Yhdysvaltain presidentinvaalien tuoreessa kannatuskyselyssä Donald Trump johtaa selkeästi. Jo pari viikkoa jatkuneet yliopistomellakat ovat heikentäneet istuvan presidentin Joe Bidenin suosiota entisestään. Vaikuttaa siltä, että yliopistoilla mellakoivat Hamasin kannattajat ja heitä vastustavat Israelin kannattajat ovat samaa mieltä vain yhdestä asiasta: molemmat vihaavat presidentti Bidenia.

Uutiskanava CNN julkaisi vapun alla kannatuskyselyn, jossa Donald Trump on selvästi Joe Bidenin edellä. Lähes puolet (49 %) rekisteröityneistä äänestäjistä sanoi, että näistä kahdesta ehdokkaasta he äänestäisivät mieluummin Trumpia. Bidenin kannalla oli 43 prosenttia vastanneista.

Tammikuussa tehtyyn kyselyyn verrattuna Trumpin kannatus on pysynyt samana oikeusjutuista huolimatta, mutta Bidenin kannatus on lievässä laskussa. Trumpin kannatus on erityisen korkea nuorten, alle 35-vuotiaiden äänestäjien parissa.

Enemmistö (55 %) amerikkalaisista on nyt sitä mieltä, että jälkeen päin katsoen Trumpin presidenttikausi olikin ihan hyvää aikaa. Ihmisten suhtautuminen Donald Trumpin valtakauteen on parantunut ajan myötä. Fox-kanavan juontaja puhuu ”Trump-nostalgiasta”.

Presidentti ”piileskelee kellarissa”

Äänestäjien näkemys Bidenin onnistumisesta presidenttinä (”approval rating”) on pysynyt suunnilleen samana viimeiset pari vuotta: vajaa 60 prosenttia äänestäjistä on sitä mieltä, että Biden on epäonnistunut presidenttinä. CNN:n kannatuskyselyssä vain 39 prosenttia vastanneista piti Bidenin suoriutumista presidenttinä onnistumisena ja 61 prosenttia epäonnistumisena.

Kaikkein kovin kritiikki kohdistui siihen, miten Biden on suoriutunut Israelin ja Hamasin välisen sodan aikana. Peräti 71 prosenttia äänestäjistä piti Bidenin toimintaa epäonnistumisena.

Jo pari viikkoa jatkuneet yliopistomellakat heikentävät Bidenin suosiota entisestään. Trumpin puolella olevan Fox-kanavan juontajat irvailevat, että Joe Biden on viimeinkin onnistunut yhdistämään kansan, kun Alabaman yliopistolla sekä Israelia puolustavat ja Palestiinaa puolustavat mielenosoittajat mielenosoittajat huutavat yhteen ääneen ”Fuck Joe Biden”.

Monet republikaanipoliitikot kritisoivat presidentti Bidenia siitä, että hän ei yhdeksän päivän aikana ottanut julkisesti kantaa koko ajan paheneviin yliopistomellakoihin. Bidenia on arvosteltu ”kellarissa piileskelystä” aiemminkin.

Talous ja maahanmuutto äänestäjille tärkeitä

Talous ja inflaatio ovat nousseet entistä tärkeämmiksi asioiksi amerikkalaisten mielissä, ja tämä nostaa Trumpin kannatusta. Kaksi kolmasosaa amerikkalaisista on sitä mieltä, että maan talous on huonolla tolalla.

Muita äänestäjille tärkeitä asioita ovat maahanmuutto, rikollisuus, aselait, terveydenhuolto ja aborttioikeus. Noin puolet kaikista äänestäjistä pitää maahanmuuttoa erittäin tärkeänä asiana, mutta republikaanien kannattajista peräti 71 prosenttia on sitä mieltä. Demokraattien kannattajat puolestaan painottavat ”demokratian suojelemista”.

Kennedy vie ääniä molemmilta

Presidentinvaalit tulevat olemaan kahden suuren puolueen välinen kisa, vaikka tarjolla on muutamia itsenäisiäkin ehdokkaita. Kannatuskyselyn mukaan Robert F. Kennedy Jr. tulee viemään ääniä tasaisesti sekä Trumpilta että Bidenilta, mutta hänen ehdokkuutensa ei muuta kokonaiskuvaa, jossa Trump on vahvassa johdossa.

Merkille pantavaa on, että enemmistö amerikkalaisista toivoo, että tarjolla olisi parempia ehdokkaita. Peräti 17 prosenttia äänestäjistä pitää molempia pääehdokkaita huonoina.

Kansakunnan jakaantumista kuvaa se, että Trumpin kannattajat pitävät Bidenia huonona ehdokkaana – ja päinvastoin. Ja kummankaan kannattajat eivät voi ymmärtää, miten joku voi äänestää vastaehdokasta.

SUOMEN UUTISET