Panttivankien ruumiit löytyivät kymmenen metriä syvästä tunnelista YK:n rahoittaman UNRWA:n rakennuksen alta. Rakennuksen seinään kiinnitetty kyltti kertoo lisäksi Saksan rahoittaneen rakennusta.

Israelin armeija löysi 17.5. saksalaisen Shani Loukin ruumiin sekä Itzhak Gelerenterin (56) ja Amit Buskilan (28) ja myöhemmin myös Ron Benjaminin (52) ruumiit Jabaliyan ”pakolaisleiriltä”.

Loukin järkyttävää kohtaloa kommentoi lokakuussa 2023 myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz, kun pelastustyöntekijät olivat löytäneet hänen päästään irronneita luita.

UNRWA on osa rintamaa

Bild uutisoi, että UNRWA ei ainoastaan huolehdi Gazan kaistan palestiinalaisten humanitaarisista huolenaiheista ja koulutuksesta, vaan on myös mukana Hamasin toiminnassa.

Israelin GLZRadion sotakirjeenvaihtaja Doron Kadosh tallensi videon rakennuksesta ja sen alla olevasta tunnelista, josta panttivankien ruumiit löydettiin.

Rakennuksen seinään kiinnitetty kyltti kertoo lisäksi, että rakennuksen on rahoittanut Saksan valtionpankki KfW, joka toimii Saksan kehitysyhteistyöministeriön (BMZ) ja ulkoministeriön (AA) alaisuudessa.

– Se, mitä näin täällä, se että Hamas käyttää UNRWA:n rakennuksia ja omaisuutta, ei ole poikkeuksellista. Olen käynyt Gazan alueella 12 kertaa sodan alkamisen jälkeen ja olen nähnyt samanlaisia todisteita omin silmin joka ikinen kerta. Hamas ja UNRWA ovat tiiviisti kietoutuneet toisiinsa, Kadosh sanoo Bildille.

UNRWA:n työntekijät osallisina joukkomurhassa

Israelin turvallisuusviranomaisten mukaan kaksitoista UNRWA:n työntekijää osallistui joukkomurhaan lokakuun 7. päivänä.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnassa järjestettiin 30.1. kuuleminen UNRWA:ta koskevista terrorismikytköksistä. Valiokunnan kuulemisessa keskeisessä roolissa oli UN Watchin toiminnanjohtaja Hillel Neuer, joka todisti UNRWA:n työntekijöiden osallisuudesta Hamasin ja Palestiinan islamilaisen jihadin 7.10. Israeliin tekemään terrori-iskuun. Hänen johtamansa järjestö pääsi terroristien jäljille Telegram-ryhmän kautta.

Todisteiden mukaan yli 2 000 UNRWA:n työntekijää on tällä hetkellä Hamasin tai Palestiinan islamilaisen jihadin kaltaisten terroristiryhmien jäseniä.

UNRWA:n terrorismiin liittyvä korruptio on esitettyjen todisteiden mukaan rakenteellista ja juontaa juurensa UNRWA:n hallinnoimiin kouluihin. Miljoonille palestiinalaisille lapsille, jotka käyvät YK:n alaisissa UNRWA:n kouluissa Jordaniassa, Libanonissa, Syyriassa, Länsirannalla ja Gazassa, opetetaan, että vuoden 1948 sota ei ole vieläkään ohi. Lapset oppivat, että palestiinalaisilla on ’paluuoikeus’, joka tarkoittaa Israelin valtion purkamista ja valtaamista.

YK:n UNRWA-tutkimus ei ollut puolueeton

Terroristikytkökset saivat useita maita, mukaan lukien Saksan, jäädyttämään maksunsa UNRWA:lle, kunnes asia on selvitetty.

Bildin mukaan ne eivät kuitenkaan tehneet niin, sillä YK tilasi kolme Israelin vastaista kansalaisjärjestöä suorittamaan tutkimuksen, joka vapautti UNRWA:n syytöksistä. Tämän jälkeen myös Saksan ulkoministeriö ja liittovaltion kehitysyhteistyöministeriö aloittivat maksut uudelleen.

Vuonna 2022 Saksa oli UNRWA:n toiseksi suurin avunantajamaa 202 miljoonalla eurolla.

Israelin armeija (IDF) ilmoitti 17.5. myös löytäneensä vielä kolmen panttivangin ruumiit Rafahista Etelä-Gazasta. Heidän joukossaan on ranskalais-meksikolainen Orión Hernández Radoux (30). Hän oli Loukin ystävä ja hänen kanssaan Nova-festivaaleilla, joihin Hamasin terroristit hyökkäsivät. Festivaaleilla murhattiin 364 ihmistä – monet heistä paloivat autoihinsa.

”Saksa ei rahoita terrorismia”

IDF löysi myös Hanan Yablonkan (42) ja Michel Nisenbaumin (59) ruumiit. Heidät murhattiin myös 7. lokakuuta 2023 Nova-festivaalilla Re’imissä, josta heidän ruumiinsa vietiin Gazaan.

Saksan ulkoministeriön ja kehitysyhteistyöministeriö BMZ:n mukaan UNRWA on julkisesti ilmoittanut useaan otteeseen, että se tutkii kaikki viitteet terrorismikytköksistä ja rankaisee tarvittaessa näistä rikkomuksista. UNRWA on myös rakentamassa toimenpiteitä, joihin on jo ryhdytty Israelin esittämien terrorismiväitteiden seurauksena.

Ministeriöiden tiedotteet eivät ottaneet kantaa UNRWA:n työntekijöiden osallisuudesta terroristijärjestö Hamasin toimintaan tai Hamasin väärinkäyttämiin UNRWA:n avustuksiin. Tiedotteessa vakuutettiin, ettei Saksa rahoita terrorismia.

– Tietenkään liittovaltion varoja ei kulje Hamasin kaltaisille terroristijärjestöille. Saksa ei rahoita terrorismia.

Heli-Maria Wiik