Yhdysvaltain presidentin poika Hunter Biden on todettu syylliseksi törkeään ampuma-aserikokseen. Presidentti Biden on vakuuttanut, että ei aio armahtaa poikaansa. Syksyllä alkavassa veropetosoikeudenkäynnissä käydään läpi Bidenin suvun epämääräisiä liiketoimia ulkomaisten tahojen kanssa.

Pari viikkoa sitten Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain historian ensimmäinen (ex-)presidentti, joka on todettu syylliseksi törkeään rikokseen. Tänään Hunter Bidenista tuli ensimmäinen istuvan presidentin lapsi, joka on julistettu syylliseksi törkeään rikokseen.

Valamiehistö julisti tiistaina liittovaltion tuomioistuimessa Delawaressa, että Hunter Biden, 54, on syyllistynyt törkeään rikokseen valehdellessaan huumeiden käytöstään aseen ostamisen yhteydessä. Kolme syytekohtaa koskivat väärien tietojen antamista huumeiden käytöstä asetta ostettaessa ja aseen laitonta hallussapitoa huumeriippuvaisena henkilönä.

Hunter Biden osti 38-kaliiperisen Colt Cobra -revolverin vuonna 2018. Kyseessä on lyhytpiippuinen taskuase. Asetta ostaessaan hänen piti täyttää lomake, jossa kysytään muun muassa rikosrekisteristä, huumeiden käytöstä ja mielenterveysongelmista.

Koukussa crack-kokaiiniin

Väärien tietojen antaminen lomakkeella on törkeä ampuma-aserikos, josta voi seurata jopa 25 vuoden vankeustuomio. Niin pitkää rangaistusta Hunter Biden tuskin tulee ensikertalaisena saamaan.

Oikeudenkäynnissä kuultiin todistajina muun muassa Hunter Bidenin entistä vaimoa ja ex-tyttöystäviä. Entinen naisystävä Zoe Kestan todisti oikeudessa, että heidän seurustellessaan vuonna 2018 Hunter Biden oli koukussa crack-kokaiiniin ja poltti sitä jopa parinkymmenen minuutin välein.

Armahtaako isä poikansa viimeisenä päivänään presidenttinä?

Varsinainen tuomio julistetaan myöhemmin, joten istuva presidentti Joe Biden joutuu ottamaan kantaa poikansa saamaan tuomioon vielä ennen vaaleja. Valamiehistön päätöstä presidentti Biden kommentoi sanoen, että hän rakastaa poikaansa ja on ylpeä siitä, että Hunter on kyennyt toipumaan huumeriippuvuudestaan.

Armahduksesta kysyttäessä Joe Biden sanoi, että hän aikoo hyväksyä oikeuden tuomion eikä aio antaa pojalleen presidentin armahdusta. Yhdysvaltain presidenteillä on kuitenkin ollut tapana säästää kaikkein kohutuimmat armahduksensa viimeisille virkapäivilleen, joten Joe Bidenilla on aikaa muuttaa mielensä.

Veropetosoikeudenkäynti alkaa syksyllä

Nyt päättyneen ampuma-aserikosoikeudenkäynnin lisäksi Hunter Bidenia odottaa alkusyksystä Los Angelesissa käytävä veropetosoikeudenkäynti, jossa häntä syytetään siitä, että hän on jättänyt maksamatta yli 1,4 miljoonan dollarin verran liittovaltion veroja vuosina 2016 – 2019.

Epäilty veronkierto liittyy Hunter Bidenin ulkomailta saamiin tuloihin. Rahaa on tullut kiinalaisilta valtionyhtiöiltä, Venäjältä, Ukrainasta, Kazakstanista ja Meksikosta. Suuren yleisön mielenkiinto tässä oikeudenkäynnissä kohdistuu siihen, oliko isä-Biden mukana poikansa ulkomaisissa liiketoimissa.

Läppäri ei ollutkaan ”venäläistä disinformaatiota”

Yksi aserikosoikeudenkäynnin oheistuloksista on se, että viimeistään nyt on varmaa, että Hunter Bidenin tietokoneen kovalevyllä olleet tiedot ovat aitoja, koska niitä käytettiin todisteena tässä oikeudenkäynnissä.

Vuoden 2020 presidentinvaalien alla monet tahot leimasivat kovalevyn tiedot ”Venäjän disinformaatioksi”. Väite disinformaatiosta oli kuitenkin valhe, jonka tarkoitus oli suojella Joe Bidenin presidenttikampanjaa.

Myöhemmin kävi ilmi, että Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI oli maksanut lähes 3,5 miljoonaa dollaria veronmaksajien rahaa Twitterille, jotta tiedot Hunter Bidenin läppäristä sensuroitaisiin ”venäläisenä disinformaationa”. Tästä hyvästä Twitter muun muassa esti käyttäjiä linkittämästä New York Post -lehden uutista, joka kertoi Bidenin pojan tietokoneelta löytyneistä sähköposteista ja huumehuuruisista videoista vähäpukeisten naisten kanssa.

SUOMEN UUTISET