

LEHTIKUVA
Kyborgia pukkaa – ensimmäinen ihminen saanut kohutun Neuralink-aivoimplantin
Kyborgit ovat aina kiehtoneet osaa ihmisistä ja varsinkin scifi-väkeä. Robotin ja ihmisen yhdistelmä on jälleen askeleen lähempänä, kun Elon Muskin perustama yhtiö on onnistuneesti asentanut ihmiseen aivoimplantin. Vaikka Musk ei ole ainoana pappia kyydissä, hänen henkilöhistoriansa valaa uskoa uusiinkin onnistumisiin.
Miljardööri ja ihmeaikuinen Elon Musk iloitsi omistamassaan viestipalvelu X:ssä tieteen uutta aluevaltausta:
– Ensimmäinen ihminen on saanut Neuralink-aivoimplantin ja hän toipuu hyvin. Alustavat tulokset ovat lupaavia.
Muskin Neuralink-yhtiön tavoitteena on yhdistää ihmisen aivot tietokoneeseen vaikeista neurologisista sairauksista kärsivien potilaiden auttamiseksi. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa ALS ja Parkinsonin tauti.
Kova kisa aivojen käyttöliittymästä
Neuralink ei ole ainoa yritys, joka on onnistunut asentamaan implantin ihmisaivoihin. Kaikille lääketieteellisiä laitteita valmistaville yrityksille ensimmäinen ihmistesti on kuitenkin merkittävä.
– Aivojen tietokoneisiin yhdistävää rajapintaa tutkivan yhteisön kannalta katsottuna on todettava, että vaikka monet yritykset työskentelevät kiehtovien tuotteiden parissa, on vain muutama yritys, joka on istuttanut laitteitaan ihmisiin. Neuralink on siten liittynyt melko pieneen ryhmään, toteaa professori Anne Vanhoestenberghe BBC:n uutisille.
– Tiedämme Elon Muskin olevan erittäin taitava luomaan julkisuutta yrityksilleen, professori lisäsi.
Ajatuksen voimalla
Musk ei aio jäädä tuleen makaamaan, vaan jatkaa mopo pystyssä kohti tulevaisuutta. Viestipalvelu X:ssä Musk ilmoittaakin, että Neuralinkin ensimmäinen tuote on nimeltään Telepathy (telepatia).
Telepathy mahdollistaa ”puhelimen tai tietokoneen ja niiden kautta melkein minkä tahansa laitteen hallinnan vain ajattelemalla”.
Neuralinkin aiemman ilmoituksen mukaan yhtiön tavoite on saada ihminen kommunikoimaan tietokoneen näppäimistön ja hiiren kanssa pelkästään ajatuksen voimalla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- telepatia Telepathy neurologiset sairaudet ihmisen ja tietokoneen kommunikointi rajapinta Anne Vanhoestenberghe laitteiden ohjaaminen ajatuksen voimalla ALS Parkinsonin tauti chip aivojen käyttöliittymä kyborgi aivoimplantti Neuralink siru Elon Musk
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tekoäly vie ammattilaisten työt: British Telecom leikkaa jopa 55 000 työntekijää – lähes puolet väestä pihalle

Tekoäly valtaa maailmaa ja kouluissa ollaan etukenossa – vanhat säännöt eivät toimi ja uudet puuttuvat

Tekoälyn ryydittämä globaali uutiskanava pyrkii murtamaan sisällöntuotannon paikalliset monopolit

Verottaja haluaa torpata yksityisyyden suojan ja ottaa biometriset tunnisteet käyttöön – sota järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan vaatii uusia aseita

Tekoälyn hyödyntäminen leviää kulovalkean tavoin – EU yrittää saada lainsäädännöllä henkeä takaisin pulloon
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää