Fox News Digitalin mukaan Israelin puolustusvoimat (IDF) vaati sunnuntaina Qatarin hallinnon omistamaa Al Jazeera -uutistoimistoa vastaamaan, onko sen toimittaja ollut mukana Hamasin toiminnassa. IDF vapautti lauantaina 8.6. neljä panttivankia Nuseiratin pakolaisleiriltä.

IDF:n mukaan kolmea panttivankia piti kotonaan toimittaja Abdallah Aljamal. Aljamal kuoli pelastusoperaatiossa. IDF kirjoitti X:ssä:

– ”Journalisti” Abdallah Aljamal oli Hamasin terroristi, joka piti Almogia, Andreyta ja Shlomia panttivankeina perheensä kodissa Nuseiratissa. Mitkään lehdistöliivit eivät voi tehdä hänestä syytöntä hänen tekemiinsä rikoksiin. @AlJazeera, mitä tämä terroristi tekee verkkosivustollasi?

Al Jazeera listasi Aljamalin kirjoittajaksi verkkosivuillaan. Hänen kerrotaan kirjoittaneen ainakin yhden artikkelin Dohassa toimivalle mediayhtiölle.

Suljetun Al Jazeeran toimiston Jerusalemin toimistopäällikkö Walid Omary kielsi Aljamalin työskentelyn Al Jazeeralle. Hän kommentoi asiaa Fox News Digitalille WhatsApp-viestillä.

– Tämä mies ei ole Al Jazeeran työntekijä, eikä hän ole työskennellyt Al Jazeeralle. Häntä ole koskaan listattu Al Jazeeran työntekijäksi, Omary sanoi ja väitti:

– Emme tunne häntä, ja kaikki levitetyt huhut ovat sisällöltään tyhjiä eivätkä pidä lainkaan paikkaansa.

Omary sanoi myös, että Al Jazeera aikoo haastaa oikeuteen ne, joka levittävät väitteitä Aljamalin yhteyksistä Al Jazeeraan.

Palestine Chroniclen avustaja

Al Jazeera English -kanavan vanhempi kirjeenvaihtaja Imran Khan puolestaan kirjoitti Instagramissa, että Aljamal työskenteli aiemmin freelancerina. Hän kertoi, että henkilö, joka sai surmansa hyökkäyksessä perheensä kanssa, ei ole koskaan ollut työsuhteessa Al Jazeeralle.

Aljamal työskenteli Palestine Chroniclelle, joka kirjoitti sunnuntaina 9.6., että on ”surullista kuulla, että Gazan avustajamme Abdallah Aljamal on tapettu viimeisimmässä Israelin verilöylyssä Nuseiratin pakolaisleirillä”.

Palestine Chronicle vastasi Fox News Digitalin kyselyyn ja linkitti vastauksen osaksi lehden tekemää julkaisua Aljamalin kuolemasta. Palestine Chroniclen mukaan on traagista, että Aljamalin viimeinen työtehtävä julkaisulle kertoi edellisestä verilöylystä, jossa tapettiin yli 40 palestiinalaista siviiliä UNRWA:n koulussa.

Palestine Chronicle sanoo myös, että Israelin media yhdistää Aljamalin perheen israelilaisiin vankeihin ja väittää, että Abdallahin isä, tohtori Ahmed, ja muut perheenjäsenet olisivat pitäneet panttivankeja kotonaan. Heidät teloitettiin verisen pelastustehtävän aikana.

Palestine Chronicle on rekisteröity yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon järjestö, jonka postilokero on listattu Mountlake Terracessa, Washingtonissa.

Toimittajat tukeneet terrorismia vuosien ajan

Middle East Media Research Instituten (MEMRI) toukokuun alussa julkaiseman yksityiskohtaisen raportin mukaan Al Jazeeran toimittajat ovat tukeneet terrorismia vuosien ajan ja kanava edistää islamistista terrorismia maailmanlaajuisesti.

Al Jazeera Arabic on Qatarin omistama tv-kanava.

Toimittaja sekä Hamasin apulaiskomentaja Yigal Carmon, MEMRI:n presidentti ja perustaja, listasi Fox Newsille esimerkkejä Al Jazeeran toimittajista, jotka ovat ovat olleet mukana Hamasin ja Palestine Islamic Jihadin terrorismissa.

Heidän väitetään myös auttaneen Hamasia 7. lokakuuta 2023 Israelissa tapahtuneessa verilöylyssä.

