle. Puhujan huuliliikkeet eli äänen synkronointi voidaan säilyttää, kuten puhujan henkilöhahmokin.

Kaikki maailman ihmiset puhuvat siis uutuuskanavan lähetyksessä pian vaikkapa suomea.

Haiskahtaa alustataloudelta

Kanava voi toki tuottaa omaakin sisältöä – hyödyntämällä katsojien kommentteja. Esittelyvideolla paasaavan virtuaalijuontajan mukaan se hyödyntää ai-ohjelmiston kykyä lukea ja analysoida dataa lähes välittömästi mistä tahansa reaaliaikaisesta datalähteestä.

Se, että palvelu ei tuota uutisia vaan kerää niitä ympäri maailman tarkoittaa kuitenkin sitä, että jonkun on täytynyt tuupata tarinat verkkoon jossakin päin maailmaa. Tässä mielessä Channel1 vaikuttaa tyypilliseltä alustapalvelulta, joka pyrkii muuttamaan sisällön arvoketjun itselleen ja omistajilleen hyödylliseen kuosiin.

Toisaalta se voisi tarkoittaa myös sitä, että ennakkoluulottomalla asenteella ja ohjelmointikyvyillä varustetut suomalaiset sisällöntuotannon ammattilaiset voisivat ensimmäistä kertaa kilpailla tasaveroisesti globaaleilla uutismarkkinoilla – ihan vaan pienestä Suomesta käsin.

SUOMEN UUTISET