Jotkut äänekkäimmistä Joe Bideniä ja Israelia vastaan mieltään osoittavista ryhmistä saavat rahoitusta säätiöiltä, jotka saavat rahansa demokraattisten piirien suurimmilta tukijoilta.

Presidentti Joe Bideniä ovat jo kuukausien ajan kritisoineet palestiinalaismieliset mielenosoittajat, jotka kutsuvat häntä ”kansanmurha-Joeksi”. Joidenkin mielenosoitusten takana on kuitenkin järjestöihin kuuluvia ryhmiä, jotka saavat taloudellista tukea lahjoittajilta, jotka ponnistelevat kovasti hänen uudelleenvalintansa puolesta.

Politicon mukaan lahjoittajien joukossa on esimerkiksi demokraattisten piirien suuria nimiä, kuten George Soros, David Rockefeller Jr. sekä Susan ja Nick Pritzker.

Kaksi Columbian yliopiston sekä muiden kampusten mielenosoituksia tukevista järjestäjistä ovat Jewish Voice for Peace ja IfNotNow. Molempia tukee Tides-säätiö, joka on demokraattisen suurlahjoittajan Sorosin perustama ja jota tuki aiemmin myös Bill ja Melinda Gatesin säätiö. Gatesin säätiö puolestaan tukee lukuisia pieniä voittoa tavoittelemattomia järjestöjä, jotka työskentelevät sosiaalisen muutoksen puolesta.

Soros kieltäytyi kommentoimasta asiaa Politicolle. Bill ja Melinda Gatesin säätiö, joka on aiemmin rahoittanut Tides-säätiötä ja muita ryhmiä, sanoi, ettei sillä ole enää aktiivisia apurahoja jaettavana Tidesille. Se ei myöskään tue Jewish Voice for Peace tai IfNotNow-järjestöä.

Toinen merkittävä demokraattien lahjoittaja, jonka toiminta on auttanut rahoittamaan palestiinalaismielenosoittajia, on Rockefeller Jr. Hän istuu Rockefeller Brothers Fundin hallituksessa. Vuonna 2022 rahasto antoi 300 000 dollaria Tides Foundationille. Voittoa tavoittelemattomien verolomakkeiden mukaan Tides on antanut lähes 500 000 dollaria viimeisten viiden vuoden aikana Jewish Voice for Peace -yritykselle, joka nimenomaisesti kuvailee itseään antisionistiseksi.

Lukuisia muita palestiinalaisia mielenosoitusryhmiä tukee myös säätiö, jota rahoittavat Hyatt Hotel -imperiumin perilliset Susan ja Nick Pritzker. He ovat tunnettuja Bidenin ja useiden muiden demokraattisten kampanjoiden kannattajia.

Eliel Wiesel Foundation kritisoi

Kiihtyneet mielenosoitukset, joissa on vallattu yliopistorakennuksia ja huudettu antisemitistisiä iskulauseita, ovat saaneet nyt kritiikkiä merkittäviltä vasemmiston lahjoittajilta.

– Miksi [Rockefeller-rahasto] myöntää merkittäviä avustuksia Jewish Voice for Peace -säätiölle, [joka] syytti Yhdysvaltoja sekä Israelia lokakuun 7. päivän terrori-iskuista Hamasin sijaan, kysyi demokraattinen lahjoittaja, jota johtaa Eliel Wiesel Foundation -järjestön johtaja Elisha Wiesel. Järjestö tekee kansanmurhan vastaista työtä.

Jewish Voice for Peace ei vastannut Politicon kommentointipyyntöihin. Järjestö on ollut Bidenin vastaisten häiritsevien mielenosoitusten johtaja. Esimerkiksi suuressa maaliskuisessa Bidenin varainkeruutilaisuudessa Radio City Music Hallissa New Yorkissa järjestön tukemat mielenosoittajat huusivat ”kansanmurhan kannattaja” -iskulausetta.

Jewish Voice for Peace protestoi myös yliopistokampuksilla eri puolilla maata. Se antoi myös välittömästi lokakuun 7. päivän terrori-iskujen jälkeen lausunnon, jossa sanottiin, että ”kaiken tämän väkivallan lähde” oli ”Israelin apartheid ja miehitys – sekä Yhdysvaltojen osallisuus tähän sortoon”.

”Apurahan saajat tukevat monenlaisia poliittisia ideoita”

Politicolle antamassaan lausunnossa Rockefeller Brothers Fund puolestaan totesi, että se ei voi tukea poliittista toimintaa tai kampanjoita eikä ole osallisena luottamushenkilöiden henkilökohtaisiin poliittisiin lahjoituksiin.

Järjestön mukaan monimutkainen rahoitusjärjestelmä tarkoittaa kuitenkin joskus sitä, että ryhmiä rahoitetaan apurahoilla – tai jopa avustuksilla – sellaiselta suuremmalta organisaatiolta, joka ei ole mukana aktivistiryhmän työssä tai päivittäisessä hallinnassa.

– Kaikissa kolmessa sijoitussalkussamme apurahan saajat tukevat monenlaisia poliittisia ideoita – jotkut ovat Bidenin hallinnon asialistan mukaisia ja toiset ristiriidassa. Tämä monimutkaisuus on osa puolueetonta työtämme, Rockefeller Brothers Fundin viestintäjohtaja Sarah Edkins sanoi lausunnossaan.

Jotkut vasemmistolaiset vaikuttajat perustelevat tätä sillä, että se on vain osa tapaa toimia hyväntekeväisyyden suhteen.

– Järjestö saattaa joskus lahjoittaa järjestölle tai ehdokkaalle, joka tekee joskus jotain, joka on ristiriidassa heidän henkilökohtaisten näkemystensä kanssa, sanoi Kevin Conlon, joka on ollut mukana Bidenin sekä demokraattien presidenttiehdokkaiden Hillary Clintonin ja Barack Obaman kampanjoiden neuvonantajana. Conlon konsultoi tällä hetkellä järjestöjä.

Osa lahjoittajista ristiriitaisten tunteiden vallassa

Jotkut hyväntekijät sanovat silti olevansa ristiriitaisten tunteiden vallassa katsellessaan mielenosoitusten kehittymistä.

– Kuulemme vetoomuksia ihmisiltä, jotka haluavat varmistaa, että heidän dollarinsa eivät tue ihmisiä, jotka tukevat Hamasia ja huutavat antisemitistisiä asioita, sanoi Daniel Goldwin, Jewish United Fundin julkisten asioiden johtaja Chicagossa. Säätiö myöntää avustuksia pienille paikallisille järjestöille ja suurille kansallisille voittoa tavoittelemattomille järjestöille.

Biden kamppailee saadakseen takaisin nuorten tuen, jotka kannattivat häntä uskollisesti vuonna 2020. Mielenosoitukset voivat monimutkaistaa tätä työtä. Kun Israel kohtaa lisääntyvää kritiikkiä eri puolilta maailmaa Gazan siviiliuhrien määrän keskellä, mielenosoitukset Yhdysvalloissa vain lisääntyvät. Erityisesti Columbian yliopistossa työskentelevät ovat nousseet piikkinä Bidenille, joka lopulta painoi heitä torstaina.

Jotkut demokraatit vähättelevät mielenosoituksia Bidenin ongelmana.

– Vaaleja eivät määritä ulkopoliittiset kysymykset, sanoi Jill Zipin, poliittisen toimintakomitean Democratic Jewish Outreach Pennsylvanian puheenjohtaja. Järjestö työskentelee demokraattien valitsemiseksi Pennsylvaniassa. Hänen mukaansa protestiliike ja leirit eivät todennäköisesti ole ongelma marraskuun vaaleissa. Hän sanoo silti, että asiat voivat muuttua nopeasti.

Monilla järjestöistä erikoisia tehtäviä

Monilla nyt mielenosoituksiin osallistuvilla apurahoja saavilla järjestöillä on myös tehtäviä, jotka eivät yleensä liity ulkopolitiikkaan.

– Monet jäsenistämme tukevat toimia, jotka yrittävät saada Bidenin vastuuseen, mikä ei ole sama asia kuin vastustaa Bideniä. Se tarkoittaa, että emme epätoivoisesti halua vaihtoehtoa, sanoi Barni Qaasim, Solidaire Action -järjestön tiedottaja.

Solidaire on saanut taloudellista tukea Pritzkersiltä, joka myös perusti Libra Foundationin. Se rahoittaa pienempiä voittoa tavoittelevia järjestöjä, jotka käsittelevät rikosoikeuteen, ympäristöön ja tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä. Susan Pritzker kieltäytyi kommentoimasta asiaa Politicolle.

Jotkut Libran rahoittamista ryhmistä ovat myös olleet mukana protesteissa Israelia vastaan sen vastatessa Hamasin 7. lokakuuta tekemään hyökkäykseen.

”Sosiaalista oikeudenmukaisuutta”

Esimerkiksi The Climate Justice Alliance osallistui palestiinalaisia kannattaviin marsseihin, joissa on käytetty ilmaisua ”kansanmurha-Joe”.

Black Organizing for Leadership and Dignity on toinen Libran tukema ryhmä. Se edistää esimerkiksi palestiinalaisia tukevia mielenosoituksia verkkosivuillaan.

Kolmas Libran rahoitusta saava järjestö on Immigrant Defense Project. Se oli osana mielenosoitusta Washingtonissa, jossa Capitolin poliisi pidätti 13 aktivistia. He vaativat pysyvää tulitaukoa Gazaaan.

Prizkerien rahoittama Tides Foundation on myös tukenut Adalah Justice Projectia, joka on myös ollut osa mielenosoituksia Columbian yliopistossa. Ryhmä kirjoitti X:ssä, että ”yliopistot ovat hedge-rahastoja, joihin on upotettu aseteollisuutta”. Tides tukee myös Palestine Legalia, oikeudellista puolustusrahastoa, joka tarjoaa oikeusapua ”kansanmurhaa vastaan mobilisoituneille opiskelijoille”.

Tides-säätiö antoi lausunnon protestoivien ryhmien rahoittamisesta ja sanoi, että se on ”sitoutunut edistämään sosiaalista oikeudenmukaisuutta” ja lisäsi, että sen “verorahoitushankkeiden, lahjoittajien ja apurahan saajien yhteisö edustaa monenlaisia näkemyksiä siitä, miltä sosiaalinen oikeudenmukaisuus näyttää.

Palestine Legal on tiedottajan mukaan ollut Tides Centerin verotuksellisesti sponsoroitu projekti vuodesta 2013 ja Adalah Justice Project vuodesta 2016 lähtien. Jewish Voice for Peace ja IfNotNow ovat puolestaan apurahaa saavia järjestöjä.

Heli-Maria Wiik