– Palestiinalainen toimittaja, Al-Jazeeralle työskennellyt Muhammad Wishah, näyttää olleen myös Hamasin sotilassiiven komentaja Israelin armeijan Hamasin tukikohdasta Pohjois-Gazasta löytämän kannettavan tietokoneen mukaan.

– Toinen Al Jazeeran kirjeenvaihtaja, Ismail Abu Omar, joka osallistui lokakuun 7. päivän hyökkäykseen, kuljetettiin Dohaan sairaalahoitoon 19. helmikuuta haavoituttuaan Israelin ilmaiskussa Rafahissa. Viikkoa aiemmin hänet tunnistettiin Hamas-ryhmän apulaiskomentajaksi Gazasta löytyneistä asiakirjoista.

Pitkä tuomio Al-Qaidan toimintaan osallistumisesta

MEMRI:n raportista käy myös ilmi, että Al Jazeera työllisti myös kirjeenvaihtaja Tayseer Allounia, joka tuomittiin Espanjassa seitsemäksi vuodeksi vankeuteen varojen siirtämisestä Al-Qaidalle. Al-Qaida antoi tähän tuolloin jopa julkisen kannanoton.

Al Jazeera lähetti myös suorana lähetyksenä yhdysvaltalaisen sotilaan murhan, jonka teki irakilainen tarkka-ampuja. Raportin mukaan sitä ei olisi voinut tapahtua, ellei mediaverkosto olisi koordinoinut tarkka-ampujien kanssa.

Toukokuun alussa suljetun Al Jazeeran Jerusalemin toimituspäällikkö Walid Omary kommentoi Fox News Digitalille, että MEMRI:n raportti ei ole uskottava.

Fox News Digital yritti saada kommentteja MEMRI:n raportista myös Qatarin Yhdysvaltain suurlähettiläältä Sheikh Meshal bin Hamad Al Thanilta, Al Jazeeralta sekä Qatarin Lontoon-suurlähetystöltä.

Al Jazeeralla läheinen yhteys Hamasiin

Tel Aviv-Jaffan käräjäoikeuden mukaan Al Jazeeran ja Hamasin välillä on ”läheinen yhteys”. Oikeudenkäynnin päätös luettiin viime viikolla.

Tuomioistuimen apulaispresidentti Shai Yanivin mukaan turvaluokiteltujen asiakirjojen tarkastelun perusteella niistä muodostuva kuva osoittaa kategorisesti vakuuttavilla, selkeillä ja yksiselitteisillä todisteilla läheisen, pitkäaikaisen yhteyden Hamasin terrorijärjestön ja Al Jazeera -mediaverkoston välillä. Hamas-terrorijärjestö edistää tavoitteitaan kanavan kautta.

Israelin sotilasasiantuntijat kertoivat Fox News Digitalille, että Al Jazeera käyttää toimittajia seuratakseen Israelin sotilaiden liikkeitä ja toimittaa tiedot Hamasille.

Yaniv sanoi myös, että todisteet osoittavat Al Jazeeran vahingoittaneen Israelin kansallista turvallisuutta.

Hamasin ydinstrategia on siviilien käyttö aseina

Israelin entinen pääministeri Naftali Bennett kirjoitti X:ssä:

– Abdallah Aljamal on Al Jazeeran toimittaja ja Hamasin terroristi, joka piti kolmea israelilaista siviiliä panttivankeina kodissaan. Tämä on nyt vahvistettu. Valitettavasti monet Gazan siviilit ovat ottaneet vastaan aktiivisen roolin terrorismissa. Sadat osallistuivat 7. lokakuuta tapahtuneisiin joukkomurhiin ja raiskauksiin. Sadat ja tuhannet tarjoavat myös kotinsa Hamasille terroristitukikohtina, ammusten varastoina ja israelilaisten panttivankien vankiloina.

Hän lisäsi:

– Tämä ei ole yksittäinen virhe, vaan se on ominaisuus. Hamasin ydinstrategia on siviilien käyttö aseina, ja se lisää uhrien määrää Gazassa. Jos Hamas on päättänyt tappaa gazalaisia, kukaan ei voi estää heitä. Ainoastaan Hamasin tappio.

Hamas murhasi lähes 1 200 ihmistä 7.10.2023 Etelä-Israelissa. Heistä yli 30 oli amerikkalaisia. Sunniterroristijärjestö Hamasilla on yhä hallussaan 121 panttivankia Gazassa.

Heli-Maria Wiik