”Hän on ehdottomasti rikollinen, hän on huonoin presidentti Amerikan historiassa”, Trump sanoi. ”Jokainen hänen puhumansa sana on vale”, sanoi Biden. Tällainen oli kaikessa lyhykäisyydessään Donald Trumpin ja Joe Bidenin Atlantan tv-väittely ja lähtölaukaus Yhdysvaltain presidentinvaalien loppusuoralle. Bidenin jatko presidenttikilvassa on Atlantan jälkeen hänen kannattajiensakin mukaan suuri kysymysmerkki.

Yhdysvaltalaiset presidenttiehdokkaat eivät ole koskaan väitelleet näin aikaisessa vaiheessa ennen vaaleja. Näky oli osin kuin norsujen hautausmaalta, kun istuva presidentti Joe Biden ja entinen presidentti Donald Trump iskivät yhteen koko maailman odottamassa aamuyön uutiskanava CNN:n tv-väittelyssä.

Ehdokkaita kuunnellessa tuli jatkuvasti mieleen, puhuvatko he samasta maasta, sen verran erilaiset olivat arviot Amerikan tilasta. Trump tapansa mukaan haastoi ärhäkkäästi vastustajaansa ja flunssainen sekä hauraan oloinen Biden yritti vaihtelevalla menestyksellä säilyttää malttinsa.

Katsojien huomio kiinnittyi ehdokkaiden yhteenotossa lähinnä siihen, pysyykö istuva presidentti tolkuissaan vai hyytyykö ja osaako toinen käyttäytyä kunnolla. Odotusten mukaan mentiin.

”Siirtolaiset asutetaan luksushotelleihin”

Presidenttien väittely palasi kautta koko keskustelun tuon tuostakin USA:n Meksikon vastaiselle rajalle sekä vaalien ehkä kuumimpaan kysymykseen eli siirtolaisiin, jotka keinolla millä hyvänsä yrittävät Yhdysvaltoihin. Trump muisteli, että hänen ollessaan presidenttinä raja ei vuotanut. Biden sanoo Trumpin valehtelevan.

Trumpin mukaan rajan yli vyöryy ”vankeja ja mielisairaita sekä terroristeja. Eikä yksin Etelä-Amerikasta, vaan koko maailmasta”. Siirtolaiset asutetaan Trumpin mukaan luksushotelleihin ja amerikkalaiset kuolevat kaduille.

Trump syytti Bidenia mis- ja disinformaatiosta ja siitä, että miljoonien maahantulijoiden ottaminen sosiaaliturvan piiriin tuhoaa koko sosiaaliturvajärjestelmän. Bidenin mukaan Trump haluaa eroon sosiaaliturvasta.

Ei uutta Ukrainasta

Trump ei hyväksy Vladimir Putinin rauhanehdotusta sodan jäädyttämiseksi, mutta jos Trump olisi ollut vallassa, sota ei koskaan olisi edes alkanut. Koska presidentti Trumpia ”kunnioitetaan”, toisin kuin ”luuseri” Bidenia.

Trumpin mukaan Yhdysvaltain kaoottinen vetäytyminen Afganistanista Bidenin kauden alussa oli syynä siihen, että Putin uskalsi hyökätä Ukrainaan. Trump sanoo amerikkalaissotilaiden vihaavan Bidenia.

– Ukraina ei ole voittamassa sotaa, se on tosi surullista, Trump totesi.

Biden nimitti Putinia sotarikolliseksi ja sanoi, että tämä haluaa valtansa alle koko Ukrainan, eikä edes pysähdy siihen. Biden puolusti myös Yhdysvaltojen jäsenyyttä Natossa ja apua Ukrainalle jo pelkästään sen takia, että sota Ukrainassa voi pahimmillaan levitä ydinsodaksi.

– Eurooppa on tukenut Ukrainaa Yhdysvaltain lailla, Biden muistutti.

Trump nimitteli Bidenia palestiinalaiseksi

Bidenin mukaan uskottava tie rauhaan Gazan sodassa on kolmivaiheinen, ja se alkaa tulitauosta ja neuvotteluista. Hamas kuitenkin haluaa sodan jatkuvan, koska terroristijärjestö elää sodasta. Biden mukaan Hamas pitää tuhota, mutta siviilien kohtelu sotatoimialueella on otettava huomioon.

Trump puolestaan nimitteli Bidenia “kuin palestiinalaiseksi” ja totesi jälleen tämän olevan “heikko”. Trump sanoi, että Israelin pitää saada suorittaa tehtävänsä loppuun ja tuhota Hamas. Aiemmin Trump oli jo huomauttanut, että jos hän olisi ollut presidenttinä, Hamas ei olisi koskaan edes hyökännyt Israeliin.

Biden otti taas esille sen, että Trump haluaa vetää Yhdysvallat pois Natosta ja se olisi tuhoisaa maailmanrauhalle. Trumpin mukaan Naton ongelma on se, että kustannukset sotilasliitosta kaatuvat amerikkalaisten niskaan.

Korkea ikä mietityttää

Ehdokkaiden korkea ikä mietityttää amerikkalaisäänestäjiä ja itse asiassa kansalaisia kautta maailman. 81-vuotias Biden väisti kysymyksen ja kehottaa katsomaan niitä tuloksia, joita hän on saanut kautensa aikaan aikaiseksi.

Trump on kolme vuotta Bideniä nuorempi, mutta vastaa suoremmin samaan kysymykseen. Hän sanoo käyneensä terveystarkastuksissa sekä läpäisseensä henkistä suorituskykyä mittaavan testin. Myös golfin peluu sujuu mainiosti ja lyönnit lähtevät kuten ennenkin.

– We will make America great again! Trump hehkutti loppupuheenvuorossaan.

Trump poistui voittajana

New York Times ehti heti lähetyksen jälkeen kerätä kommentteja väittelyn lopputuloksesta. Bidenin kannalta ne näyttävät melkoisen toivottomilta. Sekä demokraattien, että republikaanien asiantuntijat nostavat esille kysymyksen, voiko Biden enää jatkaa kampanjaansa Trumpia vastaan.

– Olen todella pettynyt Joe Bidenin suoritukseen, sitä voi tuskin muuten kuvailla totesi Bidenin entinen viestintäpäällikkö Kate Bedingfield.

– Hänen tehtävänsä oli todistaa Amerikan kansalle voimastaan ja energiasta, mutta se jäi tekemättä.

Spektaakkeli jatkaa elämäänsä somessa

Vaaliväittely saattaa ensimmäiseksi tuoda mieleen menneen maailman. Siitä tulee kuitenkin eittämättä osa laajempaa keskustelua eri medioissa.

Some pursuaa jo nyt väittelystä jaettuja pätkiä, joista todennäköisesti tullaan taikomaan tekoälyn avulla myös aivan uusia ulottuvuuksia.

CNN:n Atlantan studion vaaliohjelmaa seurasi tiettävästi yli puolet äänestysikäisistä amerikkalaisista. Biden ja Trump ovat jo vahvistaneet osallistumisensa toiseen väittelyyn, joka pidetään 10. syyskuuta ABC-kanavalla. Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään 5. marraskuuta.

SUOMEN UUTISET