Israelin armeija on ottanut 29.5. hallintaansa strategisen Philadelphi-käytävän Gazan etelärajalla. Käytävä on osa suurempaa demilitarisoitua vyöhykettä Israelin ja Egyptin rajalla.

Philadelphi-käytävä on 14 kilometriä pitkä. Sen leveys on paikoittain noin 100 metriä. Käytävä sijaitsee Egyptin ja Gazan rajalla, ja sen päällä sijaitsee Rafahin rajanylityspaikka.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Kirby sanoi tiedotustilaisuudessa 29.5., että Philadelphi-käytävän haltuunotto on linjassa rajoitetun maaoperaation kanssa, josta Israel on informoinut presidentti Joe Bidenin hallintoa.

– Kun Israel kertoi meille Rafahin maaoperaatiota koskevista suunnitelmistaan, se sisälsi liikkumisen tuota käytävää pitkin. Sen tarkoitus oli painostaa Hamasia antautumaan kaupungissa, Kirby sanoi Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa.

20 tunnelia, 82 sisäänkäyntiä

Israelin sotilasviranomaiset kertovat, että Israel on ilmoittanut Egyptille Philadelphi-käytävän haltuunotosta. Hamas on käyttänyt Philadelphi-käytävän alueelle rakentamiaan tunneleita aseiden salakuljettamiseen. IDF:n löytämien 20 tunnelin joukossa on myös tunneleita, joista Israelilla ei ole ollut aiempaa tietoa.

Israelin armeija IDF on löytänyt 82 sisäänkäyntiä tunneleihin. Sen mukaan kaikista tunneleista ei voida varmuudella sanoa, ovatko ne olleet tällä hetkellä aktiivisessa käytössä.

Israel sanoo, että Philadelphi-käytävän kautta on salakuljetettu aseita ja muita tavaroita Hamasille. Tämä on tapahtunut Israelin ja Egyptin vuosia kestäneestä Gazan saarrosta huolimatta.

Egypti ei halua palestiinalaisia pakolaisia

Egyptin mukaan Israelin joukkojen lisääminen strategisella raja-alueella rikkoisi maiden vuoden 1979 rauhansopimusta. Rauhansopimuksen mukaan kumpikin osapuoli saa sijoittaa alueelle vain pienen määrän joukkoja tai rajavartijoita ja tätä voidaan muuttaa vain yhteisellä sopimuksella. Sopimuksen solmimishetkellä Israelin joukot hallitsivat Gazaa. Israel vetäytyi Gazasta vuonna 2005.

Egypti on toistuvasti ilmaissut huolensa Israelille siitä, että sota voi työntää palestiinalaiset rajan yli. Se on Egyptin mukaan skenaario, jota maan on mahdotonta hyväksyä.

Hamasin asetunnelit Gazaan

IDF:n tiedottaja Daniel Hagarin mukaan Philadelphi-käytävä on toiminut Hamasin happilinjana, jonka kautta on salakuljetettu säännöllisesti aseita.

Israelin armeijan virkamieslähde kertoo myös, että Israel on ottanut ”taktiseen hallintaansa” Tel al-Sultanin alueen. IDF tutkii alueelle tekemäänsä ilmaiskua, jossa Hamas väittää kuolleen 45 ihmistä. Israel tutkii ilmaiskusta seurannutta räjähdystä, jonka syy on yhä tuntematon. Ilmaisku on voinut sytyttää polttoainetankin tai ammusvaraston palamaan.

Aseet peräisin Iranin ja Hizbollahin asevarastoista

Jerusalem Postin analyysin mukaan turvallisuusviranomaiset ovat varoittaneet jo vuosia, että Hamas käyttää Egyptin ja Gazan vastaisen rajan tunneleita salakuljettaakseen aseita Iranin, Syyrian ja Libanonin Hizbollahin asevarastoista omiin asevarastoihinsa Gazaan.

Jerusalem Postin mukaan egyptiläiset käynnistivät muutama vuosi sitten Yhdysvaltain painostuksesta laajan operaation, jossa he siirsivät kaikki Rafahin vastaisen rajan asukkaat Philadelphi-käytävän alueelta useiden kilometrien päähän ja tuhosivat kaikki tunnelien vieressä olevat rakennukset. Egyptin viranomaiset kaivoivat tuolloin Egyptin armeijan avustuksella raja-aluetta kymmenien metrien syvyydestä ja tuhosivat löytämänsä tunnelit.

IDF kiitti tuolloin Egyptin armeijaa operaatiosta. Jerusalem Postin analyysin mukaan on kuitenkin selvää, että Hamas on rakentanut tunnelinsa Egyptin “huomaamatta”, vaikka Egypti on sitoutunut terrorismin torjuntaan Siinain niemimaan alueella.

Tunnelien paljastaminen vasta alkanut

Jerusalem Post kertoo myös, että useiden viranomaislähteiden mukaan IDF ja Egyptin armeija aikovat tehdä tiivistä yhteistyötä tunneleita koskevissa kysymyksissä. Heidän mukaansa nyt tarvitaan tiiviimpiä toimia ja mekanismeja tunnelien kaivamisen estämiseksi tulevaisuudessa.

Viranomaislähteiden mukaan Philadelphi-käytävän tunnelien paljastaminen on vasta alkanut. Meren lähellä on vielä kapea osa, johon IDF ei vielä kohdista toimia. Tunnelien kartoitus- ja tuhoamisvaiheen on määrä alkaa lähitulevaisuudessa.

Heli-Maria Wiik