Brittien suivaantuminen kurjuuteen ja köyhyyteen kävi kalliiksi konservatiiveille. Kansa puhui ja tuloksena oli murskavoitto työväenpuolueelle. Voittajan ilo voi tosin jäädä lyhytaikaiseksi, jos äänestäjien toiveet jälleen kerran törmäävät poliittisen arjen todellisuuteen.

Britannian työväenpuolue voitti maanvyöryn lailla parlamenttivaalit ja päätti näin konservatiipuolueen 14 vuotta kestäneen valtakauden saarivaltakunnassa. Työväenpuolue (LAB) sai 650-jäseniseen parlamenttiin 410 paikkaa, joka on historiallinen tulos. Konservatiiveille (CON) jäi mahalaskun myötä 119 paikkaa. Tämä oli tilanne, kun kuuden paikan tulos oli aamupäivällä edelleen epäselvä.

Työväenpuolue voitti 209 paikkaa ja konservatiivipuolue menetti 248 paikkaa verrattuna vuoden 2019 vaaleihin. Vaalien voittajiin kuuluu myös liberaalidemokraatit (LD), joka sai 71 paikkaa eli 63 enemmän edellisissä vaaleissa. Skottinationalistit (SNP) menettivät 38 paikkaa ja lähes katosivat poliittiselta kartalta.

Vaikka Labour saavutti merkittävän voiton, vaalitulokset korostavat Britannian politiikan polarisoitumista ja ennen kaikkea äänestäjien tyytymättömyyttä tavallisen kansan kehnoihin oloihin.

Farage menestyi

Maahanmuuttokriittinen Nigel Farage, ex-presidentti Donald J. Trumpin tukija, Brexitin taustavoima ja Britannian tunnetuin poliittinen toisinajattelija valittiin ensimmäistä kertaa parlamenttiin.

Faragen johtama uudenkarhea ja oikeistopopulistiseksikin määritelty Reform UK -puolue sai neljä paikkaa parlamentin alahuoneeseen – enemmän kuin monet analyytikot olivat ennustaneet. Tämä on merkittävä saavutus vaalijärjestelmässä, joka yleensä rankaisee pieniä puolueita.

Uudella pääministerillä haasteita

Uusi pääministeri Keir Starmer joutuu nyt lunastamaan lupaukset muutoksesta ja vakauttamaan poliitiikan tuulisen ilmapiirin. Haaste ei ole vähäinen, sillä kasvava osa väestöstä elää konkreettisessa köyhyydessä, tavallisilla ansioilla on vaikea tulla toimeen ja terveydenhuoltojärjestelmä ei toimi.

Perhosen siiven heilahdus voisi olla vaikkapa työväenpuolueen entisen johtajan Jeremy Corbynin menestys. Hän nousi parlamenttiin itsenäisenä ehdokkaana lyötyään työväenpuolueen tarjokkaan Pohjois-Lontoossa.

Konservatiivipuolue puolestaan joutuu puolestaan ottamaan Rishi Sunakin johdolla lusikan kauniiseen käteensä ja arvioimaan strategiansa uudelleen sekä palauttamaan äänestäjien luottamuksen.

SUOMEN UUTISET