Ruotsin veroviranomaiset ovat jääneet takamatkalle taistelussa hyvinvointivaltion kuppaajia vastaan. Rahanpesu, pimeän työvoiman käyttö, korruptio ja tukipetokset vaativat viranomaisilta yhä kehittyneempiä valmiuksia. Vastaus on tietojen laajamittainen yhdisteleminen tekoälyn avulla ja biometristen tunnisteiden käyttöönotto.

Rikolliset ovat iskeneet hyvinvointivaltion hunajapurkin kylkeen ammottavan reiän, josta roistot kuppaavat veronmaksajien rahoja omiin taskuihinsa. Näkyvä esimerkki väärinkäytöksistä on vaikkapa pääministerin asuntoa vailla työlupaa siivonnut, karkotusmääräyksen saanut etsintäkuulutettu henkilö.

– Salassa pidettävät henkilötiedot haittaavat viranomaisten välistä tiedonvaihtoa ja mahdollistavat sen, että vakavat rikokset; pimeän työvoiman hyödyntäminen ja tukipetokset voivat jatkua vuodesta toiseen, sanoo Verohallinnon (Skatteverket) pääjohtaja Katrin Westling Palm Dagens Nyheterin haastattelussa.

Nykymääräykset ovat johtaneet siihen, että 25 ihmistä voi asua yksiössä samassa osoitteessa ja jatkaa työntekoa surkein ehdoin kuukaudesta ja jopa vuodesta toiseen.

Korruption riski kasvaa

Ruotsissa käyttää hallintovaltaa noin 450 eri viranomaista, joista suurimmat ovat Puolustusvoimat, Poliisi ja paikallinen Kela (Försäkringskassan) sekä Verohallinto. Jokainen viranomainen käsittelee suuria tietomääriä mutta ne eivät voi vapaasti jakaa tietoa keskenään. Tiedonvaihto voi olla kielletty jopa saman hallinnon eri osastojen välillä.

Rikollinen toiminta on yleisintä rakennusalalla, siivouksessa, ravintoloissa ja pitkien alihankintaketjujen toimialoilla. Julkiset hankinnat ovat vuodessa arvoltaan 800 miljardia kruunua, joka sekin houkuttelee väärintekijöitä.

– Hankintojen seuraaminen ei kuulu meille, mutta soluttautumisen ja korruption riski kasvaa samaa vauhtia, kun järjestäytynyt rikollisuus muuttuu yhä sofistikoidummaksi, pääjohtaja painottaa.

Tekoäly ja biometrinen henkilöntunnistus käyttöön

Tietojenvaihdon lisääminen ja ylipäänsä sen mahdollistaminen eri viranomaisten välillä edellyttää lainmuutoksia. Asiaa selvittänyt raportti julkistetaan kesäkuun lopulla. Uudistuksilla on ruotsidemokraattien myötä läpimenoon tarvittava enemmistö valtiopäivillä.

– Jos viranomaisille annetaan mahdollisuus keskinäiseen informaationvaihtoon ja tietojen käsittelyyn tekoälyn sekä algoritmien avustuksella, niin epäilyttävien henkilöiden, yritysten ja osoitteiden haarukointi tehostuu merkittävästi.

Kun ohjelmistoratkaisujen ohella otetaan käyttöön biometriseen tunnistamiseen perustuva henkilökortti, niin rikollisten keinot systeemin kuppaamiseksi vähenevät olennaisesti.

SUOMEN UUTISET